3 aydır belirli aralıklarla devam eden iş bırakma eylemlerini değerlendiren Aile Hekimleri Derneği Genel Sekreteri ve Aile Hekimi Uzmanı Dr. Rıdvan Çelik, Aile Hekimliğinin Ticarethane olmadığının belirterek, “Yeni Yönetmelik hem Hekimleri hem sağlık hizmetini zora sokuyor.
DİYARBAKIR GAZETE- Aile Hekimleri Derneği Genel Sekreteri ve Aile Hekimi Uzmanı Dr. Rıdvan Çelik, 1 Kasım 2024 tarihinde yürürlüğe giren aile hekimliği sözleşme yönetmeliğine tepki amacıyla Türkiye genelinde başlatılan iş bırakma eylemlerini değerlendirdi. Dr. Çelik, yönetmelikteki değişikliklerin hekimlerin üzerindeki yükü artırdığını ve sağlık hizmetlerini ticari bir anlayışa dönüştürdüğünü belirtti.
“ARTAN İŞ YÜKÜ, DÜŞMEYEN GELİRLER”
Dr. Çelik, 2010 yılında sağlık ocakları sisteminden aile hekimliği sistemine geçişle iş yükünün ikiye katlandığını ancak gelirlerde artış olmadığını belirterek, “Aile hekimliğinin temel işlevi olan toplum sağlığı hizmetleri ve poliklinik hizmetleri bölündü ancak zamanla görevlerimiz karmaşık bir hale getirildi” dedi.
TEŞVİK VE PUANLAMA SİSTEMİNE TEPKİ
Kasım ayında yürürlüğe giren yeni yönetmelik ile aile hekimlerinin maaşlarının yüzde 65’inin teşvik puanlamasına bağlandığını ifade eden Çelik, bunun sağlık hizmetini olumsuz etkilediğini belirtti.
“NE KADAR AZ İLAÇ YAZARSAN O KADAR ÖDÜLLENDİRİLİYORSUN”
Yönetmelik, antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaçların kullanım oranını il ortalamasının altında tutan hekimlere ek ödeme getiriyor. Dr. Çelik, bu uygulamanın hasta sağlığını riske atabileceğini savundu.
“VATANDAŞ AİLE HEKİMİNE UĞRAMAZSA CEZALANDIRILIYORUZ.”
Yeni sistem, vatandaşların yılda iki defa aile hekimine gitmesini şart koşuyor. Bu ziyaretler gerçekleşmezse hekimlerin ücretlerinden kesinti yapılması öngörülüyor. Dr. Çelik, bu durumu “Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir zorunluluk yoktur” şeklinde eleştirdi.
ASM’LERDE MODERNİZASYON EKSİKLİĞİ
Aile hekimlerinin çalıştığı aile sağlık merkezlerinin (ASM) fiziki ve teknik altyapısının yetersiz olduğunu vurgulayan Çelik, modernizasyon yapılmadan getirilen teşvik ve puanlama sisteminin adil olmadığını söyledi.
SAĞLIK HİZMETİ, TİCARET DEĞİLDİR!
Dr. Çelik, e-nabız üzerinden yürütülen memnuniyet puanlama sistemine de karşı çıktı.
“SAĞLIK HİZMETİ MÜŞTERİ HİZMETİ DEĞİLDİR.”
Hasta memnuniyeti üzerinden yapılan puanlamaların subjektif olduğunu belirten Çelik, bu sistemin aile hekimliğini ticarethane modeline dönüştürdüğünü ifade etti. “ASM’ler bir şirket gibi yönetilemez, biz ticaret yapmıyoruz,” dedi.
RAPORLAMA HİZMETLERİNDE SORUNLAR
Son hazırlanan kanun tasarısında aile hekimlerinin sürücü belgesi, sporcu lisansı ve işe giriş raporları gibi görevlerle yükümlü kılındığını belirten Çelik, bu hizmetlerin bilimsel kıstaslara uygun olarak tam teşekküllü hastanelerde yapılması gerektiğini söyledi. Ayrıca bu işlemler için ücret talep edilmesinin hekim-hasta ilişkisine zarar vereceğini belirtti. “Biz hastalarımızla para alışverişi yapmak istemiyoruz,” dedi.
HEKİMLERDEN ÇAĞRI
Dr. Çelik, Tabipler Birliği ve sağlık sendikalarının görüşü alınmadan hazırlanan yeni kanun tasarısının mecliste görüşülmeden önce gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Aile hekimliği sistemi, modernize edilmeli ve bilimsel temellere dayalı bir hale getirilmelidir” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.