Diyarbakır Valiliği, Dicle Üniversitesi ve Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı işbirliğiyle Uluslararası Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Diyarbakır Sempozyumu düzenlendi.
Kültür ve Kongre Merkezinde gerçeklesen Sempozyumun açılış programına Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, rektör yardımcıları, dekanlar, Kurum amirleri, akademisyenler, farklı üniversitelerden gelen katılımcılar ve öğrenciler katıldı.
“DİYARBAKIR İNSANLIK İÇİN ÖNEMLİ BİR YER”
İstiklal Marşı ile başlayan programda Sempozyum Yürütme Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oktay Bozan, Irak ve İran’ı Akdeniz ve Karadeniz’e bağlayan yolların kavşağında kurulan Diyarbakır’ın önemli bir yerleşim merkezi olduğunu belirterek, Diyarbakır’ın bulunduğu konumun insanlık tarihi boyunca kenti önemli kıldığını söyledi. “Bu sempozyum Diyarbakır’ı dünden bugüne bütün yönleriyle anlamak amacıyla önceki yıllarda yapılmış sempozyumların devamı niteliğindedir” diyen Bozan, Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun önemli şehirlerinden biri olan Diyarbakır’ın “Tanzimat’tan Cumhuriyet’e” kadar olan yaklaşık bir asırlık döneminin bütün yönleriyle tahlil edileceğini dile getirdi.
GÜL: “D.Ü. ESKİ VE KÖKLÜ ÜNİVERSİTELERDEN BİRİDİR”
Rektör Prof. Dr. Talip Gül ise, Dicle Üniversitesinin eski ve köklü üniversitelerden biri olduğunu vurgulayarak, bilimsel etkinliklere önem verdiklerini, bu anlamda üniversitenin etkinlik takviminin çok yoğun olduğunu söyledi. 2017-2018 Eğitim ve Öğretim yılına da uluslararası etkinliklerle hızlı ve emin adımlarla başladıklarını söyleyen Rektör Gül, yapılan etkinliklerle dünyanın her yerinden birçok bilim insanının Diyarbakır’a geldiğini, şehrin tanıtımı ve turizmi açısından da Uluslararası etkinliklerin öneminin büyük olduğunu vurguladı.
Açılış konuşmalarının akabinde sempozyumun ilk oturumu Oturum Başkanı Prof. Dr. Mustafa Keskin moderatörlüğünde, Prof. Dr. İbrahim Yılmazçelik’in “Diyarbakır Eyaleti’nin Tazimat’a Dâhil Edilmesiyle Şehir ve Eyalet Yönetiminde Ortaya Çıkan Meseleler”, Prof. Dr. İbrahim Özcoşar’ın “Şehir ve Kimlik: Osmanlı Modernleşmesinin Diyarbekirli Kimliklere Etkisi” ve Prof. Dr. Gülbadi Alan’ın “Amerikan Board Örgütünün Diyarbakır ve Çevresinde Yürüttüğü Faaliyetler” adlı sunumları ile başladı.
Sempozyum 19 oturum ile iki gün boyunca devam edecek.