Diyarbakır’ın Bismil, Çınar ve Sur ilçelerinde kuru tarım alanlarında etkili olan kuraklık çiftçinin belini daha da büktü. Geçen yılki kuraklığın etkisini üzerinden atamayan çiftçiler bu yıl yeni kuraklık şokuyla karşı karşıya kaldılar. Birçok çiftçi tarlasına ektiği tohumu dahi biçemezken, Tarım İl Müdürlüğü ise kuraklığın yaşandığı bölgelerde hasar tespit çalışmaları yapıyor. Ektiği tohumu dahi biçemeyen çiftçiler, devletten kuraklık desteği bekliyor.
Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Cevat Delil, Haziran ayı başından bu yana kuraklığın etkisini gösterdiği alanlarda tespitlerin yapıldığını ve destekler konusunda Bakanlığa yaşanan mağduriyetin boyutlarını ilettiklerini ve gerekli desteklerin verileceğini söyledi.
‘700 BİN DÖNÜMÜNDE ZARAR VAR’
Diyarbakır’da belli bölgelerde kısmi zararların olduğunu ifade eden Delil, “Şuan Diyarbakır’da 700 bin dönüm kuru tarım alanı kuraklıktan zarar görmüş. Tespitlerimiz bitti. Tarım İl Müdürlüğü üzerinden bu işleri yapıyoruz. Kuru tarım alanlarında ürüne göre yüzde 20’den yüzde 70’e kadar değişen oranlarda zararlar var. Kuru alanlardaki buğday, arpa ve mercimekte zarar var. Diyarbakır’da toplamda 5 milyon 300 bin dönüm kullanılabilir tarım alanı var ve bunun 700 bin dönümünde zarar var. Birçok yerde biçer girmedi, hasar çok. Allah’ın izniyle Bakanlık çiftçilerimize destek verilecek. Onunla ilgili bir problem yok” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Delil, Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon toplantısını gerçekleştirerek, çiftçilerin kuraklık, elektrik ve maliyetlerle ilgili sorun ve taleplerini alarak, kentteki üreticilerin yaşadığı sorunları istişare etti.
‘100 DÖNÜM ARPA BİÇTİM, 300 KİLO ÜRÜN ALDIM’
Sur Ziraat odası Başkanı Mehmet Şirin Demir de bu yıl kentte ciddi kuraklık yaşandığını kaydederek şunları söyledi: “100 dönüm arpa biçtim, 300 kilo ürün aldım. Hiç biçmeseydim daha iyiydi. Mazot parasından da zarar ettik. En azından biçelim durumu görelim dedik, yoksa biçilecek gibi değildi. 100 dönüm yerden 12 torba arpa geldi, tarttık 300 kilo. Normalde 100 dönümden alacağımız ürün 40 ton olmalıydı ama gelen 300 kilo. Yani 40’da bir bile değil, bölge gerçekten çok perişan. Sur’un 20 köyünde ekin yok. Geçen sene gene iyiydi, hiç olmazsa dönüme 100 kilo alıyorduk, bu sene o da yok. Geçen seneki kuraklıktan daha ciddi bir kuraklık var. Sur’un yarısı, Çınar, Mardin, Bağlar’a kadar, Bismil’in yarısında kuraklık zararı var. Aşağı yukarı 1 milyon dönüme yakın bir alanda kuraklıktan kaynaklı zarar var. Çiftçiler şaşmış kalmış, perişan haldeler.