Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayetiyle ilgili 3’ü polis 4 kişinin yargılandığı davanın 4. duruşması görüldü. Mahkeme dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun dinlenmesi talebini reddetti.
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin 3’ü polis 4 kişinin yargılandığı davanın 4. duruşması görüldü. Mahkeme, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun olaya ilişkin ilgili bilgisi olmadığı gerekçe gösterilerek tanık olarak dinlenilmesi talebinin reddine, savcı K.K. hakkında yapılan suç duyurusu talebinin reddine, sanıkların tutukluluk taleplerinin reddine, ihbar mektubu ve içeriğinde adı geçen polis memurlarının dinlenilmesi taleplerinin reddine karar verdi. Duruşma 15 Haziran’a ertelendi.
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin 28 Kasım 2015’te Sur ilçesinde silahlı saldırı sonucu öldürülmesi ile ilgili açılan davanın dördüncü duruşması dün Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Davada polis memurları F.T., S.T. ve M.S. ile Uğur Yakışır sanık olarak yargılanıyor. Tutuksuz yargılanan üç sanık polis hakkında “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek”ten 3 yıldan 9 yıla kadar hapis cezası istenirken, hem Tahir Elçi hem de aynı gün öldürülen iki polis cinayetinden sorumlu tutulan firari sanık Uğur Yakışır hakkında ise, 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
DURUŞMAYA KATILIM YOĞUN
Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya katılım yoğun. Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, kardeşleri Ömer ve Mehmet Elçi, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, Bursa Barosu Başkanı Metin Öztosun yanı sıra çok sayıda baro başkanı, avukatlar, HDP Urfa Milletvekili Nurettin Maçin, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve STK temsilcileri katıldı.
TBB BAŞKANI DAVAYA MÜDAHİL OLMA TALEBİNDE BULUNDU
Duruşmaya katılan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ve Bursa Barosu Başkanı Metin Öztosun davaya müdahil olma talebinde bulundu.
TBB KATILIMCI TALEBİNDE BULUNDU
Duruşmada, TBB Başkanı Erinç Sağkan, Tahir Elçi’nin kamu görevini yerine getirirken katledildiğini belirterek TBB adına katılımcı talebinde bulunduklarını iletti. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Yasama görevini yerine getirmek için buradayım ismimin zapta geçilmesini istiyorum” dedi.
Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, dün İstanbul’da öldürülen Dilara Yıldız avukat ölümlerine dikkat çekerek “Maalesef Türkiye’de avukatlar öldürülmeye devam ediyor” dedi. Eren, “Biz hep şunu söyledik neden 4 yıl 6 ay canlı yayında işlenmiş bir cinayet soruşturmaya dönüştürülmüyor. Önceki duruşmadaki tanık ifadelerine dikkat çekerek geçen celse de neyi dinledik olaya dair hiçbir görgü tanıklıklarının olmadığı söz konusu savcılar tarafından yönlendirildiklerini ve işkence gördüklerini söylediler. Mahkeme bu konuda hiçbir şey yapmadı. Savcının yaptığı suçtur. CMK çok açık. Olay yerinde inceleme yapılması gerekiyordu, yapılmadı. Deliller toplanabilirdi toplanmadı. Soruşturma eksik yürütüldü. Soruşturma başladığı günden itibaren soruşturma makamları herhangi bir işlem yapmamış. Soruşturma makamları neyi bekledi?” diye sordu.
“SAVCI HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILMASINI TALEP EDİYORUZ”
Nahit Eren, önceki duruşmada tanık olan Deniz Ataş’ın savcı tarafından işkence gördüğüne dair ifadesini okuyarak savcı hakkında şikayette bulunacaklarını söyledi. Eren, “Bir şekilde cinayet biliniyor, bunu dönemin başbakanı da söylüyor. Bir başbakan döneminde işlenen cinayeti siyasi suikast olarak tanımlar mi? Savcı dosyayı manipüle ediyor. İlgili savcı hakkında soruşturma açılmasını talep ediyoruz. Sizler bulunmazsanız biz şikayette bulunacağız. Bizim bu suikastı aydınlatmamız lazım” dedi.
Bolu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ataş, Sur’da yaşanan çatışmalar sırasında tahliye edilirken gözaltına alındığını, olay yerine gelen ve Sur’daki çatışmaların soruşturulmasında görevlendirilen Cumhuriyet Savcısı tarafından serbest bırakılma karşılığında yönlendirildiğini kaydetti.
TANIK DENİZ ATAŞ DİYARBAKIR BAROSU’NA MEKTUP YOLLADI
Tahir Elçi cinayeti ile ilgili dosyada çok sayıda tanık ifadesi bulunuyordu. Bunlardan biri de Deniz Ataş’tı. Ataş daha önce verdiği ifadede Elçi’nin Mahsum Gürkan ve Uğur Yakışır tarafından vurulduğunu iddia etmişti, soruşturma bu iddia üzerinden yürütülmüştü. Önceki duruşmada Emniyet ve savcının işkence kendisine işkence yaparak bu yönlü ifade verdirttiğini anlatan Ataş, bu defa Diyarbakır Barosuna mektup yolladı. Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, Ataş’ın yolladığı mektubu* duruşmada okudu.
ATAŞ: SAVCI BANA ‘BU ŞEKİLDE İFADE VERİRSEN SERBEST KALACAKSIN’ DEDİ
Kendisine ifade verdirten savcının Kenan K. olduğunu iddia eden Ataş, savcının kendisinden Tahir Elçi olayını Uğur Yakışır Mahsun Gürkan’ın yaptığını, Kurşunlu Camimin yakılması ve bir yaşlı adamın ölüm olayını üstlenmesini istediğini söyledi. Bu yönlü ifade vermek için tehdit edildiğini iddia eden Ataş, savcının kendisine “Bu yönde ifade verirsen serbest bırakılacaksın” dediğini aktardı. Ataş’ın kendisini zorladığını iddia ettiği savcı Kenan K’nin Tahir Elçi soruşturması ile ilgisi bulunmuyor. Savcı Kenan K., Sur dosyasına bakıyor.
15 HAZİRAN’A ERTELENDİ
Mahkeme önceki celse verilen ara kararların yerine getirilmesi için tekit ve bu celse kamera kayıtları ile İçişleri Bakanlığı raporuyla ilgili sunulan taleplerin kabulüne, keşif talebinin daha sonra değerlendirilmesine, TBB’nin katılma talebinin kabulüne, Ahmet Davutoğlu’nun olaya ilişkin ilgili bilgisi olmadığı gerekçe gösterilerek tanık olarak dinlenilmesi talebinin reddine, savcı K.K. hakkında yapılan suç duyurusu talebinin reddine, sanıkların tutukluluk taleplerinin reddine, ihbar mektubu ve içeriğinde adı geçen polis memurlarının dinlenilmesi taleplerinin reddine karar verdi. Duruşma 15 Haziran’a ertelendi.