Ağrılı iş insanı Yüksel Kaya, Diyarbakır’da kurduğu fabrikasında ürettiği çikolatayı dünya pazarlarına sunuyor.
Girişimci Kaya, Diyarbakır’da ürettiği çikolatayı Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarındaki birçok ülkeye ihraç ediyor. Kaya, en büyük ihracatı Irak’a yapıyor. Irak’ı İran, Suriye, Kürdistan, Kuveyt, Libya, Suudi Arabistan, Lübnan, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Güney Afrika, Nijerya, Kamerun, Yemen dahil toplam 23 ülkeye takip ediyor.
Irak, Suriye, Kürdistan Federe Bölgesi, İran ve Afganistan’a karayoluyla, diğer ülkelere de denizyoluyla ihracat yapıyor. Kürdistan Federe Bölgesi ana bayii, Duhok’un Zaho ilçesinde bulunuyor. Yılda 25 tır çikolata Kürdistan Federe Bölgesi’ne gönderiliyor. Kaya’nın Diyarbakır’da ürettiği çikolata Türkiye’nin; İstanbul, Ankara, Adana, İzmir, Konya, Bursa, Edirne gibi kentler ile Van, Şırnak, Ağrı, Hakkari, Erzurum, Antep, Urfa ve Mardin gibi illerde bayileri bulunuyor. Kaya Diyarbakır’da ürettiği çikolataya Kanada’da yetişen Maple ağacının adını vermiş. Maple aynı zamanda Kaya’nın Kanada’nın Toronto kentinde yaşadığı mahallesinin de adı.
2015 YILINDA DİYARBAKIR’DA FABRİKAYI AÇTI
Yüksel Kaya, 2015’te Diyarbakır’da çikolata fabrikasını açmaya karar verdiğini söyledi. Ağrılı olmasına rağmen Diyarbakır’da çikolata fabrikasını açtığı için insanlardan eleştiriler aldığını belirten Kaya, sebebini şöyle açıklıyor: “Şimdi Diyarbakır hem ekonomik hem de politik olarak Kürtlerin merkezi ve potansiyeli yüksek bir şehirdir. En fazla ihracat yaptığımız ülke Irak olduğu için sınır kapısı Diyarbakır’a yakın. Diyarbakır’ın Ağrı’ya göre lojistik sorunu daha azdır. Ham maddelerimiz Konya, İstanbul, Mersin gibi batı illerinden geliyor. Coğrafik olarak Diyarbakır çok daha avantajlıdır. Ayrıca Diyarbakır büyükşehridir, en çok göç alan yerdir, en çok genç ve işsizliğin olduğu bir şehirdir. Tüm bu sebepler buraya gelmemizde etken oldu.”
BEN Û SEN İSMİ
Kaya, Diyarbakır’a kurduğu fabrikada 50 kişiyle, 20 çeşit ürün üreterek başladığını belirterek, “2015 yılında ilk imalata başlarken 20 çeşit çikolata ve 50 kişi ile üretime başladık. Şu anda çokokremlerle birlikte 70 çeşide çıkardık. Şimdi 70 çalışanımız var. 2018 yılının başında yeni getirdiğimiz makine ile bu çeşitleri 150’ye çıkarmayı planlıyoruz. Çalışan sayımız da 100’e yakın olacak. Burada her bir ürünün kendine özgü bir ismi bulunuyor. Bunların içerisinde Kürtçe isimler de var. Mesela birinin ismi ‘Ben û Sen’dir. Ayrıca çikolataların kapaklarında 4 ayaklı minare, Malabadi köprüsü, Keçi Burcu ve Ulu Cami’nin gölgesi gibi Diyarbakır’ın tarihi mekanları yer alıyor” dedi.
“HEDEF 50 ÜLKEYE İHRACAT”
Yıllık bin 100 ton çikolata ürettiklerini ifade eden Kaya, firma olarak ihracata büyük önem verdiklerini, iki yılda beklentilerinin ancak yüzde 25’ine ulaştıklarını dile getirdi. 50 ülkeye ihracat yapmayı hedeflediklerini vurgulayan Kaya, bunu gerçekleştirecek kapasiteye sahip olduklarını söyledi. Çikolatadaki kalitesinde asla taviz vermeyeceklerini vurgulayan Kaya, yola çıkarken bir Kürt markasını yaratacağına inanarak bu işe girdiğini söyledi.
“KALİTEDEN TAVİZ YOK”
Kaya, “Biz kalitesiz ya da üçüncü sınıf mal üretmiyoruz. Yeni bir ürün yaptığımız zaman önce çocuklarımıza yediriyoruz sonra piyasaya çıkartıyoruz. Çocuklarımızın yemediği bir ürünü asla üretmiyoruz ve başkasına satmıyoruz. Yola çıkarken buna Kürt markası dediğimiz zaman özellikle bunu nasıl kaliteli bir ürün yapacağımızı söz verdik. Benim prensibim budur” şeklinde konuştu.