Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kadın girişimciliğini ve istihdamını artırmak için Ticaret İl Müdürlüğü ile birlikte kız öğrencilere yönelik “Kadın Kooperatifçiliği Eğitim Programı” düzenledi.
Büyükşehir Belediyesi, kadınlara yönelik istihdam alanı oluşturmak ve girişimciliği teşvik etmek için çalışmalarını sürdürüyor. Esnaf ve Sanatkâr İşleri Daire Başkanlığı, Ticaret İl Müdürlüğü ile birlikte merkez ilçelerde bulunan mesleki ve teknik anadolu liselerinde okuyan kız öğrencilere yönelik “Kadın Kooperatifçiliği Eğitim Programı” düzenledi.
Vali Yardımcısı Fatih Cıdıroğlu, Cumhuriyet Fen Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen programda yaptığı konuşmada kooperatifçiliğin ekonomik ve ticari hayatın en önemli aktörlerinden biri olduğunu söyledi. “Kooperatifçiliğin ortaya çıkmasında uygulamasında ve yaygınlaşmasında olağanüstü durumlar, ekonomik ve toplumsal zorunluklar, sosyal ve tarihsel gelişmeler etkili olmuştur.” İfadelerini kullanan Cıdıroğlu, şöyle konuştu: “Ülkelerin gelişmişlik düzeylerine baktığımızda kadınların büyük önemi bulunmaktadır. Biz kadınların karar alma mekanizmalarında etkin bir şekilde yer almalarını ve toplumsal politikaların belirlenmesinde önemli olduklarına inanıyoruz. Amacımız kooperatifçiliğin kalkınması, kooperatifçilik algısının olumlu yönde güçlendirilmesi ve kooperatifçiliğin faydasının anlatılması olacaktır.”
Esnaf ve Sanatkâr İşleri Daire Başkanı Müyesser Güzel, Büyükşehir Belediyesi’nin kadın istihdamı ve gençlere yönelik çalışmalarını anlattı. Güzel, kooperatifçiliğin, birlikte çalışma ve üretmenin önemini vurgulayarak, Büyükşehir Belediyesi’nin kapılarının daima gençlere açık olduğunu vurguladı.
Ticaret Bakanlığı Esnaf Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Yavuz Selim Akçakale de kooperatiflerin kuruluş, işleyiş ve denetimlerine ilişkin işlemleri yürüttüklerini belirterek, 2012’den sonra farklı bir konsept çizerek, sahaya inme, bilgilendirme, günümüz şartlarına göre de kooperatiflerin oluşumuyla ilgili çalışmalara başladıklarını aktardı.
Akçakale, 2017’de kadın kooperatiflerine hibe kredisi vermeyle ilgili Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı’nı (KOOP-DES) hayata geçirdiklerini kaydetti. Ticaret İl Müdürü Zafer Atik ise kadın kooperatifçiliğinin önemini anlatarak 2020 yılının başında bir olan kadın kooperatif sayısını yaptıkları çalışmalarla 13’e çıkardıklarını aktardı. Atik, yapacakları eğitimlerle bu sayıyı daha da artırmayı hedeflediklerini kaydetti. Konuşmaların ardından Esnaf Sanatkar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü’nde görevli Ayten Esra Zeyrek ve Şeyda Yavuz kooperatifçilikle ilgili sunum gerçekleştirdi. Diyarbakır’daki kadın kooperatifi temsilcileri deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.