Devlet tarafından ihalesi yapılarak oynatılan şans oyunlarının kumar olduğunu ve 14 milyon insanın bu kumarın ağında olduğunu belirten Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay, bu ağa yeni kişilerin düşebileceğinden endişe ettiklerini söyledi.
Temiz Toplum Derneği toplumu ifsat eden ve kumar bağımlısı yapan şans oyunlarına dikkat çekmek amacıyla, devlet tarafından ihale yapılarak oynatılan iddia oyunlarına yönelik bir açıklama yaptı. Açılamayı yapan Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay, İhale süreci devam eden ve sadece bir firmanın ihalede olduğu iddia oyununun kumar olduğunu ve 14 milyon insanın bu oyunlara bulaştığını belirtti. Ay, “Bunların adına şans oyunu ya da bahis denmesi bir şeyi değiştirmiyor. Ülkemizde kumar yasak ama bu şekilde olursa serbest oluyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil! Şimdi bu oyunun oynatılma hakları için yeni bir ihale süreci devam ediyor. İhalede sadece bir teklif var. O da şu anda oyunu oynatan firma ve bu firmanın oyundan cirosu 10 milyar lira civarında. Ancak bu firma 10 yıl için 200 milyar ciro yani yıllık 20 milyar lira taahhüt ediyor. Bunun bir kısmını enflasyonla ilişkilendirsek dahi, firmanın ‘yeni oyuncular’ peşinde olduğu, bu oyunu oynayanların sayısının ikiye katlanma riski olduğu çok açık.” şeklinde konuştu.
“ŞANS OYUNLARI MASUM DEĞİL”
Şans oyunlarının masum olmadığını ve bağımlılığa yol açtığını ifade eden Ay, “Bu oyun bir çeşit kumar ve bağımlılık yapıyor. Yurtdışında bağımlılık yapmaması için çeşitli önlemler alınıyor ancak ülkemizde bu yok. Bu oyunlara başlama yaşı 18’in çok altında ve 18-25 yaş arası gençlerimizin yüzde 60’ı bunu oynuyor. Okullarımızda neredeyse oynamayanlar parmakla gösterilebilecek durumdadır” dedi. Kumar bağımlılığının suça yönelttiğini belirten Ay, “Gençlerimiz kumar batağına sürükleniyor. Para kaybediyorlar. Kaybettikleri paraları kazanmak için borç para almaya, borç alabilmek için yalan söylemeye ve hırsızlık yapmaya başlıyorlar. Hatta işin sonu okullarda uyuşturucu tacirlerine taşeron olmaya kadar gidiyor. Kumar bağımlılarının yaklaşık yüzde 65’i suça sürükleniyor. Hepsini ifade etmek istemiyorum ama maalesef başka trajediler de yaşanıyor” ifadelerini kullandı.
“KUMAR CEP TELEFONLARIMIZA KADAR GİRMİŞ DURUMDA”
Oyunun toplumsal tehlikesine dikkat çeken Ay, son olarak şu ifadelere yer verdi; “Bu oyunların oynanabileceği binlerce bayi var. Bununla birlikte mobil bayiler de var. O da yetmiyor, kumar cep telefonlarımıza kadar girmiş durumda ve maalesef reklam yapmak ta serbest. Bizce bu oyunlar tamamen kalkmalı, ancak bu olmayacaksa da bir mücadele içerisinde bulunmalı. Dinimizde kumar haram, bu konu hutbelerde işlenmeli. Bu oyunları oynamak için TC kimlik numarası şartı olmalı. 18 yaş sınırına ciddi biçimde dikkat edilmelidir. Ailelerde sıkmayacak bir denetim ile gençleri bu bağımlılıktan korumalı.” (İLKHA)