Kurban Bayramı’na 9 gün kala Diyarbakır Otogarı sakinliğini korurken, bayram sonrası için büyük bir yoğunluk bekleniyor. Diyarbakır Otobüsçüler Derneği Başkan Aydın Özgen, bayram öncesi seyahat firmalarının gidişlerinin yüzde 5-10, gelişlerinin ise yüzde 100 oranda dolu olduğunu söyledi. Fiyatlarda değişikliğin olmadığına işaret eden Özgen, 2 ay önce Bakanlığın belirlediği fiyat tarifesinin uygulandığını söyledi.
DİYARBAKIR GAZETE- Tüm yurtta olduğu gibi Diyarbakır’da da Kurban Bayramı’na 9 gün kala hazırlıklar devam ederken, Diyarbakır Otogarı’nda oldukça sakin günler yaşanıyor. Bayram öncesi giden yolcuların sayısında düşüş, gelen yolcularda ise bir yoğunluk bekleniyor.
Diyarbakır Otobüsçüler Derneği Başkanı Aydın Özgen, Kurban Bayramı dolayısıyla Diyarbakır’dan başka illere giden firmaların doluluk oranı yüzde 5-10 doluluk oranı ile gittiğine işaret ederek, “Gelişler ise doludur. Gelişlerde tüm otobüslerimiz doludur. Bu bütün bayramlarda böyledir. Bayram sonrası ise tam tersi olacak. Gelişler boş, gidişler dolu olacak. Bu bir hafta sürecek bir durumdur” diye konuştu.
Fiyatlarda değişiklik yok!
“Fiyatlarda bir değişiklik yok” diyen Özgen, “Ulaştırma bakanlığından aldığımız fiyat tarifesini uyguluyoruz. Bayram öncesi fiyatlarda artış söz konusu olamaz. İki ay önce Ulaştırma Bakanlığımızdan aldığımız fiyat tarifesini uyguluyoruz. Fiyatımız şuan bin 500 ya da gidişler de daha sonra bin 700 lira olacak” ifadelerini kullandı.
‘Haksız bir rekabet var’
Diyarbakır Otobüsçüler Derneği Başkanı Özgen, Mevcut sorunlarının arasında karayolu ulaşımında haksız bir rekabet olduğuna işaret ederek, şöyle dedi: “Bu rekabetin Bakanlıkça önlenmesi lazım. Kimin ne yaptığı belli değil. Herkes başını almış gidiyor. Kanunlar, kararnameyle çıkıyor ama sadece aspirin tedavisi veya kısa bir dönemden sonra tekrar askıya alınıyor. Bu konuyla ilgili kimse elin taşın altına koymuyor. Firmalar tepkili. Çünkü yaptıkları yatırımın karşılığını alamıyor. Bugün bir otobüsün maliyeti 17 milyon TL. 17 milyon TL’yi sayarsanız, parayı toparlayamazsınız. Türkiye’de önlem çok zordur.
‘Karayolları taşımacılığı can çekişiyor’
Karayolu ulaşım taşımacılığında yüzde 70 zam yapılırken, havayollarında yüzde 200 zam yapıldı. Yüzde 70 zam nerede, yüzde 200 zam nerede? Yüzde 70 zamdan bahsedenler, yüzde 200’den bahsedilmiyor. Zaten her zaman karayolu yolcu taşıma sektörü üvey evlattır. Öz evlat Havayollarıdır. Havayolları ile rekabet etmeye çalışalım, onların seviyesine gelelim. Bu mümkün değil. Her zaman karayolu taşımacılığı sorundur ve can çekişiyor”