Dicle Üniversitesi Çocuk Hastanesi ile Dicle Üniversitesi Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Fark Et, Fark Ettir” Otizmli Çocuklar ile ilgili söyleşi düzenledi.
Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen konferansa Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Turan, öğretim üyeleri ve öğrencileri katıldı.
Açılış konuşmasını Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Pelin Karatay Göğül, “Fark Et, Fark Erittir” sloganı ile yola çıktığımız bu etkinlikte otizm konusunda farkındalığın arttırılması ile erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılmasına katkı sunmak amaçlanmıştır” dedi.
Moderatörlüğünü Dicle Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fesih Aktar’ın yaptığı söyleşide Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Dr. Öğretim Üyesi Masum Öztürk ve Çocuk Gelişim Uzmanı Öğr. Gör. Esra Kuz konuşma yaptı.
Doç. Dr. Fesih Aktar, “2 Nisan, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratarak otizmden kaynaklanan sorunlara çözümler yaratmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edildi. Her yıl, “Otizm Farkındalık Ayı” olan Nisan ayı boyunca dünya genelinde otizmin sorunlarını ve çözümleri konuşuluyor, araştırmaların teşvik edilmesi ve erken teşhisle tedavinin yaygınlaştırılması hedefleniyor” diye konuştu.
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Dr. Öğretim Üyesi Masum Öztürk, “Otizmin kapısını açmak için ilk önemli adım, erken teşhis. Otizm, ebeveyninin sesi ve gülümsemesi gibi sosyal uyaranlara bebeğin tepkisiz kalması veya tepkilerinde yavaşlık olması, göz teması kurmada zorluklar, uyku ve yemek düzeninde sorunlar ilk belirtiler arasında sayılabilir” dedi.
Çocuk Gelişim Uzmanı Öğretim Görevlisi Esra Kuz ise, Otizmli çocuklara öğretmenlik yaparken karşılaştığı tecrübeleri dile getirerek, “Bizlerin yapamayacağı birçok şeyleri yapabilirler. Eğitilebilir, öğretilebilirler yeter ki sevgi, sabır ve farkında olalım. Fark edelim, fark ettirelim” diye konuştu.