Diyarbakırlı iş insanı Medeni Dilek’in yeniden var olma hikâyesini anlattığı Tok Evin Aç Kedileri isimli kitabı Doğan Solibri tarafından yayımlandı.
DİYARBAKIRGAZETE– Diyarbakırlı iş insanı Medeni Dilek 10 yaşından itibaren çalışma hayatına girdi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde memurluk yaptığı sırada inşaat malzemeleri satan bir ‘aile dükkânı’ açtı. Dükkân kısa sürede büyüdü, Dilek memurluktan istifa etti. Ama beklediği son olmadı. Hem kendisinin hem aile bireylerinin verdiği yanlış kararlar, Medeni Dilek’in 10 yaşından beri verdiği emekle kurduğu ‘aile dükkânını” iflasa sürükledi.
300 KİŞİYE İSTİHDAM
Medeni Dilek, 10 yaşında başladığı iş hayatına, 52 yaşında 300 kişiye istihdam sağlayarak iniş çıkışlı -hikâyesini Tok Evin Aç Kedileri isimli kitapta yazdı. Tok Evin Aç Kedileri Medeni Dilek’in Dicle Üniversitesi’nin isteği ile öğrencilerine kendi hayatı üzerinden verdiği bir dizi konferansa gençlerin gösterdiği ilgi ile şekillendi. Kitap adından da anlaşılacağı gibi bir aç gözlülük hikâyesi. Medeni Dilek’in kurmuş olduğu şirkette başlayan ama giderek genişleyip ülkemizdeki ve dünyadaki aç gözlülüğe kadar uzanan bir gerçekler bütünü. Dilek, bu kitapta anlattığı gerçekler ile gelecek nesilleri, babadan oğula, kardeşten kardeşe, ortaktan ortağa herkese ders niteliğinde.
DİYARBAKIR FOTOĞRAFI
Medeni Dilek Tok Evin Aç Kedileri’nde sadece iş hayatındaki iniş çıkışları değil, zorlu Diyarbakır yıllarının da bir fotoğrafını çekiyor okur için. Şahit olduğu, yaşadığı olayları, bazen dram, bazen trajik, bazen de komik bir dille Tok Evin Aç Kediler kitabında anlatmaya çalışıyor. Dilek, kitabı şu cümlelerle anlatıyor: “Klasik yazar söylemlerinden uzak durmaya dikkat edeceğim. Ben öncelikle Diyarbekirli sonra yeni yeni yazar olmaya çalışan bir iş insanıyım. Çok heyecanlıyım. Tok Evin Aç Kedileri kitabımda anlattıklarım yaşadığımız kentin kadim Diyarbekirimizin son 40 yıllık fotoğrafıdır. Bu fotoğraflara tamamen benim gözümden bakacaksınız. Diyarbakır farklı kültürlerin buluştuğu bir şehir. Tüm farklılıklarımıza karşın kucaklaşmaların şehri. Tabi kör düğüm haline gelmiş bazı çıkmazlarımız olabiliyor. Buna rağmen bin yıllardır inatla bir şekilde ayakta durmuş. Yazılı bir eser bırakmak her zaman benim hayalimdi. Tüm hedeflerime emin adımlarla yürürken şehrime olan gönül borcumu bir şekilde ödemeye çalıştım. Arayışta olduğum süreç içerisinde farklı ülkelerde edindiğim tecrübelere de dayanarak gördüm ki aslında coğrafya bir kaderdir ve nereye giderse gideyim bütün yollar beni Diyarbakır’a getirdi. Bütün kapılar Diyarbakır’a açıldı.
5 KITAYA MOBİLYA İHRACATI
Kitapta; Diyarbakır hakkında mitolojik, sosyolojik, kültürel ve sanatsal tespitleri içeren bir birinden farklı insan hikayelerini göreceksiniz. 40 yıl öncesinde bir Köye gidip orada bir çocuğun hikayesine, bazen de bir çobanın komik yaşamını okuyabilirsiniz. Yada o dönemin çözümsüz şartları arasında hayattan kaçan bir gencin hayatı, bazen de çok ağır şartlar arasında ticaret yapmaya çalışan bir esnafı görebilirsiniz. Aslında bu kitap bir başarı hikayesi. Köyden çıkan bir çocuğun gözlerinden Diyarbakır’ın 40 yıllık geçmişine bakarken geldiği noktadaki başarısını bulacaksınız. Evet işte köydeki o çocuk bugün dünyada 5 kıtada bir çok ülkeye mobilya ihraç eden ve 300 kişiye istihdam alanı sağlayan ülkemizin her bölgesinde var olan Alvero mobilya fabrikasının sahibi Medeni Dilek.
Kaynak: AMİDA HABER