Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü, kanser taramasının ücretsiz olduğunu hatırlatarak, dünyada ölüm nedenleri sıralamasında ikinci sırada bulunan, kanserin erken teşhisi için vatandaşları kanser taraması KETEM ve ASM’lere başvurmaya çağırdı.
Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, hem dünyada hem de Türkiye’de ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alan kanserin erken teşhis edilmesinin tedavi sürecine sağlayacağı katkı konusunda vatandaşlarda farkındalığını artırmak amacıyla “4 Şubat 2022 Dünya Kanser Günü’ne” ilişkin yazılı açıklama yapıldı.
Dünya genelinde her 6 ölümden birinin, Türkiye’de ise her 5 ölümden birinin kanser nedeniyle gerçekleştiği hatırlanan açıklamada, kanserin, tütün kullanımı, fazla kilo, meyve ve sebzenin tüketilmemesi, yetersiz fiziksel aktivite ve alkol tüketimi gibi başlıca beş davranışsal ve beslenme ile ilgili risk faktöründen kaynaklandığı vurgulandı.
‘ERKEN TEŞHİS VE TEDAVİ İYİLEŞTİRİR’
Kanserlerin yüzde 30-50’ye yakınının, risk faktörlerinden kaçınma ve mevcut kanıta dayalı önleme stratejilerinin uygulanması yoluyla önlenebilir durumda olduğunun bilindiğine işaret edilen açıklamada, “Ayrıca, erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmişse birçok kanserin iyileşme olasılığının da yüksek olduğu bilinen bir gerçektir.” denildi.
Açıklamada, Dünya Kanser Günü’nün farkındalığı ve eğitimi artırmak, dünyanın her yerindeki hükümetleri, bireyleri hastalığa karşı harekete geçmeye zorlayarak önlenebilir ölümün önüne geçmeyi amaçladığının altının çizildi. Açıklamada, “Dünya Kanser Günü’nün yankı uyandırmayı, değişim aşılamayı ve farkındalık günü ile sınırlı kalmayarak daha sonraki günlerde de sürdürülecek bir eylemi harekete geçirmeyi amaçlayan bir kampanya olduğuna dikkati çekildi.
‘ERKEN TEŞHİS İÇİN PROGRAMLAR YÜRÜTÜLMEKTEDİR’
Kanserin önlenmesinde yapılan uygulamalara işaret edilen açıklamada “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ); meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserlerinde vakaların erken evrelerde yakalanmasına yönelik toplum tabanlı tarama programları önermektedir. Ülkemizde de DSÖ önerileri doğrultusunda 2008 yılından itibaren kayıt, önleme, tarama ve tedavi çalışmalarını bir arada barındıran Ulusal Kanser Kontrol Programı kapsamında; meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için, toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir.” ifadeleri kullanıldı.
‘TARAMALAR ÜCRETSİZ YAPILIYOR’
Açıklamada, Ulusal Kanser Tarama Programı’nda Diyarbakır’da kanser taramalarının Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)’nde yapıldığı anımsatıldı. Program kapsamında ülke genelinde 40-69 yaş arasındaki kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimiyle meme kanseri taraması, 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA ve smear testi ile rahim ağzı kanseri taraması, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) ile Kalın bağırsak kanseri taramasının ücretsiz yapıldığı belirtildi.
“Erken teşhis hayat kurtarır” denilen açıklama, şu ifadelerle son buldu:
“Kanserden korunmak herkesin hakkıdır. Siz de kanserden korunmak ve kendinize uygun taramaları yaptırmak için Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ve Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)’ne başvurabilirsiniz”.