Diyarbakır’ın en modern merkez ilçesi Kayapınar’ın Peyas Mahallesi sakinleri, yıllardır yerel kurumlar ve merkezi hükümet tarafından kaderine terk edildiği için 40 yıl önceki hayatı yaşıyor. Peyaslılar, Kentin hızla metropolleşmesi karşısında uyum sağlayamadıklarını ifade ederek, “Köyün içine giriyorsunuz sanki kırk yıl öncesine gidiyoruz. Caddenin bu tarafına çıkıyoruz. Büyük bir metropol. Kimse bize ve mahallemize sahip çıkmıyor” dediler.
DİYARBAKIR GAZETE- Türkiye’de nüfus olarak 36 İlinden büyük ve son 10 yılda oldukça gelişerek modern bir kimliğe bürünen Diyarbakır’ın merkez ilçesi Kayapınar’ın Peyas Mahallesi, yıllardır köy görünümünden bir türlü uzaklaşmadı. Çevresi yüksek katlı ve modern yapılarla çevrili alan Peyas ve sakinleri, adeta kaderine terk edilmiş bir hayat yaşıyor.
Yüzyıllık bir tarihi olan ve şimdiki modern Kayapınar’ın çıkış noktası olan Peyas Mahallesi’nde aynı zamanda büyük bir uyum sorunu var. İçerisinde 40 yıl öncesi, çevresinde de 40 yıl sonrası bir yapılaşma ve yaşamın olduğu köy-mahalle asayiş sorunları da yaşanıyor.
“BİR TÜRLÜ UYUM SAĞLAYAMADIK”
“Biz bir türlü uyum sağlamadık” diyen peyas sakinleri; “Köyün içine giriyorsun sanki kırk yıl öncesine gidiyoruz. Caddenin bu tarafına çıkıyoruz. Büyük bir metropol. Burada sosyal hayat, yaşam yani her şey mükemmel devam ediyor. Bizi öyle yalnız bırakmışlar. Burada sıkıntılar var gençler bali içiyorlar. Hırsızlık yapıyorlar. Gerçekten Peyas da sıkıntılar büyük” diyerek, bulundukları durumu özetliyor.
KİMSE BİZE SAHİP ÇIKMADI
Köylerinin yaklaşık 100 yıllık bir geçmişinden söz eden vatandaşlar, “Burada geçimlerini hayvancılık yaparak sağlayanlarımız var. Şehir metropol oldu. Ancak, Peyas hala eski köy halinde. Şehir sanki bir deniz gibi etrafımızı sardı. Ortasında kaybolduk. Gerçekte bize kimse sahip çıkmadı. Gelmiş geçmiş Belediye başkanları, valiler. Kimse bu köyümüze hizmet etmedi” dediler.
TAPU, İMAR VE ALT YAPI SORUNU DEVAM EDİYOR
Üç bin hanenin bulunduğu Peyas Köyü’nde en büyük sorun tapu, imar ve Alt yapı sorunu. 1992’de belediyenin kurulduğu Peyas’ta buna rağmen halen yapılaşma ve yaşam anlamında köylük bir yaşam var.