TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından, Türkiye Yayıncılar Birliği ile işbirliği yanı sıra Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteği ile 25-30 Eylül 2018 tarihleri arasında düzenlenen Diyarbakır 6. Kitap Fuarı açıldı.
Açılışa, Diyarbakır Vali Yardımcısı Ahmet Naci Helvacı, Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan, TÜYAP Diyarbakır 6. Kitap Fuarı Onur Konuğu Mıgırdiç Margosyan, Türkiye Yayıncılar Birliği İkinci Başkanı Fahri Aral ve TÜYAP Anadolu Fuarları AŞ Genel Müdürü Cihat Alagöz katıldı.
ALAGÖZ: ‘BU YIL YÜZDE 20 BİR BÜYÜMEYLE FUARIMIZI AÇIYORUZ’
Açılış töreninde konuşan TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz, bu yıl fuara katılımın yoğun olduğunu dile getirerek, “4 yıllık bir aradan sonra yeniden kitap fuarıyla Diyarbakır’da sahne alıyoruz. Fuarımızı yüzde 20 bir büyümeyle açıyoruz. Aynısı tarım fuarımız için de söz konusu olmuştu. Yeni konu başlıklarıyla da Diyarbakır’da fuarı, fuarcılığı geliştiriyoruz. Aynı zamanda Diyarbakır’ı arz ve talebin buluşma noktası getirmek üzere de kurumlarımızın desteğiyle güzel bir noktaya taşıyacağız” dedi.
ARAL: ‘DÖVİZ KURUNDAKİ ARTIŞ YAYINCILARI ETKİLEDİ’
Türkiye Yayıncılar Birliği 2’inci Başkanı Fahri Aral ise, Türkiye’de döviz kurunda yaşanan artışlarda yayınevlerinin olumsuz yönde etkilendiğini belirterek, “Türkiye’de döviz kurunda bir artış yaşandı. Bu artış en başta biz yayıncılara etki etti. Ocak ayından Ağustos ayına kadar kağıt fiyatında yüzde 80’lik artış oldu. Bizim maliyetler de fiyatlara yüzde 30-40 oranında bir yansıma geldi. Yayıncılarımız önemli bir basiret gösterdiler. Bu fuarda da şahit olacaksınız kitap fiyatlarında çok büyük bir yansıma yok. Ayrıca bizim özellikle yayıncıların yurtdışında kitapların telif hakkını alırken, yapmış olduğu sözleşmeler çok ağırlaştı. Çünkü, bu sözleşmeleri biz daha çok dolar ve Avro üzerine yapılıyor. Bunlarda aşağı yukarı yüzde 80 bir artış oldu” diye konuştu.
KAYA: ‘DİYARBAKIR, FUAR ANLAMINDA ÖNEMLİ BİR MİSYONU ÜSTLENDİ’
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya da, fuarların bir kentin gelişmesinin en önemli sektörlerinden bir tanesi olduğunu ifade ederek, “Diyarbakır, fuar anlamında önemli bir misyonu üstlendi. 2008 yılında TÜYAP ile başlattığımız bu süreci 2018 yılının sonunda 10 yıllık bir süreyle geliştireceğiz. Fuarlarımıza faklı misyonlar yükleyeceğiz. Diyarbakır’da sadece Türkiye hitap eden değil, Ortadoğu’ya hitap edecek bir fuarcılığı uygulayacağız” dedi.
Altı gün sürecek olan fuar kapsamında 142 yayınevi yer alırken, 65 kültür etkinliğinde 250 yazar okurlarıyla buluşacak. Aralarında Mıgırdiç Margosyan, Canan Tan, Altan Öymen, Ahmet Telli, Ayşe Kulin, Oya Baydar, Şükrü Erbaş, Aytül Akal, Fikret Başkaya, Nurcan Baysal, Dilara Keskin, Işık Ergüden, Nil Sakman, Kemal Hamamcıoğlu, Hasan Ali Toptaş, Mine Soysal, İsmail Saymaz, Levent Gültekin, Zeynep Sevde, Murat Özyaşar, Kadir Yıldırım, Kerimcan Akduman, İlkay Marangoz, İsmail Beşikçi, Şeyhmus Diken ve Bahadır Yenişehirlioğlu’nun da bulunduğu pek çok değerli yazar fuarda okurlarıyla bir araya gelecek.
“GİTTİN Kİ, TEZ GELESİN” ONUR KONUĞU MIGIRDİÇ MARGOSYAN SERGİSİ
Diyarbakır 6. Kitap Fuarı, yazar Mıgırdiç Margosyan’ı onur konuğu olarak ağırlayacak. Fuar süresince düzenlenecek panel ve söyleşilerde Margosyan’ın edebiyatı, eserleri ve yaşamı ele alınacaktır. Fuar kapsamında Yusuf Kenan Beysülen’in yönettiği “Gâvur Mahallesi” Mıgırdiç Margosyan Belgeseli gösterimi de gerçekleşecektir. Margosyan adına TÜYAP tarafından bir armağan kitap hazırlanırken aynı zamanda kitap alıntıları ve fotoğraf albümünden oluşan “Gittin ki, Tez Gelesin” Diyarbakır 6. Kitap Fuarı Onur Konuğu Mıgırdiç Margosyan sergisi de okurlarla buluşacak.