Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği ile sağlık hizmetlerinde etkinliği artırmayı hedeflediklerini belirterek, aile hekimi başına düşen hasta sayısının kademeli olarak azaltılacağını ve koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirileceğini açıkladı.
DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, Sağlık Bakanlığı’nın yürürlüğe koyduğu yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği hakkında açıklamalarda bulunarak düzenlemenin aile hekimliği sistemini daha etkin ve verimli hale getirmeyi hedeflediğini belirtti.
Dr. Pamukçu, aile hekimliğinin halk sağlığını koruyucu hizmetlerin temel taşlarından biri olduğunu vurguladı. Yeni yönetmeliğin, aile hekimlerinin hizmet kalitesini artırarak vatandaşlara daha faydalı olacağını ifade eden Pamukçu, kronik hastalıkların takibi, kanser taramaları ve aşılama faaliyetlerinin genişletilmesi gibi uygulamaların bireylerin sağlığı üzerinde büyük etkisi olacağını söyledi.
KAYITLI HASTA SAYISI AZALTILIYOR
Yeni düzenlemeyle aile hekimlerinin daha etkin hizmet sunabilmesi amacıyla, hekim başına düşen kayıtlı hasta sayısı 4000’den 3500’e düşürüldüğüne işaret eden Dr. Pamukçu, Diyarbakır’da bu sayıyı 2500’e, hatta 2000’e düşürmek için çalışmalar yürüttüklerini ve 50 yeni aile sağlığı merkezinin yapımına devam ettiklerini açıkladı.
ERKEN TEŞHİS VE AŞILAMA VURGUSU
Kanser taramalarının erken teşhisle hayat kurtardığını hatırlatan Pamukçu, gebe ve bebeklik dönemi aşılarının çocukların sağlıklı bir geleceğe adım atmasında kritik olduğunu dile getirdi. Dr. Pamukçu, ayrıca kronik hastalıkların takibi ve obezite kontrolü gibi alanlarda aile sağlığı merkezlerinin önemine dikkat çekti.
Dr. Pamukçu, vatandaşları aile sağlığı merkezlerinden aktif şekilde yararlanmaya davet ederek birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlü olmasının, sağlık sisteminin başarısındaki en önemli faktörlerden biri olduğunu sözlerine ekledi.