Memur-Sen İl Başkanı ve Sağlık-Sen Şube Başkanı Nurhak Ensarioğlu, Diyarbakır Ergani Devlet Hastanesi acil servisinde meydana gelen olayda 4 hasta yakını tarafından 1’i kadın 3 hemşire sandalye ve sopa ile darp edilmesini kınadı. Saldırıya uğrayan sağlık çalışanlarına geçmiş olsun dileğinde bulunan Ensarioğlu, Şiddetin, görevlerini layıkıyla yerine getirmekten başka bir suçu olmayan sağlık çalışanlarının asla kaderi olmadığını söyledi.
Ergani Devlet Hastanesi önünde açıklama yapan Ensarioğlu, Tüm uyarılarına, tedbir çağrılarına rağmen şiddet olaylarının dur durak bilmeden devam ettiğine değinerek, “Ne yazık ki şiddetin son mağdurları Ergani Devlet Hastanesi’nde fedakarca görev yapan sağlık emekçisi arkadaşlarımız olmuşlardır. Sağlık çalışanı arkadaşlarımız hasta ve hasta yakınlarının fiziki ve sözlü şiddetine maruz kalmıştır. Büyük fedakârlıklar göstererek 7 gün 24 saat çalışan sağlık çalışanlarımıza yapılan haksız saldırılara her gün bir yenisi daha ekleniyor. Şiddet, görevlerini layıkıyla yerine getirmekten başka bir suçu olmayan sağlık çalışanlarının asla kaderi değildir. Üzülerek belirtiyorum ki, kendini bilmez hasta ve hasta yakınları şifa bulmak için geldikleri hastanede, şifayı verecek emekçi arkadaşlarımıza saldıracak kadar hadsizleşmiş ve sağlık personeli arkadaşlarımızı darp etmişlerdir” dedi.
“ŞİDDET SAĞLIK SİSTEMİNİ TEHDİT ETMEYE DEVAM EDİYOR”
Şiddet sadece maruz kalanı etkilemediğini, sağlık çalışanlarının tamamını olumsuz yönde etkilediğini, sağlık sistemini tehdit etmeye devam ettiğine işaret eden Ensaroğlu, şöyle dedi: “Yaşanan bu hadise sağlıkta karşı karşıya kaldığımız büyük sorunu tüm çıplaklığıyla bir defa daha gözler önüne sermiştir. Konya’da yaşamış olduğumuz kahredici hadisenin hemen ardından yaşanan bu olay, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin rutine bindiğini bir defa daha göstermiştir. Açıkçası sağlık çalışanları korkuyor ve yaşanan her bir şiddet olayı korkularını daha da arttırıyor. Yetkililerin tüm bu yaşananlar karşısında sorunun çözümüne yönelik kayda değer adımlar atmaması ise oldukça manidardır”
“ÇOK GEÇ OLMADAN ADIMLARIN BİRAN ÖNCE ATILMASI LAZIM”
Ensarioğlu, sağlığa yönelik şiddete dur denilmesi için alınması gereken tedbirleri de şöyle sıraladı: “Acilen yapılması gereken, tüm paydaşların katılımıyla bir araya gelinip, yol haritasının belirlenmesi ve adımların birer birer atılmasıdır.
Acilen toplumsal duyarlılığı artıracak adımlar ivedilikle atılmalıdır. Aciller başta olmak üzere hastane girişlerinde sıkı güvenlik takibi yapılması tüm Türkiye’de yaygın hale getirilmelidir. Sorunu görmezden gelmek, çözüme yönelik adımları atmamak sağlıkta şiddeti ortadan kaldırmıyor; aksine kendini bilmezlere saha oluşturuyor. Bu durumun böyle sürdürülebilmesi asla mümkün değildir. Sağlık-Sen olarak sadece mesleğinin gereğini yerine getiren sağlık çalışanlarımızın her zaman arkasındayız. Sağlık çalışanlarının yetkili sendikası Sağlık-Sen olarak Bakanlığımıza ve diğer ilgili birimlere sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik paylaştığımız önerilerin dikkate alınması gerektiğini bir kez daha, ısrarla yineliyoruz” dedi.