Ticaret Bakanlığı tarafından un ihracatına sınırlandırma getirilmesi kararı ile birlikte Diyarbakır, Mardin ve Batman’da un üretimi durma noktasına gelirken, Diyarbakır’daki Odalar konu ile ilgili önerilerde bulundu.
“UN’DA İSTİKRAR YOK”
Diyarbakır Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Güngör, Un ihracatının sınırlandırılmasının iç piyasayı da rahatlatmayacağını dile getirerek, “Şu anda piyasada fiyat anlamında da bir istikrar yok. Birkaç ay öncesine kadar 65 TL’ye aldığımız un 100 TL’yi aşmış durumda. Un ihracatına sınırlandırılma getirilmesi ile birlikte bölge ekonomisinde önemli bir tahribat meydana gelecektir. Ekonominin kötü olduğu bir dönemde bizim ihracat yapıp ülkeye döviz koymamız gerekiyor. Bölgedeki un sanayicilerinin işini sekteye uğratmak bölgeye büyük bir zarar verdi. Alınan bu karar iç piyasayı rahatlatacak bir tedbir de değil. Dışarıdan alınan buğdayın fiyatı yüksek ise devletin buna çare bulması lazım.” diye konuştu.
“TMO ARACILIĞI İLE UCUZ FİYATA BUĞDAY TEMİN EDİLMELİ”
Tarım ve Orman Bakanlığının üreticilere TMO aracılığı ile ucuz fiyata buğday temin etmesi gerektiğine değinen Güngör, “Böyle olursa iç piyasada fiyat düşer ve üretici de rahat eder. Devlet üreticiyi destekleyip ucuz fiyata buğday temin ederse ekmek fiyatında da artış olmaz. Önceki dönemlerde bir ay vadeli un alıyorduk. Şu anda üreticiler anında paralarını istiyorlar. Şu anda fırıncı esnafı fiyatlardan dolayı perişan durumdadır. Fırıncıların zararın altından kalkması mümkün değil. Şu anda Ankara Federasyonumuz ile birlikte yetkililerle görüşeceğiz. Umarım durum bir an önce düzelir. Aksi halde gidişat böyle devam ederse ekmeğe zam gelecektir.” ifadelerini kullandı.