Diyarbakırlı genç gazeteci ve yönetmen Devrim Aktürk, Erzurum’un sahaf kültürünü belgeselleştirdi.
Diyarbakırlı olan ve Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü son sınıf okuyan genç gazeteci ve yönetmen Devrim Aktürk, Erzurum’un sahaf kültürünü belgeselleştirdi.
Aynı zamanda belgeselde yer alan isimlerden biri olan ve 1995’ten beri Erzurum’da sahaflık yapan İnşirah Sahaf ve Kitabevi’nin işletmecisi Nizamettin Korucu da yer alırken, kentin sahaf tarihine ilişkin olarak ise yazar Ömer Yaşar Özgödek’ten bilgi alındı. Belgeselde seslendirme yapan seslendirmen Mustafa Özdemir ise takdir topladı.
“SAHAFLIK ERZURUM’DA TARİHE İNAT AYAKTA KALMAYA DEVAM EDİYOR”
Erzurum’un sahaf kültürüne ilişkin önemli bilgi ve bulgulara ulaştıklarını ifade eden Aktürk, “Az bulunur, değerli kitapları bilen, eski kitap alıp satan kimse ya da dükkân anlamına gelen Sahaflık günümüzde pek rağbet görmese de Erzurum’da tarihe inat ayakta kalmaya devam ediyor. Keza Cumhuriyetten sonra, Erzurum’da bilinen en eski sahaflar 1950-1990 yılları arasında, bugün ki Erzurum Hamamının karşısı Kuru Hapan ve Hacılar Hanındaki sahaflar olarak biliniyor. Daha çok Osmanlıca kitapların bulunduğu bu sahaflar, kültür sohbetlerine de ev sahipliği yapıyordu.1995’ten beri Erzurum’da sahaflık yapan Nizamettin Korucu ise daha önceden bir çok mekan değiştirmesine rağmen inatla sahaflık kültürünü yaşatmaya çalışıyor. Günümüzde yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle sahaflarda ikinci el ürünlerin de satışı yapılırken, artık ticaretin nabzı biraz daha internet ortamında ve sosyal medyalarda sağlanıyor.” dedi.