DTSO bünyesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Karacadağ Kalkınma Ajansı desteği ile yürütülen “Gastro İnovasyon Merkezi” projesi start aldı. Tarihi bir yapının işlevlendirilerek merkez faaliyetlerini yürüteceği projede farklı alanlardaki saha çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalardan ilki menşeli ürünler alanında.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) organizasyonu ile geçtiğimiz hafta içinde Boğazkere Üzümü, Diyarbakır Örgü Peyniri, Karacadağ pirinci ve Diyarbakır Mercimeği üreten üreticiler, işleyen sanayi işletmeleri, tedarikçiler, satıcılar ve ilgili kurumlar bir araya geldi. 3 gün süren vizyon buluşmalarında her bir ürünün üretiminde yaşanan sorunlar, hangi pazarlara sunulduğu, nerede işlendiği ve farklı pazarlara sunumu için ihtiyaç duyulan yatırımlar üreticilerin yoğun katılımı ile değerlendirildi. Vizyon buluşmaları Ocak 2022’de Lice Domatesi, Çermik Biberi, Burma Kadayıf ve Diyarbakır Karpuzu ile devam edecek. Her bir ürünün üretim, işleme ve pazara sunumu analiz edilerek katma değer üretimi için stratejik planlama çalışmaları yapılacak.
Proje çalışması ve vizyon buluşmalarını DTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Avşar değerlendirdi. Avşar vizyon buluşmaları hakkında şunları söyledi:
“Boğazkere üzümünün tescili Mart 2021’de yapıldı. Yerelde kırsal bölgelerde üretimi yapılan Boğazkere üzümü Diyarbakır’da üretilen farklı üzüm çeşitlerinden sadece biri. Özellikle şarap üretiminde tercih edilen özel bir bitkisel ürün. Bu ürünün üretimi ve işlenerek pazara sunumu temel gündemimizdi. Toplantıya Mey Diageo Genel Müdürü Levent Kömür de katılım sağladı ve bu üzüm çeşidinin üretiminden nihai ürün olarak tüketiciye sunumuna kadar tüm aşamaları değerlendirildi.
Diyarbakır Peynir Rotasını Geliştirmek Temel Hedeflerimizden biri Diyarbakır Örgü Peyniri kendine has üretim yöntemi ile bilinen bir ürün. Proje kapsamında örgü peyniri yapılan kırsal alanlar ve kentteki diğer peynir çeşitleri de araştırılarak belgelendi. Vizyon Buluşması toplantısına Kars Peynir Üreticisi İlhan Koçulu katılım sağlayarak peynir üretimindeki deneyimlerini üreticiler ile paylaştı. Bu ürünün standartlarına göre üretimi sağlanarak, diğer peynir çeşitleri ile birlikte peynir rotasının oluşturulması temel hedefimiz.
Vizyon buluşmalarının üçüncüsü Karacadağ Pirinci ve Diyarbakır Mercimeği üzerine yapıldı. Karacadağ Pirinci 2018 yılında tescillenen ve Karacadağ olarak bilinen bölgede yetişen bir ürün. Protein değerinin yüksekliği ile bilinen ürün belirli bir miktarda üretilerek pazara sunuluyor. Diyarbakır Mercimeği pazarda bu isim ile bilinen ve satışa sunulan bir ürün. Toplantıya Metro Coğrafi İşaretler Müdürü Birol Ulaşan katılım sağlayarak coğrafi işaretli ürünlerin satışı için yaptıkları çalışmaları anlattı ve Karacadağ Pirinci ve Diyarbakır Mercimeği üreticileri ile bir araya geldi. Karacadağ pirinci üreticileri yaşadıkları sorunları aktardı. Mercimek üretiminde ise uluslararası pazarlara ürün sunumunda yaşanan sorunlar görüşüldü.” Diye konuştu.
KENTTEKİ YEREL ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİNİN KORUNMASI LAZIM
Proje kapsamında devam eden çalışmalar hakkında da bilgi veren Avşar, “Diyarbakır il sınırları içinde yetişen ve gıda sektöründe kullanılan endemik bitkilerin tespiti, yetiştiği kırsal alanlar ve gıda sektöründe kullanımı ile ilgili saha çalışmamız devam ediyor. Devam eden diğer bir çalışmamız kaybolan yöresel yemeklerin, geçmişten bugüne kadar gelen yöresel lezzetlerin, mutfak kültürünün araştırılması, kayıt altına alınması ve yeniden üretiminin geliştirilmesidir. Bunun için sahada yapılan çalışmadan sonra Gastro İnovasyon Merkezi bünyesinde yöresel lezzetlerin üretimi, sunumu, eğitim programları ve yerli ve yabancı turistler için deneyim ve tadım atölyeleri yapılacak” dedi.
Avşar, kentin sahip olduğu bu çeşitliliğin doğru bir planlama ile korunması, üretiminin sürdürülmesi gerektiğini belirterek, bu kadar zenginliğe sahip bir kentte bu zenginliğin ekonomiye kazandırılmasının oldukça önemli olduğunu sözlerine ekledi. Avşar, bu nedenle her bir ürün için ayrı ayrı çalışma yaptıklarını, üreticiler, tedarikçiler, satıcılar vb. farklı aktörler ile bir araya geldiklerini ve her bir ürünün kendi üretim değeri ve markası ile pazara sunumunu destekleyeceklerini söyledi.