Sağlık-Sen Diyarbakır Şubesi Dicle Üniversitesi Hastanesi iş yeri temsilciğinin yaptığı saha çalışmalarında gözlemlediği sorunlarla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı.
Sağlık-Sen Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Veysel Cangül, yapılan saha çalışmalarında sağlık çalışanlarının çok mutsuz olduklarını gözlemlediklerini ifade ederek, hastane çalışanlarının adalet beklediğini söyledi.
Sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığını kimseye avuç açarak almadığına işaret eden Cangül, “Gecesiyle gündüzüyle büyük bir özveri ve çaba göstererek döner sermaye ödemelerini hak ediyorlar. Kimi yöneticilerin bu ve benzeri söylemleri çalışanlarda büyük üzüntü oluşturmaktadır. Sağlık çalışanlarını üzen her kim olursa olsun karşısında bizleri göreceğinden hiç şüphesi olmasın. Bu üslup ve anlayışın terk edilmesi için Sağlık-Sen olarak gerekli kamuoyu çalışmaları yapılmaktadır” diye konuştu.
“YOĞUN BAKIM HEMŞİRELERİNİN İŞ GÜVENLİĞİ RİSKE ATILIYOR”
Cangül, 3 basamak yoğun bakımlarda 2 yatağa bir hemşirenin bakmasının, Sağlık bakanlığınca onca çalışma ve analizden sonra belirlenen bir konu olduğunu hatırlatarak, “Hastanemizde 3 (üç) basamak yoğun bakımlarda hemşire arkadaşlar çoğunlukla en az 3 hastaya bakmaktadır. Bu durum hastalarımızın hayati risklerini artırdığı gibi hemşire arkadaşlarında iş sağlığı güvenliğini riske etmektedir. Bu durum 3. Basamakta çalışan hemşirelerin iş yüklerini de en az %50 artırmış olmaktadır. Bu durumun temelinde yetersiz istihdam olmasının yanında hastane yöneticilerinin fazla mesai oluşmasın diye uygulamış olduğu baskılardan kaynaklı olduğu tarafımıza bildirilmektedir. Nitekim E-imza sisteminde hastane yöneticilerine fazla mesailere tutumunun görüleceği söylenmektedir” dedi.
“NÖBET İPTALLERİNİN YAPILMASININ HUKUKİ BİR YASAL ZEMİNİ YOKTUR”
Nöbetlerde hasta eksilmesi durumunda (hastaların transfer veya vefatlarında) nöbet iptallerinin yapılmasının hukuki hiçbir yasal zemini bulunmadığına değinen Başkan Yardımcısı Cangül, şu tespitlerde bulundu:
“Nöbete iken resmî Hiç bir talimat olmadan sadece sözlü söylemler ile eve gönderilen hemşirenin olası hayati tehlikesi kimin sorumluluğundadır ?? Unutulmamalıdırki her çalışan özel bir hayatı ve buna bağlı sorumlulukları vardır. Bu konuda yapılan yanlışlar bir an önce terk edilmelidir.
Hastane yöneticilerinin hafta için mesai saatlerinde MDÖ (mesai dışı ödeme) ameliyatlarına girmeleri yöneticilere ulaşımı güçleştirdiği gibi kamu zararı da oluşturmaktadır. Sağlık-Sen Diyarbakır şubesi olarak bu konu hakkında kamuoyuna gerekli bilgi ve belgeler temin edilecektir.
İl genelinde en yüksek bedeli ödeyip en kötü yemeği yememiz kabullenir bir durum değildir. Hastanede verilen yemekten faydalanamayan her bir çalışanın aylık kaybı 1600-2200 TL’dir. Yemeğin kalite miktar ve lezzetinin artırılması için yetkililerden ivedilikle adım atmaları beklenmektedir.
3. Basamak yoğun bakımlarda ve riskli birimlere 200 puandan, 2. Basamak yoğun bakımlara (ara yoğun bakım) 165 puandan, kliniklere 145 puandan döner sermaye ödenmesi yapılması çalışanların beklentisidir. (bu puanlara eğitim, kalite ve risk birimleri puanları hariçtir)
MDÖ’lere (mesai dışı ödeme) katkı sunan fakat bu katkı kapsamında ek ödeme almayan meslek grupları bulunmaktadır. Bu meslek grupları; cerrahi birim ve anestejiyoloji asistan doktorları, anestezi neknikerleri ve teknisyenleri, ameliyathane hemşireleri, cerrahi birim hemşireleri, kan alma birimde çalışan hemşireler, laboratuvar hizmetlerinde çalışan tüm personeller, radyoloji bölümünde çalışan tekniker ve teknisyenlerdir. Bir meslek grubu alabileceği maksimum seviyeden faydalanır iken diğer meslek gruplarının emeklerinin olmasına rağmen faydalanmamaları kabullenir bir durum değildir.
Mesai saatleri içerisinde Üniversite çalışanlarına ve birinci derece yakınlarına poliklinik ve radyoloji hizmetlerinde iş akışı bozulmayacak şekilde öncelik verilmesi gerekmektedir. Çalıştığın hastanede öncelikli hasta grubu olarak karşılanmamak çalışanlarda aidiyet duygularına zarar vermektedir. Malumunuz sağlık çalışanlarının sağlığı yerinde olduğu müddetçe hizmette aksama olmaz ve sağlık çalışanları, sağlıkta işleyen sisteme yük olmaz”