Diyarbakır’da Ekonomi Buluşmaları kapsamında ‘Enflasyonist Ortamda İşletmeleri bekleyen riskler ve Fırsatlar’ konulu panel düzenlendi.
DİYARBAKIR GAZETE– Doğu ve Güneydoğu Anadolu İş İnsanları Federasyonu (DOGÜNSİFED), Organize Sanayi Bölgesi ve Ekonomi Gazetesi işbirliği ile düzenlenen panel, Diyarbakır Büyükşehir belediye Eş başkanları Serra Bucak, Doğan Hatun, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, DTSO Meclis Başkanı Nevin İl, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mustafa Fidan, DOGÜNSİFED başkanı Devrim Türk, DOGÜNKAD Başkanı Özlem Külahçı Tanaman, Ekonomi Gazetesi yazarları, Diyarbakır iş insanları ve çok sayıda davetli katıldı.
Türk: ‘Gelir dağılımında adaletsizlik toplumsal barışın önündeki engeldir’
Panelin açılış konuşmasını yapan DOGÜNSİFED Başkanı Devrim Türk, Gelir dağılımında eşitsizlik, sosyal adalet ve toplumsal barışın önündeki en büyük engellerden birisi olduğuna işaret ederek, “Enflasyonun da etkisi ile Türkiye’de yoksul daha fazla fakirleşirken, zengin servetini daha da artırdı. İsviçre Credit suisse ve UBS tarafından yayınlanan verilere göre… Türkiye’de en zengin yüzde birlik kesim ülkedeki servetin yüzde 40’ını alıyor” dedi.
‘En önemli sorunlarından biri bölgelerarası gelişmişlik farkıdır’
Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin bölgeler arası gelişmişlik farkından kaynaklı ekonomik ve refah dağılımında yaşanan adaletsizlik olduğunu ifade eden Türk, şöyle dedi: “TÜİK verilerine göre 2022 yılında İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli ve Bursa’nın GSYH aldığı pay yüzde 53,9 yani bu beş kent Türkiye’deki ekonomik faaliyetlerin yarıdan fazlasını oluşturmuş. Geriye kalan 76 il yüzde 46.1 de kalmış. Diyarbakır ve Urfa’dan oluşan TRC2 bölgesi en düşük gelire sahip ikinci bölge. Son sırada yine bölgemizde yer alan Van, Muş, Hakkâri ve Bitlis’tir.
‘Diyarbakır’da kişi başına düşen milli gelir 4 bin, Kocaeli de 18 bin dolar’
Yine TÜİK verilere göre 2022 yılında kişi başına düşen milli gelir 10 bin 659 dolar. Kocaali’de bu rakam 18 bin 269 dolar. İstanbul’da 17 bin 349 dolardır. Diyarbakır, Urfa bölgesinde 4bin85 dolar, Van, Muş, Bitlis, Hakkâri bölgesinde 3bin 844 dolar”
Rekabetçilik endeksi tarihsel verilere bakıldığında da son 20 yılda bu durumun çok değişmediği sadece ufak değişikliklere uğradığı göze çarptığını ifade eden Türk, “Bütün bu rakamlar bize Sürdürülebilir yerel kalkınma vizyonunu merkeze koymak zorunda olduğumuzu söylüyor. Bölgesel kalkınmanın öne çıkarılmasından ziyade, bütün üretim imkânlarının büyük şehirlere yığıldığı bir üretim planıyla da bunun düzelmesi mümkün görünmüyor” ifadelerini kullandı.
Fidan: Çalışan sayısını 45 bine çıkaracağız
Diyarbakır OSB Başkanı Mustafa Fidan, OSB’de çalışan sayısını 2026’ya kadar 45 bine çıkarmayı düşürdüklerini belirterek, enflasyonun düşürülmesi için üretimin artmasına dikkat çekti.
Kaya: Diyarbakır ticaret merkezidir
DTSO Başkanı Mehmet Kaya ise, Diyarbakır’ın tarih boyunca ticaret merkezi olduğunu kaydederek, “OSB anlamında önemli kademe kat ettik. Bunun taçlandırılması ve hızlandırılması lazım. İller arasında rekabet başladı artık. Yereldeki sivil toplumu güçlendirecek sistemleri kurmadığımız zaman enflasyonla sağlıklı mücadele edemeyiz. Ve her zaman bu sorunla karşı karşıya kalırız” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi
Moderatörlüğünü Ekonomi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Hande Sema Ceylan’ın yaptığı panelde Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu başkanı Ekrem Güldağ, Ekonomi Gazetesi Genel Yayın Yönetmesi Vahap Munyar, Ekonomi Gazetesi Yayın Kurulu başkanı Şeref Oğuz ve Dicle Üniversitesi İİBF İktisat Bölümü öğretim Üyesi Prof. Dr. Pelin Karatay Gögül, katılımcılara ‘Enflasyonist Ortamda İşletmeleri bekleyen riskler ve Fırsatlar’ konulu bilgiler verdi.