Yüksek sıcaklık değerleriyle bilinen Cizre’de bir vatandaş evinin evinin avlusunda muz yetiştirmeye başladı. Ağaçlardan her birinin ortalama 15 kilo ürün verdiğini belirten Muhammed Yasa Yural, muzun Cizre’de yaygınlaşabileceğini söyledi.
DİYARBAKIR GAZETE– Anavatanı Güney Çin, Hindistan ve Hindistan ile Avustralya arasında kalan adalar olarak bilinen muz meyvesi, Türkiye’de Akdeniz Bölgesi dışında ilk kez Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki Şırnak’ın Cizre ilçesinde de yetiştirilmeye başlandı.
Türkiye’de de muz yetiştiriciliği, Akdeniz Bölgesinde, Mersin – Antalya kıyı şeridinde, Toros Dağları tarafından korunmuş, mikro-klima olanaklarının daha uygun bulunduğu Anamur, Bozyazı, Alanya ve Gazipaşa’da yapılmakta olup, önemli bir gelir kaynağı olarak biliniyordu.
Ancak bu tezin tam tersine, Şırnak’ın Cizre ilçesinde gelişti. Cizreli Muhammed Yasa Yural, bir arkadaşının tavsiyesi üzerine Hatay’dan getirdiği muz fidesi ile bunu denedi ve bir yıl içerisinde meyve almaya başladı. 2 yıl önce bir fide eken Yural, şuanda bir çok kişinin bahçesinde muz ağacı ekildiğini söylüyor. Yural, “Hatay’dan bir arkadaş önerdi, bende fideyi getirdim bahçeme diktim. Bir yıl sonra da yaklaşık 15 kilo verim aldım. Şuan da Cizre de birçok avluda muz ekilmiş durumda” dedi.
Sıcak ve nemli iklim bitkisi olan muz ağaçları, kuruluğu ve soğuk havayı sevmez ve 20 derece sıcaklık olduğunda hücrelerini çoğaltır ve büyümeye başlar. Sıcaklık, muz için en önemli istektir. Temmuz sıcaklarını seven muz bitkisi, ay sonuna doğru çiçeklerini gösterir. Muz için nem miktarının da yüzde 60’ın altında olmaması gerekiyor. Cizre için yeni bir tarım ürünü olan muzun Cizre’de tutulup tutulmayacağı ise merak konusu oldu.