Diyarbakır’ın Kulp İlçesi’nde öğrenci taşıma ihaleleri yapılırken, ihalede usulsüzlük yapıldığı iddia edilerek, ihalenin iptal edilmesi gerektiğine işaret edildi.
DİYARBAKIR GAZETE- Kulp İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen öğrenci taşıma ihaleleri tepkilere yol açtı. Taşıma ihalesine katılan bir firma yetkilisi ihalede usulsüzlük yapıldığını, devletin zarara uğratıldığını iddia ederek, ihalenin iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Firma yetkilisi Meran Taş, “İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce; Kulp İlçesi’nde yerleşim birimlerinden okullara taşınması gereken, taşıma kapsamında bulunan öğrenciler için taşıma ihaleleri tamamlandı. Ancak yapılan bu ihaleler göstermelik oldu. Taşıma firmalarının birbirleriyle anlaşarak muhammen bedelde, fiyatlarda kırım, indirim yapmadılar. Bu bir ihale değil, devleti zarara uğratmaktır. Bu taşıma ihalesi iptal edilmelidir” şeklinde tepkisini dile getirdi.
KOMİSYON ÜYELERİ ŞİRKETLERLE FİİLİ ORTAKLIK KURDU İDDİASI
İhale komisyonunda bulunan üyelerin şirketlerle fiili ortaklık kurduğunu da iddia eden Firma yetkilisi Taş, “Öğrenci Taşıma İhalesi işinde ciddi usulsüzlükler yapmış, ihaleye giren bir kısım şirketlerle fiile ortaklık kurmak suretiyle Kamunun büyük zararlara uğramasına neden olmuşlar. Yine usulsüzlüklerle zimmete para geçirme, ihaleye fesat karıştırma ve görevi kötüye kullanma suçlarını işlemişlerdir. İhaleyi alan Öğrenci Taşıma İşi ihalesini alan firmalara az araç çalıştırmak suretiyle öğrencileri yerde bırakmış, birden fazla sefer yapılması nedeniyle öğrenciler okul bahçesinde uzun süreler bekletilmiştir. İdari şartnamedeki koşulları sağlamayan firmaların eksiklikleri gözardı edilmiş, öğrencilerin, ailelerin mağduriyetine neden olunmuş, Kamu zararı oluşturulmuştur” dedi.
REKABET ORTAMI ENGELLENDİ İDDİASI
Geçmiş yıllarda 14 kısım olarak ihale edilen işin 4 kısım olarak ihale edilmesinin rekabet ortamını da engellediğini sözlerine ekleyen Taş, “Daha önceki yıllarda 14 kısım olarak ihale edilen iş, 4 kısım olarak ihale edilmiş, rebaket ortamı engellenmiş, ihale edilen iş kırımsız ihale komisyonun fiili ortağı olan firmalara iş yüksek bedellerle verilmiştir. İhale edilen iş, 4 kısım içerisindeki köylerle ilgili ise birbirine uzak köyler aynı kısma konulmak suretiyle çapraz sistem uygulanmış, yani bölgenin köyleri farklı kısımlara katmasının amacı olur ki ihaleyi yandaş firma almaz ise fiili çalışmanın önlenmesine amaçlamıştır” diye konuştu.
“İDARENİN YAKLAŞIK 4.000.000,00 TL KARA GEÇMESİNİ SAĞLADIK”
Kamu zararına neden olan usulsüzlüklerin devam etmemesi adına ihaleye girdiğini dile getiren Taş, “Elbette yapılan haksızlığa karşı sesiz kalamazdım. Bu haksızlıklara karşı sesiz kalmam hukuka aykırı ve kamu zararına neden olan usulsüzlüklerin devam etmesi anlamına gelecekti. İhaleye girme yeterliliği olan akrabamıza ait CETKA TAŞIMACILIK isimli firma ile ortaklık kurmak suretiyle Taşıma işi ihalesine girme kararı aldım. 4 kısımdan ibaret olan ihaleye İlkokul 1. Kısım ile Ortaokul 1. Kısım için teklif kullandım. Diğer iki kısım için ise istekli olmadık. Teklif vermiş olduğumuz kısımlara ilişkin tüm teklifler EKAP sistemine düşürüldükten sonra tüm teklifleri inceleme imkânım oldu. EKAP formülüne göre yapmış olduğumuz hesaplamayla sınır değeri tespit ettim. İlkokul 1. Kısımda sınır değer üstünde en avantajlı teklifin CETKA TAŞIMACILIĞA ait olduğunu tespit ettim. Ortaokul 1. Kısımda ise CETKA TAŞIMACILIK sınır değerin altında, sınır değere en yakın teklifi veren firma olduğu tarafımızca tespit edildi. İhale yaklaşık maliyeti 12.745.523,88 TL iken firmamız 8.870.400,00 şeklinde teklifte bulunmuş, idarenin yaklaşık 4.000.000,00 TL kara geçmesini sağlamıştır” dedi.
“TAŞIMA İŞİ DOĞRUDAN TEMİNLE YAPILMAYA BAŞLANDI”
Sözleşmeye davet edilmediklerinin de altını çizen Taş, “Görüşme üzerinden uzun süre geçmesine rağmen sözleşmeye davet edilmedik. Neden davet edilmediğimizi sorunca, İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bey bana hitaben ‘’KİK nezdinde itiraz var İtiraz sonucunu bekliyoruz .’’ dedi. Bu süre zarfında da ihale konu Taşıma İşi doğrudan teminle yapılmaya başlandı. Doğrudan teminde de 4 Kısım olarak ihale edilen iş 2 kısma düşürülmüştür. İşin iki kısma düşürülme nedeni ise İlçe Milli Eğitim Müdürü ile İhale Komisyonun işbirliği içinde bulunduğu yukarıda da izah ettiğim firmalara doğrudan teminle işin kırımsız, kamu zararı olacak şekilde verilmesidir. Çünkü firmamın hazırlık yapmadan birleştirilmiş iki kısmı birlikte yürütemeyeceğini biliyorlardı. Nitekim dediğim gibi de oldu doğrudan alımda ihalede verilen tekliflerin çok üstünde bir bedelle taşıma işinin yürütüldüğü öğrendim” diye konuştu.
“İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ RÜŞVET İSTEDİ İDDİASI”
İhale sonrası İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün kendisinden rüşvet istediğini de iddia eden Taş, “İlkokul 1. Kısımla ilgili ihale sürecine dair bilgilendirme almak için İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Kaya ile yapmış olduğumuz görüşmede, Fatih bey ihale komisyonunda hazır bulunduğu görüşmede bana hitaben ‘’ Hazırlığınızı yapın ihale sizdedir. Sözleşme için çağıracağım. ‘’ dedi Ben de bu duruma istinaden hazırlık yapmaya başladım. Araç eksikliğini gidermeye başladım. Yine görüşme esnasında müdür bey bana hitaben ‘’ Bundan sonra muhatabın benim. Komisyon değil. ‘’ dedi. Tabi ben bu sözün o an ne anlama geldiğini bilmiyordum. Ancak sonradan anladım ki kişisel ilişki kurup rüşvet talep edecek. Sonraki görüşmemizde benden açıkça rüşvet talep etti. Diğer firmaların rüşvet verdiğini benim de vermem gerektiğini belirtti” diye konuştu.
Kaynak: Haberin Dili