Diyarbakır’daki birçok okulda, öğrencilerden çamaşır suyu, tuvalet kağıdı ve tahta kalem gibi malzemelerin istenmesi tepkiye neden oldu.
Tüm Türkiye Kocaeli’nin Körfez ilçesinde oğluna okul elbisesi alamadığı için intihar eden İsmail D’nin dramını konuşurken, Diyarbakır’daki birçok okulda çocuklardan çamaşır suyu, tuvalet kağıdı ve tahta kalem silgisi gibi malzemeler istenmesi büyük tepkiye neden oluyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, klasik hale gelen açıklamasıyla velilerden kayıt ücreti ve okul masrafları alınmayacağını deklare etti ancak Güneydoğu’da çok farklı bir işleyiş var. Neredeyse sıra ve masaların parası bile vatandaşlardan talep edilecek. Okul idareleri, Milli Eğitim’in iddia ettiğinin aksine okulların giderlerini karşılamadığına dikkat çekerek Okul Aile Birliği adı altında velilerden hem kayıt parası ve aidat, hem de temizlik malzemelerini talep ediyor. Bakanlığın serbest hale getirdiği okul kıyafetleri de okullarda adeta zorunlu hale getirilmiş durumda. Diyarbakır’da okul kıyafetlerinin yıllardır bilinen esnaflardan yapılması ise tartışmalara ve eleştirilere yol açıyor.
NEREDEN BAKARSAN BÜYÜK BİR TUTARSIZLIK
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Doğu ve Güneydoğu’da da 2018-2019 eğitim-öğretim yılı başladı ancak sancıları önceki yılların çok daha üstünde seyrediyor. Tepeden tırnağa kadar her kademede sorunlar dikkat çekerken, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı İl ve İlçe Müdürlükleri sorunların çözümünden çok uzak bir profil çiziyor. Birçok okul, fiziki eksikler, temel ihtiyaçlar ve öğretmen açığından dolayı henüz eğitim ve öğretime başlayamadı. Kayıtlar, adrese dayalı olmasına rağmen bazı bölgelerde yaşanan okul sorunu ve sistemdeki hatalardan dolayı birçok öğrencinin eğitim göreceği okul halen belli değil.
VELİLERİ ÇİLEDEN ÇIKARAN SORUNLAR VE TALEPLER
Keşmekeşliğin yaşandığı kentlerin başında Diyarbakır geliyor. Diyarbakır’da yeni eğitim-öğretim yılı velileri ve vatandaşları çıldırtan akıl almaz talep ve uygulamalarla başladı. Yetkililer,”hedefimiz yüzde yüz okullaşmak” demişti ancak birçok bölgede okul açığı olduğu gibi bazı sınıflarda öğrenci kapasitesinin çok üstüne çıkmış durumda.
YENİ OKULLARDA SIRA VE MASALAR YOK
İki hafta önce başlaması gereken ilkokul birinci sınıflar, sistemdeki aksaklıklar ve eksiklerden dolayı bir çok yerde halen başlamış değil. Yeni yapılan okullardaki eksikler dağ gibi. Temizlik ve düzenleme eksikliğinin yanı sıra öğretmen açığı had safhada, masalar ve sıralar olmadığı için öğrenciler ilkel şartlarda eğitim görüyor.
KAYIT PARASINA, “OKUL AİLE BİRLİĞİ” UYANIKLIĞI
En önemli sorunlardan biri Milli Eğitim’den kaynaklanan eğitimdeki eksiklerin ve açıkların velilere fatura edilmesi. Bakanlık, her defasında kayıt parasının yasak olduğunu,okul idarelerinin giderleri velilerden talep edemeyeceğini deklare ediyor ancak sahadaki gerçek çok daha farklı. Okul idareleri, yasal sorumluluk almamak için kayıt parasını Okul Aile Birlikleri adı altında açtıkları banka hesaplarından velilerden tahsil ediyor.
OKULLARIN KIRTASİYE VE TEMİZLİK MALZEMELERİ VELİLERDEN
Velilerden talep edilen giderler şaşırtıyor. Bir çok okulda, temizlik malzemeleri, öğretmenlerin ve okul idaresinin kullanacağı kırtasiye giderlerinden bir çok kaleme kadar velilerden talep ediliyor. Özellikle yeni yapılan ve Milli Eğitim’in eksiklerini tamamlamadığı okullarda bu uygulamalar su yüzüne çıkmış durumda.
BÜYÜKŞEHİR, SERVİS ÜCRETİNİ BELİRLEDİ ANCAK ŞİRKETLER BUNA UYMUYOR
Ve okul servisleri. Diyarbakır’da Büyükşehir Belediyesi, yüzde 30 zam yaparak rayiş bedellerini belirledi, bunun üzerinden para alınamayacağını ilan etti ancak öğrenci taşımacılığı yapan şirketler, daha ilk günde bunu bozdu. Velilerden talep edilen rakamlar, belediyenin belirlediği bedelin çok üstünde rakamlardan oluşuyor.
OKUL KIYAFETLERİ NEDEN AYNI FİRMALARDAN?
Bakanlığın serbest hale getirdiği okul kıyafetleri de okullarda adeta zorunlu hale getirilmiş durumda. Diyarbakır’da okul kıyafetlerinin yıllardır bilinen esnaflardan yapılması ise tartışmalara ve eleştirilere yol açıyor. Yaşananlara isyan eden veliler, Milli Eğitim’in tüm mali yükün kendilerine yüklediğine dikkat çekerek hem Milli Eğitim Bakanlığı ve il/ilçe müdürlüklerini, hem okul idarecilerini yerden yere vuran sözlerle eleştiriyor