İdrar kaçırma, tıp dilinde inkontinans, kişinin her türlü idrarını tutamaması anlamına gelmektedir. Kişilerin günlük yaşamını, sosyal hayatını olumsuz etkileyen bu durum başlı başına ciddi bir sağlık sorunudur.
İdrar kaçırma problemi olan birçok insan, sorununu utanç kaynağı olarak görmekte ve tedavisinin mümkün olmadığı inancını taşıyarak ilgili hekimlere muayene olmamaktadır. Ülkemize bakacak olursak idrar kaçırma problemi olan hastaların sayısı bir hayli fazladır. Bu sıklığa neden olacak etmenler arasında, giderek artan obezite ve buna bağlı gelişen diabet durumu, doğurganlık ve fazla sayıda doğum yapmak, kötü beslenme, fiziksel aktiviteden uzak yaşam tarzı olarak sıralanabilir.
İdrar kaçırma şekli ana hatlarıyla iki farklı tipte olmaktadır. Birincisi stres tipinde idrar kaçırma şekli yani stres inkontinansıdır. Bu tipteki idrar kaçırma durumu genellikle idrar torbası ve alt üreme organlarını destekleyen kasların ve bağların gevşemesine neden olan problemler neticesinde meydana gelmektedir. Çok doğum yapmak, kadınsal üreme organlarına uygulanan cerrahi işlemler, obezite, fiziksel aktiviteden yoksun yaşam stili stres tipi idrar kaçırmaya neden olan durumlardır. İdrar kaçırma şikayetleri sıklıkla öksürürken, ağır bir eşya taşırken, gülerken oluşmaktadır. Karın içi basıncını artıran her türlü durumda stres inkontinansı kişinin idrar kaçırmasına sebep olmaktadır. Stres inkontinansının tedavisi genellikle cerrahidir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanının veya üroloji uzmanlarının yaptığı çeşitli ameliyat teknikleriyle bu sorun çözülmektedir.
Bir diğer idrar kaçırma şekli ise mesane sinirlerinin cerrahi veya birtakım hastalıklara bağlı olarak harabiyeti sonucu oluşan nörojenik (sinirsel) tipte idrar kaçırmasıdır. Bu tip idrar kaçırmada mesane, tam olarak dolduğunu anlayamamakta ve hastalar bir anda oluşan idrar yapma isteği ile tualete yetişemeden idrarını kaçırmaktadır. Nörojenik mesaneye neden olan durumların başında diabet gelmektedir. Diabetin vücudumuzdaki tüm sinir sistemini olumsuz etkilemesi sonucu mesane sinirlerinin fonksiyon gösterememesi söz konusudur. Hastalar sıklıkla bir anda bastıran idrar yapma hissi ile idrar kaçırdıklarını belirtmekte ve hekimlere bu şikâyetlerle başvurmaktadırlar. Bu tip idrar kaçırmasının tedavisi ise genellikle diabet kontrolü ve ilaç tedavisi olmaktadır.
Hastalarımıza idrar kaçırma şikâyetleri olduğunda mutlaka hekimlerine giderek sorunlarını belirtip tedavi sürecine girmelerini önermekteyiz. Tedavisi mümkün olan bu durumun daha fazla yaşamlarına olumsuz etkilemesine izin verilmemelidir. Herkese sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Özel Diyar Life Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Alican SAPMAZ