Diyarbakır’da bütçesine uygun kiralık ev bulmakta zorlanan vatandaşlar bu kez buldukları evlerde 1 yıllık peşin ve memur kefil şartı ile karşılaşıyor. Diyarbakır genelinde artan yüksek kiralar ev sahiplerinin sözleşmesi biten kiracıyı da evden çıkartıp yerine yüksek bir kira karşılığında başka bir kiracıya vermeye kadar götürüyor. 3 bin liraya tutulan evlerin 8 bin liraya kadar çıktığı Diyarbakır’da vatandaşlar, artan kiralar karşısında bir denetim mekanizmasının olması çağrısında bulundu.
DİYARBAKIR GAZETE- Merkez üssü Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen 11 kentten olan Diyarbakır’da 7.7 büyüklüğündeki ilk depremde merkez Bağlar ilçesinde 5, Yenişehir ilçesinde ise 2 bina yıkılırken 400’ü aşkın vatandaş ise hayatını kaybetti. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, kentte yaptığı çalışmalarda 4 bin 612 yapıda ağır, 3 bin 428 yapıda orta, 45 bin 245 yapıda ise az hasar tespit etti.
Deprem sonrası evlerinden olan vatandaşlar barınma telaşına düşerken bu kez fahiş kira mağduriyeti yaşamaya başladı. Deprem nedeniyle birçok ev dolduğu için ev bulmakta zorlanan vatandaşlar, bu kez buldukları evlerde de 1 yıllık peşin kira şartı ile karşılaşıyor. Kent genelinde artan yüksek kiralar ev sahiplerinin sözleşmesi biten ya da bitmeye yakın olan kiracıyı da evden çıkartıp yerine yüksek bir kira karşılığında başka bir kiracıya vermeye kadar götürüyor. 3 bin liraya tutulan evlerin 8 bine kadar çıktığı kentte kiralık ev ararken özellikle memur olma şartı aranması da diğer bir sorun haline geldi.
“EV KİRALARKEN MEMUR ŞARTI KONULUYOR”
Kiralık ev aradığı dönemde ev sahiplerinin yüksek kiranın yanında bir de memur olma şartı koyduğunu söyleyen Kader Bal, “Devlet memuru statüsünü karşılamadığım için kiralık ev bulamamıştım. Sürekli karşımıza çıkan engel memur olma şartının aranmasıydı. Özel sektörde çalıştığım için bu şartı karşılamıyordum. Ev sahiplerinin çoğu öğrenciye ev vermek istemiyor. Bu durumla sürekli karşılaşıyorduk. Ancak özel sektörde çalışanlara karşı böyle bir anlayış olması da beni üzdü. Ve diğer bir sorun da özellikle yeni yapılan evlerde bir yıllık kiranın tamamının peşin istenmesiydi. 72 bin lira gibi bir rakamı peşin isteyen ev sahibi de olmuştu. Kiralar dolar bazlı arttığı için ve liranın değer kaybetmesinden dolayı zarar etmemek için ev sahiplerinin böyle bir yola başvurulduğu söyleniyordu. Bir çok arkadaşımız ev ararken bu sorunlarla karşılaşıyor. Bunun için bir denetim mekanizması olmalı.” Dedi.
“EV SAHİBİ YÜZDE 200 ZAM İSTEDİ”
Eski kiracısı olduğu ev sahibinin kirayı birden yüzde iki yüz arttırmak istediğini söyleyen Semra Yansit, “Bizim kiramız bin liraydı. Ev sahibi bunu 3 bin liraya çıkarmak istedi. Zam oranı yüzde iki yüz gibi bir zam oranı demekti bu. Bu fiyatı kabul etmedim. İtirazda bulundum. Yasal olarak da bu kadar bir artış yapamazsınız dedim. Ancak ev sahibi piyasada şu an 5 bin liranın altında ev bulamazsınız. Ben yüzde 25 zammı nasıl yapayım. Bin 250 lira mı yapayım diye cevap verdi bana. Mecburen 2 bin 250 liraya anlaşmak zorunda kaldım. Mecbur kaldım. Çünkü başka bir seçenek yoktu. Bu yine yasal olmayan bir zam oranıydı. Ev sahibi yine yüksek bir zam yapmış oldu. Eski kiracısıyım ve oturduğum ev, eski bir ev.”
Kaynak: Mücadele Gazetesi