2015 yılında Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde yaşanan çatışmaların merkez noktası olan ve bundan dolayı sağlam tek bir yapının ayakta kalmadığı Cemal Yılmaz Mahallesi sakinleri, tescilli yapıların onarılması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkililerine çağrıda bulundu. 8 yıldır tescilli evlerinin onarımını bekleyen mahalle sakinleri, biran önce onarılarak, evlerine ve mahallelerine dönmek istedi.
DİYARBAKIR GAZETE– Cemal Yılmaz Mahallesi’nde iki dönem muhtarlık yapan Koçero Topdemir, Çatışmalardan sonra mahalledeki evlerin tamamen yıkıldığını, ayakta kalan evlerin de harabe haline geldiğine işaret etti.
Mahalle büyük göç aldı
Topdemir, “2015 yılında yaşanan çatışmalı ortamdan sonra burada oturan vatandaşlarımız göç etmek zorunda kaldı. Çoğunlukta, Sur’un bir kısmındaki mahallelere, Yenişehir ve Bağlar ilçelerine taşındı. Çatışmadan sonra bu evler tamamen yıkıldı. TOKİ İdaresi tarafından yapılan ancak mahalle sakinlerimizin ihtiyacına cevap vermeyen evlerle birlikte bir kısım vatandaşımız geri geldi” dedi.
“8 yıldır tescilli yapılarda onarım ağır ilerliyor”
Topdemir, Mahallede çok sayıda tescilli yapının varlığından söz ederek, “Bu tescilli yapıların onarımı 7-8 yıldır bitirilmedi. Onarımlar çok ağır ilerliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmelerde, 2024 yılının Mart ayına kadar bu evlerin bir kısmını oturmaya açacağız denildi. Maalesef bu evler açılmadı. Burada evi olan vatandaşlarımızın biran önce geri dönmeleri için sabırsızlıkla bekliyorlar” diye konuştu.
Vatandaşlarımız Mahallesine dönmeyi çok istiyor!
2015 yılında yaşanan çatışmalardan önce 3 bine yakın nüfuslarının olduğunu belirten Topdemir, şunları söyledi: “Şuan nüfusumuz 300 kaldı. Buradaki evlerin onarımı tamamlanıp, insanlarımız evlerine geri dönerse nüfusumuz bin 500’lere çıkar. Vatandaşlarımızın evlerine dönmesi en büyük arzumuzdur. Bu anlamda muhtarlık döneminde de de günümüzde de yardımcı oluyorum. Elimizden gelen gayreti ve çabayı gösteriyoruz. Ama maalesef sistem ağır işliyor. 8 yıldır tescilli yapılar onarılmadı.
2024 yılı sonunda mahalle açılacak!
Önce bize 2023 yılının sonunda teslim edilecekti, ancak deprem oldu. Şuanda bize verilen bilgide tescilli yapıların bir kısmının 2024 yılının sonlarına doğru mahalleyi komple açacağız. Projeleri bu. Ama maalesef görünüşe bakılırsa bu da olmayacak. Halı hazırda mahallede 250-300 vatandaşımız yaşıyor. Evi burada olanlar gelip evlerinin harap halini görüp gidiyorlar. Biran önce eski adreslerine, evlerine ve komşularına ve mahallelerine dönmek istiyorlar. Resmi olarak bir mahallemiz ve ikamet eden insanlarımız var. Şuanda aktif olarak mahallede oturan insanlarımız var. Ama evlerin büyük bölümü yıkık ve harabe halde bulunuyor. Onların onarımını istiyoruz. Çaba sarf etmemize rağmen onarımlar ağır yol alınıyor”