Diyarbakır’da seçimlere katılım oranı resmi olmayan sonuçlara göre, yaklaşık 6 puan düştü. Kılıçdaroğlu, Diyarbakır’dan 41 bin 694 oy kaybetti. Uzmanlar Ümit Özdağ etkisine dikkat çekti.
DİYARBAKIRGAZETE– Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu tamamlandı. Resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 52, 09 oy oranı ile yeniden Cumhurbaşkanı seçildi. Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 47, 91 oy aldı.
DİYARBAKIR’DA DURUM
14 Mayıs seçimlerinde Diyarbakır’daki bir milyon 145 bin 856 seçmenden yüzde 81’i sandık başına gitmişti. İkinci turda Diyarbakır’da durum değişti. Sandığa gitme oranı yaklaşık 5 puan düşerek, yüzde 75, 9’a geriledi. Sandığa giden seçmenden yüzde 71, 61’i Kılıçdaroğlu’nu destekledi, yüzde 28,39’u ise Recep Tayyip Erdoğan’a oy verdi.
KILIÇDAROĞLU’NUN OY ORANI DÜŞTÜ
Kemal Kılıçdaroğlu 14 Mayıs seçimlerinde Diyarbakır’dan yüzde 71.9 ile 651 bin 793 oy aldı. İkinci turda Kılıçdaroğlu, yüzde 71.6 ile 41 bin 714 oy kaybetti, oy oranı 610 bin 99’a düştü.
ERDOĞAN’IN OYLARI YÜKSELDİ
İkinci turda, yüzde 28,39 ile 241 bin 887 oy alan Recep Tayyip Erdoğan Diyarbakır’da oylarını yükseltti. 14 Mayıs seçimlerinde Diyarbakır’dan 239 bin 827 oy alan Erdoğan ikinci turda Diyarbakır’dan 2 bin 60 oy kazandı.
SEÇMEN YEŞİL SOL’UNDU
Seçim sonuçları ile ilgili Amida Haber’e konuşan Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Rüstem Erkan, 14 Mayıs seçimlerinde Kılıçdaroğlu’nu destekleyen seçmenin Yeşil Sol Parti seçmeni olduğuna dikkat çekerek, “Bu seçmen grubu, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu’nu destekleselerde parti olarak işin içinde olmadıkları için motivasyon düşüklüğü oldu” dedi.
‘ÜMİT ÖZDAĞ’ ETKİSİ
Diyarbakır’da geçmiş seçimlerde katılım oranının Türkiye ortalamasının 8-9 puan altında olduğunu hatırlatan Erkan şunları söyledi: “Yüzde 75 iyi bir katılım. Türkiye ortalamasından yüzde 5 eksik. Ümit Özdağ ile olan diyalog bir motivasyon eksikliği yarattı. İşin başından mesele iyi kurgulanmadı. İki seçim arasında sahada bölgede, Kılıçdaroğlu’nun ciddi bir etkinliği yoktu. Seçim büroları vekillerin seçim akşamı kapanmıştı. Buna rağmen oy oranlarında ciddi değişiklik olmadı. Yurttaş kendi bilinci ile hareket etti.”
‘FATURASI 6’LI MASA LİDERLERİNE KESİLMELİ’
Seçimin faturasının seçmene kesilemeyeceğini kaydeden Erkan, şöyle devam etti: “Altılı Masa’nın liderlerine faturanın kesilmesi lazım. Muhalefet açından en problemli bölge Karadeniz Bölgesi idi. Çoğu ilde Erdoğan önde. Aday planlamasından tutun, diğer süreçlere, seçim iyi planlanmadı. İstanbul seçimlerinden sonra seçimin doğal adayı İmamoğlu idi. İmamoğlu ile çok rahat kazanılacak bir seçim, önce riske edildi sonra kaybedildi.”
Kaynak: AMİDA HABER