Diyarbakır Eğitim Bir-Sen Şubesi, merkez Kayapınar ilçesinde bulunan Rıdvan Süer Ortaokulu müdür yardımcısının, öğrencisi tarafından darp edilmesi olayını kınamak için basın açıklaması düzenledi.
DİYARBAKIRGAZETE- Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesi Rıdvan Süer Ortaokulu Müdür Yardımcısı Abdullah Özpamuk, öğrenci velisi tarafından darp edilmişti. Eğitimci Özpamuk’a aldığı darbelerden 15 gün iş göremez raporu verilirken saldırgan serbest bırakıldı.
Eğitim çalışanlarının sürekli şiddete maruz bırakılmasına tepki gösteren Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şubesi, okul binası önünde basın açıklaması yaptı. Yapılan basın açıklamasını Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Recep Güneş okudu.
Eğitimde şiddeti önleyecek tedbirler ivedilikle alınması gerektiğini belirten Güneş, “Bireysel ve toplumsal boyutlarıyla çok nedenli, çok boyutlu negatif ilişki biçimi olan şiddet, gereken önlemler alınmadığı için eğitim çalışanlarını tehdit etmeye devam etmektedir. Okullarda örneklerine sık rastladığımız eğitimciye şiddet olaylarından biri daha yaşanmıştır.” dedi.
“SALDIRGANLARIN HAK ETTİĞİ CEZAYA ÇARPTIRILMAMALARI, KABUL EDİLEBİLİR BİR DURUM DEĞİLDİR.”
Yaşanan hadiseyi aktaran Güneş, saldırganın cezalandırılmamasına tepki göstererek “Bir öğrenci velisi, Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde bulunan Rıdvan Süer Ortaokulu müdür yardımcısını ağır şekilde darp etmiştir. Öğretmenimiz 15 günlük iş göremez raporu alırken, saldırgan serbest bırakılmıştır. Eğitim çalışanlarımızın şiddete maruz kalmaları, saldırganların hak ettikleri cezaya çarptırılmamaları, kabul edilebilir bir durum değildir.” ifadelerini kullandı.
Güneş, “Şiddet, ruh düzeni sağlıklı, normal bir insanın başvuracağı bir dil, bir yöntem değildir, olamaz, olmamalıdır. Bilgiyi, beceriyi, bilimi, anlayışı, irfanı, ahlakı öne çıkarmak, bu değerleri çoğaltmak, yüceltmek olan insanların şiddetle, şiddetin bu insanlarla işi olamaz. Eğitimciye saldırı, geleceğimizi karartmakta, eğitim camiasını tedirgin etmekte, birçok mağduriyete neden olmaktadır. Eğitimciler, yaptıkları işin onur, önem ve ağırlığına uygun hayat ve çalışma şartları sağlanmadığı gibi, her türlü şiddet ve saldırılar karşısında savunmasız, korumasız bırakılmıştır.” şeklinde konuştu.
Şiddeti eğitimle yok etmenin ilk aşamasının kesin bir anlayış ve program değişikliği olduğuna vurgu yapan Güneş, mevcut eğitim programlarının şiddeti önlemediği, aksine şiddete yatkın psikolojileri beslediğini söyledi.
“HAK ETTİĞİ CEZAYI ALMALI”
Eğitim çalışanlarına yönelik saldırılara karşı caydırıcı hükümler içeren bir yasal düzenleme çıkarılması gerektiğinin altını çizen Güneş, “Şiddet konusunu yıllardır dile getiriyoruz. Şiddet sarmalının daha fazla derinleşmeden önüne geçilmesi için girişimlerde bulunuyoruz. Buradan bir defa daha çağrıda bulunuyoruz: Her geçen gün yönünü biraz daha kaybeden; saygı, sevgi, hoşgörü ve sabır gibi değerlerimizi örseleyen şiddetin toplum hayatından topyekûn çıkması, eğitim çalışanlarının bir daha şiddetin kurbanı olmaması için caydırıcı hükümler içeren bir yasal düzenleme derhal çıkarılmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Güneş, “Eğitim-Bir-Sen olarak, saldırganların hak ettikleri cezaya çarptırılmaları için elimizden geleni yapacağız. Bunun yanı sıra, caydırıcı hükümler içeren bir yasal düzenlemenin çıkarılmasının da takipçisi olacağız.” dedi.