TOBB Kadın Girişimciler Kurulu tarafından başlatılan “Sanayide Kadın Eli Projesi” Diyarbakır’da kadınların istihdamına katkı sağlıyor. Projenin Diyarbakır ayağını yürüten Koç, “Kadın varsa yarın vardır. Kadınlarımız bize ulaşsın. Elimizden ne geliyorsa kadınlarımız için yapmaya hazırız” dedi.
DİYARBAKIRGAZETE- “Sanayide Kadın Eli Projesi” TOBB Kadın Girişimciler Kurulu tarafından 2021 yılında başlatıldı. Kadının çalışma hayatına atılmasını hedefleyen proje kapsamında yaklaşık 7 bini aşkın kişi istihdam edildi. Diyarbakır da pilot il uygulamasından sonra 17’nci il olarak projeye dahil oldu ve şuana kadar 300’ün üstünde istihdam sağlanmış durumdu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 9 Ocak 2021 yılında Sanayide Kadın Eli Projesi’nin startını verdi ve pilot il olarak Kütahya seçildi. Kütahya’nın ardından projenin uygulandığı il sayısı 16’ya çıktı. Diyarbakır ise projeye 17’nci il olarak dahil oldu.
SAHA ÇALIŞMASI SONRASI İHTİYACA GÖRE ADIM ATIYORLAR
Şu sıralar ise proje kapsamında TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Zülâl Koç ile birlikte oluşan 7 kişilik bir ekip, Diyarbakır Ticaret Borsası’nın toplantı salonunda başvuran kadınlarla istihdam için mülakat yapıyor. “TOBB’nin başlatmış olduğu ‘Sanayide Kadın Eli Projesi’ de bizim için de aslında bir fırsat olmuş oldu. Bir saha ekibi oluşturduk, saha ekibimizle birlikte Diyarbakır Organize Sanayi bölgesini dolaştık firmalarımızı ziyaret ettik. Ve şu anda Diyarbakır’da hatta bölgemizde gerçekten önemli bir sıralamaya girdik ve önemli bir aşamaya geldik. Mülakatlarımızı kendimiz yapıyoruz burada birebir gelen arkadaşlarımıza. Hem de mülakatların nasıl olması gerektiği konusunda bilgiler vererek bunu yapıyoruz. Bu sebeple de Diyarbakır Ticaret Borsası koordinatör odamızla birlikte burada bunu yürütüyoruz. Bugün üç kurumumuzun mülakatı var; biri ağır sanayi, biri tekstil, biri bilişim sektörü ile ilgili. Bugün ve pazartesi günü sürecek bu mülakatlar.”
TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Zülâl Koç, proje ile iş gücü sektörüne katılabilecek kadınların desteklenmesi ve sanayide çalışan kadın rol modellerin artırılmasını hedeflediklerini söylüyor ve şuana kadar 300’ü aşkın kişinin istihdam edildiğini aktarıyor.
“700’E YAKIN İSTİHDAM OLACAK”
Koç, Sanayide Kadın Eli Projesi’ni önemsediklerini belirterek, gösterilen ilgiden dolayı projenin bir yıl daha uzatılabileceğinin bilgisini paylaşıyor ve projenin istihdam hedefini ile proje kapsamında şuana kadar istihdam edilenler dair şu bilgilileri paylaşıyor: “Şu ana kadar 300 üstü istihdamımız oldu. 700’e yakın bir personel istihdamı olacak yakın zamanda. Bugün mülakatlarımızdan üçü de bunun içerisinde. Fakat şöyle bir şey var yaşadığımız asrın felaketi depremle birlikte biz bu ihtiyacın bölgemize gelen göç aldığımız depremzedelerimizle birlikte erkek adayları da değerlendirdik erkek adayları da bu işe dahil ettik. Bu sebeple de istihdamlarımızın içerisinde erkekler de var. Bugünkü mülakatlarımızın bir kısmı yüzde 10 gibi erkek adaylara ayırdık. Çünkü biz hala bir deprem bölgesiyiz hala göç alan bir şehiriz o yüzden bunu çok önemsiyoruz.
HEDEF 5 BİN ARTI
İstihdamda hedefimiz 5 bin, aslında 5 bin artı diyoruz buna. Bölgesel de düşünüyoruz, çok yakın ilerimizden de gelip bize müracaat edebilirler. İsteyenler gelebilirler, projemizden yararlanabilirler. O sebeple de yani biz hedefimiz olan 5 bin artıya ulaşmaya çalışacağız. Ulaşıyor gibi de duruyor. Ne kadar duyuru yaparsak o kadar da müracaat alıyoruz.
“HER SEKTÖRDE KADINLARIN OLDUĞUNU GÖSTERMEK İSTİYORUZ”
Proje 2023’ün sonuna kadar sürdürülecekti ama çok kabul gördüğünü görünce ve bunun çok faydasını da görünce bunu 2024 sonuna kadar da devam ettirebiliriz.”
“Kadın Varsa Yarın Var” anlayışıyla hareket ettiklerini belirten Koç, her sektörde kadınların olduğunu göstermek istediklerini ifade ediyor ve “Hem mavi yaka da hem beyaz yaka da kadınlarımızın istihdamıyla ilgili sonuna kadar mücadele verip ekibimizle birlikte, kurumlarımızla birlikte yolumuza devam edeceğiz” diyor
“BAŞVURU YAPMAK İSTEYEN KADINLAR BİZE ULAŞABİLİR”
Proje kapsamında başvuru yapmak isteyen kadınlara seslenen Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Diyarbakır da bulunan bütün kadınlarımız bize ulaşabilirler. Bizim koordinatör odamız Diyarbakır Ticaret Borsası, bana her şekil de ulaşabilirler. Sosyal medya hesaplarımızı iyi kullanıyoruz oradan ulaşabilirler. Havuzumuza gelip yer alabilirler, havuzumuza kayıt yaptırabilirler. Bize ulaştıkları takdir de onların yapmak istedikleri her şeyi bizim kurulumuzda bulabileceklerini düşünüyorum bundan da eminim. Çünkü her kesime hitap eden çalışmalar yapıyoruz. Aslında ihtiyaca karşılık çalışmalar yapıyoruz. Kadın varsa yarın vardır. Kadınlarımız bize ulaşsın. Elimizden ne geliyorsa kadınlarımız için yapmaya hazırız. Bizim görevimiz sadece istihdam değil. Girişimci olan kadınlarımızın da ihtiyaçlarını belirleyip onlara yol göstermek ve yollarına ışık tutmaktır.”
Kaynak: Sur Ajans