Meslek hayatı boyunca tüp bebek tedavisinde 10 bine yakın kadını sevindiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hakan Çoksüer, son dönemlerde erken menopoz hastalarının arttığına işaret ederek, erken menopoz hastalara PRP, Akupunktur ve Fitoterapi tedavisi uyguladıklarını söyledi. Çoksüer, Hastalara stres ve sigaradan uzak, sağlıklı beslenme, bol yürüyüş ve egzersiz yapmalarını tavsiye etti.
DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’da yıllardır tüp bebek tedavisinde büyük başarılara imza atan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hakan Çoksüer, Son yıllarda erken menopoza giren kadın sayısında artış gözlendiğine dikkat çekerek, “Bu durumu günümüzde genetik kadar çevresel faktörler de tetikliyor’’ dedi.
Erken Menopozlu hasta sayısı artıyor
Erken menopozda eksozom ve PRP tedavisinin son zamanlarda kullanılmaya başlandığına işaret eden Prof. Dr. Çoksüer, “Biz de kendi kliniğimizde bu hastalarımızdan PRP tedavisiyle ilgili bir yayınımız çıktı. Bu yayınımız yurt dışında yayınlandı ve bayağı ses getirdi. Yine biz hastalarımıza akupunktur tedavisi uyguluyoruz. Tabi akapunktur’da tüp bebek başarısını artırdığını bilimsel olarak yapılan çalışmalar destekliyor. Biz de yine akapunktur tedavisi ile ilgili bir çalışma yaptık. Tüp bebek hastalarında Akupunktur yapanlarda başarı oranı daha yüksek olduğuyla ilgili bir çalışmayı yayınladık. Bu çalışmamızı Çin’de yayınladık. Bayağı ses getiren bir çalışma oldu.
“Tüp bebek başarısını artırmak için PRP ve Akupunktur tedavisi uyguluyoruz”
Şuanda tüp bebek başarısını artırmak için hem PRP hem de Akupunktur tedavisi yapıyoruz. Aynı zamanda erken menopozlu hastalara biz fitoterapi yani bitkisel tedaviler uyguluyoruz. Güncel olarak bunu uyguluyoruz” dedi.
Erken menopozun sebebi, Stres, sigara ve genetik
Erken menopoz en çok genetik, beslenme biçimi ve sigara kullanımından kaynaklandığına değinen Çoksüer, şöyle dedi: “Sigara erken menopozu ciddi anlamda hızlandırıyor. Sağlıksız beslenenlerde, hormonlu gıdalar, işlenmiş ve fastfood gıdalar, hamburgerler ve pizzalar, kapalı ambalajlı gıdaların tümü vücutta hormon bozucu etki yaratarak, erken menopoz riskini tetikliyor. Stres faktörü de erken menopoz için etkilidir. Fakat erken menopozda en önemli etken ailedir. Eğer ailede anne ya da birinci derecede yakınlarında erken menopoz varsa bu hastalar da risk altında olduğunu söyleyebilirim. Takip altında olması gerekiyor”
‘Fransa’dan ve Irak’tan hastalarımız var’
Çoksüer, Diyarbakır dışından ve Yurt dışından hastaların tüp bebek tedavi olmak için kliniklerine geldiğini belirterek, “Dışarıdan gelen hastalarımız var. Biz bunlara da hastaya göre tedavi planlıyoruz. Yani ekstorozom tedavisi, PRP tedavisi öneriyoruz. Ya da Yurtdışından gelen hastalardan Fransa’dan erken menopozdan dolayı gelen bir hastamız vardı. Biz şuan o hastaya PRP, Akupunktur ve fitroterapi yaptık. Bu da pozitif gebelik ile sonuçlandı. Yine aynı şekilde Irak’tan gelen bir hastamız vardı. Bu hasta da biz bir tane yumurta elde ettik ve tüp bebek uygulamasında pozitif sonuçlandı. Bize yurt dışından ve Diyarbakır dışından gelen hastalarımız var. Bu tedavilerden hastaya göre yanıt alma ihtimali olabiliyor. Ama her hasta da yanıt alınmıyor. Fakat seçilen hastalarda tedavi anlamında başarı şansını artırabiliyoruz” ifadelerini kullandı.
‘22 yıl sonra çocuk sahibi olan hastalarımız var’
Hastaları arasında 45 yaşında çocuğu olanlar olduğunu vurgulayan Çoksüer, “Hatta 24 defa denemesi olup çocuğu olmayıp tedavi sonrası doğuran hastalarımız oldu. 22 yıl çocuk sahibi olamayan hastamız vardı. Bu hastamız çocuk esirgeme kurumundan bir çocuk aldı. Çocuk şuan 9 yaşında ve biz tüp bebek yaptık. 5 defa başarısız tüp bebek tedavisinden sonra 6. Kez denemede o anne gebe kaldı. Çocuk yuvalarında çocuk evlat edinmek çok faydalı bir şeydir. Hastalarımıza stresten uzak, sağlıklı beslenme, sigaradan uzak ve bol ve egzersizler yapmalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.