AK Parti MKYK Üyesi Abdurrahman Kurt, ailelere, “Çocuklarınız için Kürtçe dersi tercih edin” çağrısında bulundu.
Okulların 5, 6 ve 8’inci sınıflarında okuyan çocuklar için başlayan seçmeli ders dönemi 21 Ocak’ta sona erecek. Peygamberin Hayatı, Kuran-ı Kerim, Temel Dini Bilgilerin yanı sıra seçilecek dersler arasında Kürtçe’nin Kurmancî ve Zazakî de yer alıyor.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi ve eski milletvekili Abdurrahman Kurt konu ile ilgili Rudaw’a demeç verdi. Hem Kürtçe derslerin hem de üniversitelerdeki Kürdoloji bölümlerinin halkın desteği ile ayakta kalabileceğinin altını çizen Kurt, “Biz halkın desteğini sağlamasak eğer bu diktiğimiz ağaç Allah korusun büyümeden kuruyabilir” dedi.
‘TALEBİN FAZLALIĞI ARZI DA BERABERİNDE GETİRECEKTİR’
Yıllarca Kürtçe yasağının ağırlığını hissettiklerine vurgu yapan Kurt şunları söyledi: “Geldiğimiz yer o kadar kolay bir yer değil. İçinde bir sürü acı var, çektiğimiz sıkıntılar var. Zindan var, işkence var, ölüm var, kan var. Allah’a hamd olsun biz demokrasi ile hiç bir şekilde insanların burnunu kanatmadan AK Parti sayesinde bunu elde ettik, toplum gasp edilmiş bu hakkına kavuştu. Peki bundan sonra nasıl büyüyecek? Bu bizim toprağa attığımız bir tohumdur. Bu tohumun büyümesi de Kürt halkının, anne ve babalarımızın özellikle hassasiyetle bu dilin ehemmiyetini, önemini, varlığını yaşatmakla ilgili çocuklarına ders seçiminde destek olmaları, bunu sağlamak için önayak olmaları gerekmektedir. Bu bir sonraki toplumsal anlamda Kürtçeye ilişkin taleplerin de gerçekliğini, büyüklüğünü ortaya koydukça bu şekilde arzı da beraberinde getirecektir.”
KÜRTÇE DERSİN ENGELLENDİĞİNE DAİR İDDİALAR YALAN
Diyarbakır Valisi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün “Kürtçe dersi engellediği” iddialarını yalanlayan Kurt şöyle devam etti: “Ben tek tek her birisine sordum, peşine düştüm, konuştum. Asla böyle bir şey yok. Bana formlar gönderildi süreçle ilgili. Biliyorsunuz Diyarbakır Valimiz ‘keremke’ ile Kürtçe ile dengbej ile çok barışık bir insandır. Biraz kıymetini bilmek lazım insanların. Böyle bir açık bulmaya çalışmak, açık üretmek, iftira atmak gibi şeylerden geçip müspet hareket etmeliyiz. Müspet hareket kavramını bizim büyük alimimiz, büyük üstadımız Bediüzzaman Saidi Kürdi hazretleri ifade ediyor. Biz müspet hareket ederek yine onun ifade ettiği gibi ‘xwendin, xwendin, desthevgirtin, desthevgirtin’le aşabiliriz bu zorlukları. Buna dikkat ederek müspet bir yol izlersek bunlar daha kolay aşılır diye düşünüyorum.”