İttifakların Türkiye’de siyaset yapma pratiklerini değiştirdiğini söyleyen HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, “Memleketin yarısından fazlasına yaptığımız gezide, genel anlamda seçmenin kendi partilerinden şikâyetçi olduğunu gördüm. Seçmenlerin bir kısmı partilerinin değiştiğini dile getirerek çizgi kaymaları ya da eksen kaymaları yaşandığı şikâyetinde bulundular.” dedi.
“İTTİFAKLAR SİYASETİ DEĞİŞTİRDİ”
İttifakların Türkiye’de siyaset yapma pratiklerini değiştirdiğini kaydeden Yapıcıoğlu, “8 aylık dönemde memleketin yarısından fazlasına yaptığımız gezide, genel anlamda seçmenin kendi partilerinden şikâyetçi olduğunu gördüm. Seçmenlerin bir kısmı partilerinin değiştiğini dile getirerek çizgi kaymaları ya da eksen kaymaları yaşandığı şikâyetinde bulundular. Bu durum biraz da ittifak sisteminden kaynaklanıyor. İttifakların kalıcı olabilmesi adına bir parti eğer kendisi olmaktan çıkar, yıllardan beri takip ettiği çizgiyi terk eder ya da kendi ilkelerini çiğnerse bu sağlıklı bir duruma işaret etmez. Elbette siyasi partiler memleket meselelerinde yüzde yüz kendi istedikleri çözümü uygulayamayacakları için bir noktada buluşmayı becerebilmelidir. Siyasetin doğasında ittifak olmak vardır. Her parti kendisi olarak bu ittifakta yer alırsa bize göre daha sağlıklı bir durum olur. Ama bir parti kendisini inkâr etme ya da söylem olarak diğer parti ile benzeşme noktasına geliyorsa bu memleketi iki partili bir sisteme doğru götürür.” ifadelerini kullandı.
“ANAYASA TEKLİFLERİ ÇANTALARDA KALDI”
Yaklaşık 100 maddelik bir anayasa taslağı hazırladıklarını kaydeden Yapıcıoğlu bunu kamuoyuyla paylaşmadıklarını anayasa yazımı için taslakların ilan edilmesinin süreci baltaladığını kaydetti. Yapıcıoğlu, “Nasıl bir anayasa yapabiliriz fikriyle bir araya gelip, konuşup metni birlikte kaleme alalım, çağrısında bulunduk. Niçin anayasa değişikliği gündemden düştü? Cumhur İttifakı bir metin hazırladı muhalefet de bir anayasa önerisi hazırladı. Herkesin önerisi çantasında kaldı, hiçbir öneri gündeme gelemedi. Neden? Çünkü herkesin o kırmızı çizgilere takılan bazı maddeleri var.” şeklinde vurguladı.
“UZLAŞILAN MADDELER YASALAŞSIN”
Anayasayı ne kadar değiştirebiliyorsak o kadar değiştirelim diyen Yapıcıoğlu, “2012’de Meclis’te kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonunda 59 maddede anlaşıldı ama bu maddeler bile yasalaşamadı. Anayasa değişikliği ile ilgili referandumlarda bizim destek vermemizin gerekçelerinden bir tanesi de bu askeri cunta anayasasını bütün olarak değiştiremiyorsak bile en azından kısmen değiştirme anlayışıydı.” dedi.
HALKTAN GELEN TALEPLER BAŞKA
Halkın öncelikli gündeminin ekonomi olduğunu kaydeden Yapıcıoğlu halkı en çok gündeme getirdiği sorunlara değinerek, “Eğitim, hürriyetler, adalet, ahlâkî yozlaşma ve gençliğin içine düştüğü durum bizim en sık işittiğimiz sorunlar. Son dönemde ekonomi, küresel çapta yaşanan bazı sıkıntılarla gündem örtülmüş olmasaydı belki bunlar daha fazla gündem olacaktı.” diye belirtti.
“İTTİFAK TEKLİFLERİNE AÇIĞIZ”
Hiçbir ittifakın içinde yer almadıklarını ama ilkelerine saygı duyulması durumunda ittifaklar içerisinde yer alabileceklerini söyleyen Yapıcıoğlu, “En yüksek oyu alan partinin de kendi adayını Cumhurbaşkanı seçtirebilmek için yüzde 50 artı 1 oya ihtiyacı var. Hiçbir parti bugün için tek başına bu yeterliliği sağlayamıyor. Seçim barajı yine siyasi partileri ittifak yapmaya zorluyor. İttifaklar içinde yer almak siyasetin doğasında var. Siyasi partiler kendi ilkeleri pahasına o ittifaklarda yer almamalı. Bu nedenle biz 2018 seçimlerinde herhangi bir ittifakta yer almadık. Kendimiz kalarak bir ittifak içerisinde yer alma imkanımız olursa yer alabiliriz. Uygun bir ittifak teklifi olursa partimizin yetkili kurullarında değerlendiririz.” açıklamasını yaptı.