Kurban Bayramı’nın son günü dolayısıyla Diyarbakır’da kurulan hayvan pazarlarında yoğunluk arttı. Yoğunluğa rağmen ilçelerden getirilen küçük ve büyükbaş kurbanlıkların yüzde 50’si besicinin elinde kaldı. Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı, Kurbanlık hayvan satışlarının geçmiş yıllara nazaran gerçekleşmediğinin altını çizerek, Bunun da ekonomik krizden dolayı vatandaşın alım gücünün düşmesinden kaynaklandığını söyledi.
DİYARBAKIR GAZETE- Kurban Bayramı’nı dört gözle bekleyen besiciler, umduklarını bulamadı. Diyarbakır’ın çeşitli ilçelerine kurulan kurbanlık pazarlarına getirilen hayvanların büyük bir bölümü besicinin elinde kaldı. Diyarbakır’daki hayvan pazarlarında Küçükbaş 10-30 bin TL, Büyükbaş 130-400 bin TL arasında satışa sunulan hayvanların yüzde 50’si satılmadı.
‘Kurbanlık hayvanlar yok denecek kadar satıldı’
Mevcut durumu Tigris Haber’e değerlendiren Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı, Bu yılki Kurban bayramında, Kurbanlık hayvanlarda beklenen satışların gerçekleşmediğini ifade ederek, “Çok sayıda kurban besicilerin elinde kaldı. Hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvanlar yok denecek düzeyde satıldı. Bu da vatandaşın alım gücünden kaynaklandı. Bir küçükbaş hayvan 10-12 bin TL’den başlayıp 30 bin TL’ye kadar yükseliyor. Büyükbaş hayvanların fiyatı ise 130 bin TL’den 300-400 bin TL’ye kadar yükseldi. Alım gücü düşen vatandaşlar kurbanlık hayvan nasıl alacak” diye konuştu.
‘Paranın değeri kalmadı’
Geçmiş yıllarda emekli bir vatandaşın maaşının 3’te 1’i ile kurbanlık hayvan kesebildiğini vurgulayan Atlı, “Bugün maalesef emekli maaş alınca zaten geçimini zor yapıyor. Bu parayla nasıl kurban kesecek. Kurban kesme şansı da yok. Türkiye’de en büyük para birimi olan 200 TL ile artık yarım kilo et bile alınmıyor. Lokantaya gidip yemek yiyemiyor, 1 kilo çay, 1 kilo kahve, yarım kilo tatlı alamıyorsun. Yani vatandaşın cebindeki paranın kıymeti kalmamış. Değeri yok” dedi.
Besiciler mağdur oldu!
Başkan Atlı, besicilerin büyük bir mağduriyet yaşadığına işaret ederek, “Kurban bayramı öncesi hayvanlarını getirmek nakliye ücretini veren, yemini getiren besiciler bu zahmetlerinin karşılığını da alamadı. Burada para kazanmayı beklerken, kazanamadı. 100 kurban hayvandan 40-50’sini elinde kaldı. Diyarbakır piyasasını gezdiğinizde bunu görüyorsunuz. Ben tüm kurban satış yerlerini gezdim getirilen hayvanların hemen hemen yarısı ellerinde kaldığını gördüm. Geçmiş yıllarda kurban bayramının arifesinde besicilerin getirdiği tüm kurbanlıklar satılırdı. Ellerinden kalmazdı. Hayal kırıklığına uğradı” ifadelerini kullandı.