Diyarbakır’da iş kadını Melike Çaça, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Habitat Derneği ve Coca-Cola Türkiye ortaklığında yürütülen Kız Kardeşim Projesi çerçevesinde sağlanan hibe ödenek ile işlerini büyüttü. 6 kişiyi istihdam ettiği ‘Cha Cha Sokak Lezzetleri’ yöresel ev yemekleri adlı işyerinin ikinci şubesini açan Melike Çaça, Diyarbakır’daki diğer girişimci kadınlara rol model de oluyor.
TOBB Diyarbakır İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Zülal Koç ile birlikte işyerini ziyaret ettiğimiz Melike Çaça, kısaca hayat hikayesinden bahsetti. 15 yıl yarı resmi bir kurumda çalıştığını ifade eden Çaça, “Çocuğum üniversiteyi kazandıktan sonra birden bire işsiz kaldım. 1 yıl boyunca evde yemek üzerine üretim yaptım. Ayrıca evde ahşap boyama yaparak, iş hayatına atıldım. Yine bu sırada bir arkadaşımla birlikte küçük bir trikotaj atölyesi açtım. 2 yıl boyunca trikotaj işini yaptıktan sonra yarı resmi bir kuruma geçtim. 15 yıl boyunca kurumun çeşitli birimlerinde görev aldım” diye konuştu.
“İNSANLARA KATKI SUNMAK ADINA İŞYERİ AÇTIM”
Çaça, Evde üretim yaptıktan sonra bunu katma değere çevirmesi gerektiğini düşünerek, 2016 yılında işyerini açtığını belirterek, “2016 yılında ilk işyerimi açtım. Yine ayrıca ben bir şeyler üretiyorsam bunu illaki bir katma değere çevirmem gerektiğini düşünerek, işyerimi açtım. Tabi bir arkadaşım ile birlikte bu işyerini açtım. Tabi insanlara katkı sunmak adına böyle bir işe giriştim. Şuan iki işletmemde toplam 6 kişi istihdam ediyoruz” dedi.
“YÖRESEL VE GELENEKSEL YEMEKLER YAPIYORUM”
Biri Yenişehir Ofis semtinde diğeri de Dicle Üniversitesi kampüs içinde olmak üzere 2 işletmesinde yöresel ve fastfood tarzı yemekler hazırladığına değinen Melike Çaça, “Ama her türlü yemekleri yapabiliyoruz. İçli köfteden mantıya kadar her türlü yemeklerimiz bulunuyor. 2019 yılında Kız Kardeşim Projesini duymuştum. Ancak bana vermezler endişesi nedeniyle başvurmadım. Proje çerçevesinde aldığım 25 bin lira ikinci şubemin alt yapısını oluşturdu. En azından mutfak masrafımın bir kısmını karşıladı” şeklinde konuştu.
“TOBB DİYARBAKIR İL KADIN GİRİŞİMCİLER KURULU BİZİM İÇİN BÜYÜK ŞANSTIR”
‘Cha Cha Sokak Lezzetleri’ işyerinin sahibi Melike Çaça, TOBB Diyarbakır İl Kadın Girişimcileri Kurulu Başkanlığının yaptığı çalışmaların kendisi ve kendisi gibi olan girişimci kadınlar için önemli olduğunun altını çizerek, şöyle dedi:
“Bu çalışma sayesinde işlerimi geliştirdim. TOBB Diyarbakır İl Kadın Girişimciler Kurulu gerçekten biz kadınlar için büyük bir şanstır. Başka bir ilin girişimcileri kurulunun böylesi girişimlerde bulunduğuna şahit olmadım. Sağolsun Zülal Koç hanımın bize destekleri çok oldu, oluyor. Bu yadsınamaz bir gerçektir. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Gecenin geç saatinde bile Zülal Hanıma ulaşabiliyorum. Enerjimin düştü anlarda bile Zülal Hanım’ın büyük katkısını gördüm. Aynı zamanda TOBB Girişimci kadınlar Kurulundayım. Bu kurulun yaptığı her türlü etkinlikten, hibe programlarından haberdar oluyorum. Bu bizim için büyük bir şans. Evde üreten kadınların bir araya gelip hem kendi hem de kent ekonomisine katkıda bulunabilirler”
KIZ KARDEŞİM HİBE PROGRAMI BAŞVURULARI BAŞLADI!
TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Zülal Koç ise, Kız Kardeşim Projesi’nin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Habitat Derneği ve Coca-Cola Türkiye ortaklığında yürütüldüğüne işaret ederek, “Proje ile kadınların bölgesel ekonomik kalkınmada etkin rol almalarının sağlanması, ekonomik hayata katılımı konusunda gerekli bilgi-becerilerle donanarak toplumsal ve ekonomik konumlarının güçlenmesi amaçlanmaktadır. 2022 yılında proje 81 ilde 7.000 kadına ulaşmayı hedeflemektedir.
BUGÜNE KADAR 41 KADINA İŞ GELİŞTİRME KAPSAMINDA HİBE DESTEĞİ SAĞLANDI
Kız Kardeşim Projesi Hibe Programı ile bugüne kadar 41 kadına iş geliştirme kapsamında toplam 1.040.000 TL’lik hibe desteği sağlamıştır. 2022 yılında da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Habitat Derneği ve Coca-Cola Türkiye ortaklığında düzenlenecek Hibe Programı 4 aşama halinde gerçekleştirilecek. Online başvuruların tamamlanması ardından değerlendirme sürecini takiben bölgesel mülakatlar gerçekleşecek. Bölgesel mülakatı başarıyla geçen girişimci kadınlar Hibe Programı Eğitim Kampı’na katılarak kamp müfredatlarını içeren bir eğitim alacak. Eğitim sonunda gerçekleşecek final değerlendirmelerini başarıyla tamamlayan 60 girişimci kadın iş geliştirme hibesiyle desteklenecek ve projenin finansal kurum iş birliği kapsamında Akbank’ın avantajlı destek paketlerinden yararlanacaktır” dedi.
KIZ KARDEŞİM PROJESİNİN AMACI
Koç, Kız Kardeşim projesinin amacını da şöyle açıkladı:
“Kız Kardeşim Projesi kapsamında 60 kadının işletmelerinin desteklenmesi, görünürlüklerinin, faaliyetlerinin ön plana çıkarılması ve sosyo-ekonomik konumlarının güçlenmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır. İmalat, yeme & içme, bilgi ve iletişim, konaklama ve yiyecek hizmetleri sektöründe yer alan girişimci kadınların işlerini geliştirebilmesine katkı sunmak ve markalaşma desteği sağlanması için her bir kadına 50.000 TL olacak şekilde program kapsamında 60 kadına toplamda 3.000.000 TL’lik hibe desteği sağlanacaktır. Kız Kardeşim Hibe Programı Eğitim Kampı; girişimci kadınların işlerini geliştirmesine katkı sunacak ve markalaşma desteği sağlayacaktır. Girişim hikayelerinin ortaya çıkarılmasının yanı sıra eğitim ile desteklenmeleri sağlanacaktır”
Sait BAYRAM’ın Özel Haberi