Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Sosyoloji Bölümü ABD Öğretim üyesi Prof. Dr. Rüstem Erkan, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması ile ilgili olarak, Birinci turda seçmen iradesinin büyük ölçüde ortaya çıktığına işaret ederek, Recep Tayyip Erdoğan’ın ikinci turda kazanma ihtimalinin daha yüksek olduğunu ifade etti
DİYARBAKIRGAZETE– Türkiye’de 60 milyonun üzerinde seçmen dün sandık başına gitti. Kesin olmayan sonuçlara göre, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhur İttifakı yüzde 49, Millet İttifakı ise yüzde 44 oy aldı. Ortaya çıkan tabloyu Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Rüstem Erkan, ikinci tura kalan seçimi yorumladı.
‘ERDOĞAN’IN KAZANMA İHTİMALİ DAHA YÜKSEK’
Birinci turda seçmen iradesinin büyük ölçüde ortaya çıktığına işaret eden Erkan, Recep Tayyip Erdoğan’ın ikinci turda kazanma ihtimalinin daha yüksek olduğunu ifade etti. Erkan, “Bu sonuçlara göre ikinci turda Erdoğan’ın kazanma ihtimali daha yüksektir. Fakat her seçim aslında yeni bir seçimdir. Bazı ülkelerde birinci turda ikinci olan adaylarında kazandığı örnekler vardır. Kılıçdaroğlu’nun nasıl bir strateji izleyeceğini kısa sürede açıklaması gerekir” dedi.
‘ARAŞTIRMALAR MANİPÜLE ETTİ’
Kılıçdaroğlu’nun adaylığında kamuoyu araştırmalarının büyük rolü olduğunu belirten Erkan, bazı araştırmaların manipülasyon yaptığı söyledi. Başından beri, Kılıçdaroğlu’nun adaylığının seçimi kazanma açısından riskli olduğuna inandığını belirten Erkan, “İstanbul seçimlerinden sonra Türkiye’de muhalefetin doğal Cumhurbaşkanı adayı ortaya çıkmıştı. Yani bu da Ekrem İmamoğlu idi” dedi.
‘BİRÇOK YANLIŞ YAPILDI’
Rüstem Erkan, Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk turda seçilememesi ile ilgili şunları söyledi: “Tek bir yanlış ile seçim kaybedilmez. Kılıçdaroğlu’nun mezhepsel kimliğinin de açık ya da gizli olarak seçim malzemesi yapılmasının bir etkisi var. Ama asıl etki, uzun iktidarlar dönemlerinde, ona karşı muhalefet yapanların da yıpranmasıdır. Bu dönemde Türkiye’nin bir değişime ihtiyacı vardı. Fakat bu değişim isteğini karşılayacak politikalar ve uygun aday profilleriyle seçime gidilmedi. Bir diğer önemli problem CHP’nin tavanı ile tabanı arasında müthiş bir kopukluk olmasıdır. İttifak içinde yer alan adaylar, CHP’nin tabanı ile ciddi problemi olan adaylar. Batıda başta İzmir olmak üzere oy ve milletvekili artışının olmaması adaylardan kaynaklanan bir durumdur.”
KÜRT SEÇMENİN DESTEĞİ
Bölge illerinden Kılıçdaroğlu’na çıkan oyların önemine işaret eden Rüstem Erkan, şunları ifade etti: “Hem Kürt seçmenden oy alacaksın ama diğer seçmen kümelerinde de belli bir oranda da oy alacaksın. Karadenizli ve Balkan kökenli seçmenlerde yüksek oranda oy alacaksın ki yüzde 50 artı bire ulaşabilesin. Kürt seçmende de kamuoyu araştırmalarında çıkan oran çıkmadı. Diyarbakır yüzde 80 görünüyordu. Yaklaşık yüzde 10 daha az oy aldı. Kürt seçmen de zirveye çıkamadı, diğer yörelerde de ciddi oy kaybı var. İkinci turda, Kürt seçmenin aynı eğilimini korumak zor olabilir.”
‘YEŞİL SOL OY KAYBETTİ’
Seçimde beklenen başarıyı gösteremeyen partilerden birinin de Yeşil Sol Parti olduğunu belirten Rüstem Erkan, aday tercihlerine dikkat çekti. Erkan, “Ben, Türkiye’nin batısında HDP’nin gücü var diyordum, ama gösterdiği adaylarla Türkiye’nin batısında da önemli ölçüde oy kaybetti. Diyarbakır’da tanınan sadece Emin Aktar idi o da seçilmedi. Bölgede seçmenin YSP’nin adaylarına dönük de bir tepkisi oldu. TİP ile olan süreci de sağlıklı yürütemediler. Hem YSP hem de CHP ve İttifak yaptığı partiler seçimlerde beklenen oy oranlarına ulaşamamıştır.”
Kaynak: Amida Haber