Diyarbakır, ağaç gövdelerini kuluçka yeri olarak seçen turunçgil uzu antenli böceğinin istilasına uğradı. Tarım İl Müdürlüğü, Bakanlığın imha listesinde bulunan böceğin ve bulaştığı ağaçların imhası için adım atmadı.
Kentte bulunmayan ancak, yapılan ağaç ithalatlarıyla Diyarbakır’da yayılma alanı bulan turunçgil uzun antenli böceği, halk arasındaki adıyla “Drakula” böceği, adeta kenti istila etti. Kent içindeki sitelerde görülen ve yayıldığı alanlar tam tespit edilmeye böcek, merkez Bağlar ilçesi Batıkent sitesinde birçok ağacın kurumasına neden oldu. Yuvalandığı ağaç gövdelerini kemiren ve larvalarını bu oyuklara bırakarak onların gelişim süreci içinde ağaç gövdesiyle beslenmesi Batıkent’te birçok ağaç kurudu. Bu durumu fark eden vatandaşlar Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilerine haber verdi. Müdürlük, sitedeki 40 ağaçta turunçgil uzun antenli böceği tespit etti. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığının imha edilmesi gereken zararlı tür listesinde olan ve bulaştığı ağaçlarında imhasını öngören yönetmeliğe rağmen, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tutanak dışında herhangi bir adım atmadı.
BAKANLIĞIN ‘İMHA’ LİSTESİNDE YER ALIYOR
Olay yerine gelip incelemelerde bulunan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri durumu tutanak altına aldı. Tarım ve Orman Bakanlığının, 2014’teki ‘Ani Meşe Ölümü ve Çam Çıralı Kanser Hastalığı İle Turunçgil Uzun Antenli Böceği ve Kestane Gal Arısı Mücadelesi Hakkında Yönetmelik’le istilacı bir tür olan Drakula böceğine karşı alınması gereken tedbirlere atıfta bulunan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tutanağında, bu böceğin imhasının Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Müdürlüğünce yürütüldüğü kaydedildi.
İMHASI GEREKLİ AMA ADIM ATILMADI
Drakula böceğinin önlem alınmadığı takdirde geniş alanlara yayılacağı ve ağaçlara ciddi zarar verebileceği uyarısı yapılan tutanakta, “Turunçgil uzun antenli böceğinin yaşam döngüsü nedeniyle popülasyona ve yayılışının baskı altına alabilecek etkili bir kimyasal mücadelesinde bulunmamaktadır. Mücadelesinde tek etkili yol bulaşık alanlarda bulunan ağaçların tek tek tespit edilip imhası gerekmektedir.” denildi.
Böceğin imhasının gerekli olduğu notunu düşün ancak buna dair adım atmayan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkileri tutanak altına aldığı duruma için “Bu amaçla isteniz yeşil alanında yapılmış olan incelemeler ve kontroller neticesinde yaklaşık 30-40 ağaçta bu zararlının bulaştığı ve bu bulaşmanın yayılmasını baskı altına almak ve önlemek için bulaştığı ağaçların imhası acilen gerekmektedir.” ifadelerine yer verdi.
HİÇBİR ADIM ATILMADI
Sökülüp imhası gereken ağaçların telafisi için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlınca konukçu olmayan yeni fidanların dikileceği belirtilen tutanağın tutulduğu 23 Mart’tın üzerinden bir buçuk ay geçmesine rağmen ne ağaçlar söküldü ne de böceğin imhasına yönelik bir adım atıldı.
Site sakinleri ise bir an önce gerekli adımların atılmasını bekliyor.