Türkiye’deki okullarda okutulacak seçmeli dersleri tercih süresi 7 Şubat’a uzatılırken, Kürtçe seçmeli dersin tercih edilmesi için yazar ve şair Devran Sinanoğlu çağrıda bulundu.
Milli Eğitim Bakanlığının 7 Şubat’a kadar uzatılan seçmeli derslerde “Yaşayan Diller ve Lehçeler” seçmeli dersi için “Kürtçe” seçilmesi gerektiğini ifade eden Sinanoğlu, “Geç olmadan dilimize sahip çıkalım. Dil erozyonuna uğramasına, yozlaşmasına engel olalım. Yarın geç olabilir” dedi.
Sinanoğlu, şunları söyledi:
“Çin filozofu Konfüçyüs’a sormuşlar: “Bir ülkeyi idare etmeye çağrılsaydınız, yapacağınız ilk iş ne olurdu?” O da: “İşe önce dili düzeltmekle başlardım. Çünkü dil bozulursa kelimeler düşünceleri iyi anlatamaz. Düşünceler iyi anlatılmazsa, yapılması gereken işler yapılamaz. Görevler gereği gibi yapılmazsa, töre ve düzen bozulur. Töre ve düzen bozulursa, adalet yoldan sapar. Adalet yoldan çıkarsa, şaşkınlık içine düşen halk ne yapacağını, işin nereye varacağını bilemez. Bunun içindir ki hiçbir şey dil kadar önemli değildir.” demiştir.
Bizde dilimizin öneminin farkında olmalıyız. Zira bir halkın, kavmin; edebiyatının, sanatının, geleneğinin örf ve Âdetinin, kültürünün tarihte yer almasını sağlayan dildir. Dil toplumunu aydınlatan güneştir. Diliniz ne kadar zenginse edebiyatınız, kültürünüz, sanatınız da o kadar zengin ve çeşitlidir. Gelecek nesillere bırakacağınız mirasta o kadar sağlamdır. Yani var olma sebebiniz dil güneşinizdir.
Dünya üzerinde konuşulan, varlığını az da olsa korumaya çalışan toplam 7 bin 111 dil vardır. Kürtçe de bu dillerden biridir. Kürtçe; Hint-Avrupa dil ailesine bağlı, Hint- İran dillerinin kuzeybatı İran koluna aittir.
“KÜRTE ZENGİN BİR DİLDİR”
Kürtçe zengin bir dildir. Kadim bir halkın kullandığı, aziz bir dildir. Bu dili kullanıp dünya edebiyatına, sanatına, kültürüne vs. katkıda bulunmuş birçok değerimiz vardır. Ve bizlerde onların mirasının bir parçası olan bu kadim dile sahip çıkmalı ve bizden sonraki nesillere aktarmalıyız. Bu hepimizin üstlenmesi gereken tarihi bir misyondur. Bu bilinçle Milli Eğitim Bakanlığının 7 Şubat’a kadar uzatılan seçmeli derslerde “Yaşayan Diller ve Lehçeler” seçmeli dersi için “Kürtçe” seçilmelidir. Kürtçeyi belli bir kalıba hapis etmek ona haksızlık olur. Diller; ideolojilerin, dini kavramların ve siyasi faaliyetlerin üstünde var olan bir değerdir. Zira dil var olduğunda bu kavramların hiç biri yoktu. Onları doğuran dildir. Bundan dolayı dil baş tacı edilmeli ve hak ettiği saygıyı, değeri, ilgiyi görmelidir.
Geç olmadan dilimize sahip çıkalım. Dil erozyonuna uğramasına, yozlaşmasına engel olalım. Yarın geç olabilir. İşe en geç 7 Şubat’a kadar başlayalım”