Sağlık-Sen Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Veysel Cangül, 15 Eylül 2022 tarihinde yayınlanan Üniversite hastanelerindeki eködemelerle ilgili yönetmelik değişikliği ile taban ve teşvik ödemesi hususlarında düzenlemelerin hayata geçirildiğini hatırlatarak, Çalışanlar tarafından büyük umutlarla beklenen düzenlemenin maalesef beklentileri tam olarak karşılamadığını söyledi.
Ödemelerde çalışanlar arasında oluşturulan uçurumlar, bazı meslek gruplarının yok sayılması, aldıkları döner sermayenin gerisinde ücrete mahkum edilmelerinin kabul edilir bir durum olmadığını ifade eden Başkan Yardımcısı Cangül, “Bir ay önce hiçbir düzenleme yok iken daha yüksek ücret alan çalışanların olması tahammül sınırlarını ciddi anlamda zorlamaktadır. Devlet ehlimizin bu konudaki niyetinin kesinlikle böyle olmadığını biliyoruz. Yetkililerden mevcut yönetmelikle ilgili gerekli düzenlemelerin ivedilikle hayata geçirilmesini beklemekteyiz” diye konuştu.
Cangül, Pandemi döneminde fedakarca hizmet üreten tüm sağlık çalışanlarına sahada sürekli bu vefa hiçbir zaman unutulmayacak dediklerine işaret ederek, şöyle dedi:
“Şimdide yetkililere seslenerek bu vefanın unutulmaması gerektiğini hatırlatıyoruz. Bizler sağlık çalışanı olarak 7/24 görevimizin başındayız, mevcut durum hizmette bir aksamaya sebebiyet vermeyeceğine inanıyoruz. Lakin çalışanlarda aidiyetlerin artırılması için gerekli adımların bir an önce atılması farz bir durumdur. Daha önce dönersameye ve denge tazminatı olarak dağıtılan toplam rakam, Rektörlüğümüz ve hastane yönetiminin insiyatifi ile artırılmasına rağmen eskiye nazaran düşük ödeme alan meslek grupları bulunmaktadır. Yani dağıtılan toplam rakam artırılmasına rağmen geliri düşen çalışanlar oluştu, niyetin bu olmadığının farkındayız. Ama yönetmelikteki yetersiz ve eksik düzenleme maalesef bunlara sebep oldu. Yönetmelikteki eksik ve yetersiz değişiklikler hastane yöneticileri ile çalışanlar arasındaki ahengi bozmaktadır. Bilim insanlarının desteklenmesini her yerde ve her platformda destekleriz ve desteklemekteyiz. Yine aynı şekilde uzmanlık eğitimlerini alan asistan doktor arkadaşlarımızın almış oldukları ücretlerin artırılması kesinlikle önem arz ediyor, yönetmelik değişikliğin de ‘’gelir getirmeyen’’ tanımının da değişmesi yine bir o kadar önem arz etmektedir”
Aynı birimde çalışıp farklı dönersermaye ödemesi sorununu ortadan kalktı, sıfır dönersermaye ödemesi sorunu çözüldü bunun yanında yönetmelikteki değişiklik kapsamında mesleki olarak tanımlanan katsılar arasındaki fark sahada büyük üzüntü doğurduğuna değinen Cangül, “Yine aynı kapsamda 3. Basamak yoğun bakımlarda ve riskli birimde çalışanların gelirlerinde ciddi artışlar sağlanmadığı gözlenmektedir. Bunun yanında mesai dışı hizmetlere (MDÖ) katkısı olan personellerin ücretlerinde düşüş oldu, buda iş barışını bozmaktadır. Meslek grupları arasında oluşturulan afaki katsayı farkı, ödemelerin dağıtımında büyük adaletsizlikler oluşturmaktadır. Sağlık bakanlığında iki farklı havuzun oluşturulması üniversite hastanelerinde uygulanmadı. Bunca mağduriyetin giderilmesi için ilgili yönetmeliğin kapsamı sahadan gelen geri dönüşler kapsamında ivedilikle revize edilmesi gerekmektedir. Dicle Üniversitesi hastaneleri Sağlık-Sen işyeri temsilciliği olarak gayemiz tüm sağlık çalışanları içindir. Mevcut yönetmelikle ilgili gerekli adımlar atılmaması durumunda kamuoyuna sayısal verilerle birlikte durumun sosyolojik yansımaları da paylaşılacaktır. Bizler sahadan gelen geri bildirimler karşısında yetkililerin gerekli adımları atacağına umudumuzu yitirmiyoruz” şeklinde konuştu.