Eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Mehdi Eker ile Diyarbakır’ın siyasetini, eğitimini, sağlığını, kültür ve turizmi ile ekonomisini değerlendirdik.
“İNSANLARIMIZIN ÇARESİZLİĞİ BENİ YÜREĞİMDEN VURUYOR, YARALIYOR”
Siyasette bulunmasının tek gaye ve hedefinin, Allah’ın verdiği imkânı bilgiyi ve kabiliyeti, doğduğu topraklarda beslendiği kültürün insanlarına, onların şehrine, sorunlarının çözümüne, evlatlarının iş bulmasına yardımcı olmak olduğunu ifade eden Eker, “Benim için en önemli şey şudur; Bir anne çocuğu için iş istiyorsa, bir baba evladı için iş istiyorsa veya kendisi için iş istiyorsa yani o çaresizlik beni inanın yüreğimden vuruyor. Ben en çok o yaralıyor” dedi.
“ELBİRLİĞİYLE ÇARESİZLİKLERİN HAKKINDAN GELECEĞİZ”
Eker, Bölgenin imkanlarının varlığından da söz ederek, “Biz bu imkanlarımızı iyi değerlendirip ve iyi kullanırsak, birlik ve beraberlik içinde olursa, burada huzur ve güven olursa biz elbirliğiyle bütün bu çaresizliklerin hakkından geliriz” diye konuştu.
“YOKSULLUKLA HATTA TERÖRLE MÜCADELENİN TEMEL MESELESİ EKONOMİDİR”
Son birkaç yıl içinde özellikle Diyarbakır’da istihdam artırıcı çalışmalara imza attıklarını belirten Eker, “Çünkü yoksullukla mücadelenin hatta terörle mücadelenin ve toplumda huzur ve güveni artırmanın sağlıklı bir toplumun yapısı oluşturmanın temel meselesi halkın ekonomik sorunlarını çözmek; işsiz insanlara iş ve istihdam üretmektir. O nedenle biz tekstil organize sanayi bölgesinin kuruluşunu hızlandırdık” ifadelerini kullandı.
ŞEHİR HASTANESİ’NİN SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
Eker, Geçtiğimiz Cuma günü Şehir Hastanesi’nin sözleşmesinin imzalandığının müjdesini vererek, “Şehir hastanesi Sağlık Bakanlığınca yap-işlet-devret modeli ile değil kendi bütçesinden yani Devletin yatırım bütçesinden yapılacak. Diğer Şehir hastanelerinden farklı bir konsepte normal devletin kendi parasıyla, bütçe ve yatırımıyla yapacağı bir hastanenin sözleşmesi yapıldığı bir hastane” dedi.
Eski Bakan ve AK Parti Diyarbakır Milletvekili Dr. Mehmet Mehdi Eker ile yaptığımız röportajın detayı şöyle;
“AK PARTİ HER ZAMAN SEÇİM VARMIŞ GİBİ ÇALIŞIYOR”
Ak Parti için esasen bir seçimin bittiği gün, yani sandıkların sonuçların açıklandığı gün bir sonraki seçim çalışmaları başlar. Hemen ertesi gün bir sonraki seçime başlar. Bu hem teşkilat kendisini diri tutar, ikinci toplumla sürekli diri ilişki ve bağ içerisinde tutar ve sürekli kendini muaheze eder, eksikliklerini tamamlaması, daha iyi nasıl yaparım sorusunu cevabını arar, bizim de teşkilatlarımız, hem İl ve ilçe teşkilatlarımız hem de bizim ana kademe, gençlik ve kadın kolları sürekli hareket halindedir. Sadece Diyarbakır’a özgü değil, bütün Türkiye genelinde bu böyledir.
Sabah Diyarbakır’a geldim. Bizim Şırnak’ta yerel yönetimler toplantısı var. Buradaki Bağlar belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu oraya gitti. Diğer arkadaşlarımızın her biri bir yerde. İşte biz Ergani’deydik. Çermik’e gittik. Tekrar Ergani’ye gittik.
“SUR’DA ESNAF ZİYARETİNİ GERÇEKLEŞTİRDİK”
Bugün Diyarbakır’da esnaf ziyareti gerçekleştirdik. Bizi sevindiren bir gelişme, bugün Diyarbakır’da Türkiye’nin değişik illerinden gelmiş çok sayıda kafileler gördük. İzmir, Antalya’dan Türkiye’nin değişim bölgelerinden gelen insanlar gördük. Bu bizi çok mutlu etti.
“DİYARBAKIR İÇİN EN ÖNEMLİ MESELE HUZUR VE GÜVEN ORTAMIDIR”
Diyarbakır için özellikle en önemli şey huzur ve güven ortamıdır. Ben bunu devamlı söylüyorum. Diyarbakır 2 yıl süreyle terör eylemi olmasın, bütün inanın ilave bir tanıtıma gerek kalmadan, sadece Türkiye’nin diğer bölgelerinde yaşayan ve bugüne kadar Diyarbakır’a gelmemiş insanların Diyarbakır’a gelmesini sağlar. Şimdi bu hareketlendi. Diyarbakır’ın işte Arkeolojisi, tarihi, mimarisi, musikisi, Gastronomisi, ekolojisi (çevresi, tabiatı) sağlık turizmi, bütün bunlar inanç turizmini harekete geçirir. Ve bundan Diyarbakır çok ciddi bir kazanç sağlar. Bir kere bugüne kadarki kaybı toplum hafızasında Diyarbakır hak ettiği yere hafıza da olumlu bir geniş alan kaplayamadı. Bunun sebebi huzur ve güven meselesiydi. Terör eylemleriydi. Huzur ve güven ortamı sağlandığı ölçüde bu gelişiyor.
“DİYARBAKIR’A OLAN İLGİ GİDEREK ARTIYOR”
Şu anda Diyarbakır’a olan ilgi artıyor. Beni dün İstanbul’dan bir sanayici iş kadını arayarak; “İş kadınlardan oluşan bir grupla biz Diyarbakır’a gezmeye gelmek istiyoruz. Bize oradaki yani Diyarbakır’daki bir butik otelde 30 oda lazım. Fakat 15 oda veriyorlar. Bize yetmiyor. Siz acaba görüşseniz bize yer sağlanabilir mi?” Bende araştırdım, otelin sahibi ile görüştüm. Daha önce rezervasyon yapılmış, oda sayısı da zaten sınırlı dolayısıyla orası kaldı. Onlarda daha büyük bir otelde rezervasyon yaptırmaya çalışıyorlardı. Bu önemli bir şey Diyarbakır için. Ve bunların hepsi de iş kadını, sanayici, çeşitli sektörlerde çalışan insanlar.
“YOKSULLUKLA, TERÖRLE MÜCADELENİN TEMEL MESELESİ HALKIN EKONOMİK SORUNLARINI ÇÖZMEKTİR”
Biz tabi son birkaç yıl içinde özellikle Diyarbakır’da istihdam artırıcı özellikle bunun üzerinde duruyoruz. Çünkü yoksullukla mücadelenin hatta terörle mücadelenin ve toplumda huzur ve güveni artırmanın sağlıklı bir toplumun yapısı oluşturmanın temel meselesi halkın ekonomik sorunlarını çözmek; işsiz insanlara iş ve istihdam üretmektir. O nedenle biz tekstil organize sanayi bölgesinin kuruluşunu hızlandırdık. Oradaki kilit yatırım bunu harekete geçirmenin yolu şu; ‘Tekstil fabrikaları gelecek, boyahane gelecek ve arıtma tesisinin yapılması lazım. Arıtma tesis olmazsa boyahane olmaz, boyahane olmazsa Tekstil’in zinciri oluşmaz. Sadece dikimi olur. Halbuki biz istiyoruz ki, boyada olsun, kumaş boyansın, kumaş boyanırsa o zaman o kumaşlarla kesimi, tasarımı, dikimi hepsi entegre olur. İşte iplik de var. Pamuk ve ipek var. Biz Arıtma tesisini bir yıl içerisinde tamamladık. Geçtiğimiz Haziran ve temmuz ayında arıtma bitti. Ve şu anda Tekstil Organize Sanayi Bölgesi’nin parsellerinin neredeyse tamamlandı.
“ERGANİ’DE ESKİ LOKOMOTOİF ATÖLYESİ GENÇLERE İSTİHDAM YERİ OLUYOR”
Ergani’de eski lokomotif tamir atölyesi var. Sonra DSİ’ye verilmiş Orada 4 bin metrekare kapalı alan var. Ve 800-1000 kişinin istihdam edilebileceği Cumhurbaşkanlığının ‘Gençlere istihdam Projesi’ adı altında orası devreye girecek. Bu yatırım sadece Ergani ile kayıtlı olmayacak Bismil’de ve kentin tüm ilçelerini kapsayacak. Bismil’de şu anda 30’un üzerinde tekstil atölyesi var.
“DİYARBAKIR BÖLGENİN TEKSTİL MERKEZİ HALİNE GELİYOR”
Diyarbakır şu an ilçeleri ve merkeziyle Tekstil Organize Sanayi bölgesi ile birlikte bir büyük tekstil merkezi haline geliyor. Yakın bir gelecekte burada pamuk üretiminin artmasıyla ki burada Kralkızı Barajının sulanmasının tamamlanması ki bu yıl ana kanalın tamamına su verildi. Arada meydana gelen patlaklıklar tamir ediliyor, düzeltiliyor ve önümüzdeki sezonda Dicle Kralkızı sulaması bir aşamaya gelecek. Orada tali kanalların yapım işi var. Silvan Barajı tarafı var. Bunların ikisinin bitimiyle 4 milyon dekar arazi sulanmış olacak. Dümdüz bir alanda taban arazide 4 milyon dekar alanın sulanmaya açılması demek Diyarbakır’ın tarımsal üretiminin, endüstri bitkilerinin pamuk, ayçiçeği, mısır, soya, (buğday, mercimek ve nohut bizde geleneksel olarak var. Anavatanı zaten burası) Buna endüstriyel bitkilerin yani soya ve mısır yağ sanayine, gıda sanayine ve yem sanayine.
“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK YEM FABRİKASINI DİYARBAKIR’A YAPIYORUZ”
Türkiye’nin en büyük yem fabrikasının temelini biz geçen sene Diyarbakır’da attık. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesinde kurduğumuz Proyem bir yıl içerisinde bitecek. Biz pamuk üretiminin artması, iplik ve tekstil sanayinin gelişmesi burada istihdamı çok ciddi bir şekilde artıracak. BESİ organize yine aynı şekilde. İkinci ve 3. Organize Sanayi Bölgesinin tevsi, gelişmesi, büyütülmesi gündemimizde bulunuyor. Bunlarla biz son birkaç yıl içerisinde Diyarbakır’da on binlerce istihdam ürettik. Geçen yıl, önceki yıl attığımız adımlarla hemşerilerimiz bilsinler; Çağrı merkezi başka bir yerde kurulması kararlaştırılmıştı ve biz onun yönü Diyarbakır’a çevirdik. Başlangıçta 600 sonra bin kişiye çıktı. Bin tane insan çalışıyor. Bin aileye ekmek gidiyor.
“SİLVAN BARAJININ GECİKMESİNİN EN BÜYÜK SEBEBİ PKK’DIR. 50’YE YAKIN SABOTAJ GERÇEKLEŞTİRİLDİ”
Mesela geçtiğimiz bahar 2021 yılı içerisinde Silvan Barajının gövde dolgusu yapıldı. Suyu Silvan ovasına taşıyacak Babakaya tünelinin yapımı şu an da devam ediyor. Silvan barajı 3 boyuttan oluşuyor; “Baraj, tünel ve kanallar” Silvan barajının esas gecikmesinin sebebi, PKK terör örgütüdür. Çünkü temeli attığımız ilk gün sabotajlara başladılar. Silvan Barajına yaklaşık 50 defa saldırı yapıldı. İnsanlar öldürüldü, çocuklar katledildi. Bunların yarattığı problemler vs. Orayı korumak için özel bir askeri tabur oluşturuldu.
“DİYARBAKIR’DA EXİMBANK’IN ŞUBESİNİ AÇIYORUZ”
Bizim gündemimizde istihdamı artırmak var, en son Tekstil organizenin bu yazın arıtma tesisinin tamamlanmasıyla bundan sonra neredeyse şimdi tamamlandı. Burada ihracatımızın artması içinde biz yeni bir atım attık. Burada bize sanayiciler dediler ki, biz burada ihracat yapıyoruz. Batman, Hakkâri, Siirt, Bitlis’ten başla Antep’e hiç EXİMBANK’ın şubesi yok. Şimdi önceki Ticaret Bakanımızla rica ettik, belli bir aşamaya gelmişti. Orada bakan değişikliği oldu. Yeni Bakanımız Sayın Mehmet Muş ile geçtiğimiz hafta gittim, görüştüm. Hatta yanıma Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya ile Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan ile birlikte gittik. Diyarbakır’da EXİMBANK Şubesinin kurulmasının ne kadar önemli olduğunu sayın Bakanımıza söyledik. Ve sağ olsun kendisine teşekkür ediyoruz. Tamam dedi, kabul etti. Normalde işte birtakım kurulları var. Ama karar verildi, talimatını verdi., En kısa zamanda kurulacak. Ve açılışını biz gerçekleştiririz. EXİMBANK İmalat sektörüne destek veriyor. Yani ihracatı üretimiyle birlikte olursa destek verir. İhracat kredi bankası EXİMBANK. Siz burada ihracat yapacaksanız üretiminiz olması lazım. Bu diğer sanayicileri burada imalat yapmaya teşvik ediyor. Üretimi ve istihdam olacak. Dolayısıyla zincirin bütün halkaları birbirine ekleniyor. Ve tamamlanıyor. Dolayısıyla bu Diyarbakır için çok önemli.
“DİYARBAKIR’IN ARKEOLOJİK VE TARİHİ ESERLERİNİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARIYORUZ”
Diyarbakır’ın arkeolojik ve tarihi eserlerinin gün yüzüne çıkarılıp bunların tanıtılması, restorasyon işlerinin bitmesi bizim gündemimizde. Bunlar Diyarbakır için. Zerzevan Kalesi, Amida Höyüğü, Diyarbakır surların yapılması bunlardan bir tanesi, İnsanlık tarihinde tarımın ilk yapıldığı yer olarak geçen Çayönü bunlardan bir tanesi. Tarım devrimi insanlık tarihinin en önemli devrimlerinden bir tanesi. Yani toplum yerleşik hayata geçiyor ve üretime geçiyor. Hayvanlar evcilleştiriliyor ve zirai üretime geçiliyor. İşte bunun olduğu yer Çayönü’dür. Biz Çayönü’ne şuanda çok ciddi ağırlık veriyoruz. Dolayısıyla AMİDA Höyüğü, Çayönü kazılarının devam ettirilmesi, Zerzevan kalesi, Diyarbakır Surlarının restorasyonu, sur içindeki yine bazı yapıların restorasyonlarının tamamlanması ve bunların kültür ve inanç turizmine kazandırılması Diyarbakır’ın hem marka değerini artırır hem de Diyarbakır’a üretimi teşvik eder. Üretimi zorlar. Bu işte bizim gündemimizde.
“DİYARBAKIR’IN KIRSAL ALT YAPISINI İYİLEŞTİRİYORUZ”
Bir başka şey Diyarbakır’ın Kırsal alt yapısının iyileştirilmesidir. Mesele şu; bu işler belediyecilik hizmetleriyle alakalıdır. Biz Türkiye’de 30 tane Büyükşehir kurduk. Büyükşehir sayısını belediye olarak 30’da çıkardık. Diyarbakır 1994 yılından beri Büyükşehir, ama bunların yetkilerinin artırılması gelirlerinin artırılması meselesi AK Parti Hükümetleri döneminde oldu. Şimdi Belediye sınırları il sınırları haline geldi. Dolayısıyla köy yolları, içme suları, kırsal alt yapı oluşturulması, bütün bunların hepsi büyükşehir belediyeleri tarafından yapılıyor. Ve Diyarbakır bu anlamda maalesef çok geri kaldı. Malum sebeplerden, yanlış yönetilmesi vs. Tabiri caizse bir ideolojik belediyecilik yapılması. Şimdi şu anda biz bu sorunları gidermeye, bu açığı kapatmaya çalışıyoruz. Diyarbakır bir kayıp dönemi yaşadı.
ŞEHİR HASTANESİ’NİN SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
Öte yandan Diyarbakır kamu hizmetleri açısından bir bölge merkezi. Mesela sağlık açısından. Cuma günü Şehir Hastanesi’nin sözleşmesi yapıldı. Diyarbakır daha önce verdiğimiz ayrıntılarla Diyarbakır’ın şehir hastanesi yapılıyor. Yani Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi, Kadın doğum ve Çocuk Hastanesinden sonra şimdi de 4. Büyük sağlık ünitesi yapılıyor.
“HASTANE DEVLETİN BÜTÇESİNDEN YAPILACAK”
Ve bunu sağlık bakanlığı yap işlet devret modeli ile değil kendi bütçesinden Devletin yatırım bütçesinden yaptırıyor. Diğer Şehir hastanelerinden farklı bir konsepte normal devletin kendi parasıyla, bütçe ve yatırımıyla yapacağı bir hastanenin sözleşmesi yapıldığı bir hastane.
“ERGANİ’DE 20 ÜNİTELİK BİR AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ KURDUK”
Ergani’de 20 ünitelik bir ağız diş sağlığı merkezi kurduk. Aynı anda 20 kişi orada tedavi görebiliyor. Yanında Halk sağlığı, ilçe sağlığı merkezinin temeli de atıldı. 500 gün içerisinde Ağız ve Diş sağlığı merkezi tamamlanacak.
DİYARBAKIR’A 500 MİLYON LİRALIK EĞİTİM HAMLESİ BAŞLATILDI
Geçtiğimiz gün Milli Eğitim Bakanımız Diyarbakır’a geldiğinde burayla ilgili yaklaşık 500 milyon lira tutarında yatırım hamlesi başlatılacağının müjdesini verdi. Bunların içerisinde yeni okulların yapımı, ihtiyaca binaen akademik liseler, meslek liseleri açılıyor. Yani şehrin eğitim ihtiyaçlarının giderilmesinde çok önemli bir mesafe kat ettirecek yatırımlar yapılıyor. Bunların kararları alındı.
“DİYARBAKIR’IN BÜYÜK KAZANIMLARI VAR”
Diyarbakır’ın büyük kazanımları var. Yani Diyarbakır’da AK Parti iktidarının Türkiye’nin her tarafında yaptığı Havaalanı, terminal binaları var. Duble ve çevre yoluna, kavşaklarla Diyarbakır çok değişti. Elazığ yolundan girin, dönün Seyrantepe kavşağına, Şanlıurfa yoluna kadar 9 tane köprülüğü kavşak var. Şehrin bu manada çehresi değişti.
“YIKILAN SUR DUVARINI YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ”
Surların ihyası ve dirilişi gerçekleştiriliyor. Surların tamamlanması var. Şahsen üzerinde çok durduğum bir konu var. Şöyle ki; Mesela o Dağkapı bölgesinde yıllar önce yıkılan sur bölgesinin oranın inşa edilmesi var. Zamanında yıktırılan Sur bölgesini yeniden yapacağız. Sur bir bütün olacak. Boşluk kısmı inşa edilecek. Burçların onarımları yapılıyor.
“BİZİM GÜNDEMİMİZ, HEDEFİMİZ DİYARBAKIR’IN GELİŞMESİDİR”
Bizim gündemimizde Diyarbakır’ın eğitimi, Sağlığı, alt yapısı, mimarisi, arkeolojisi, şehirciliği, turizmi, kültürü, üretimi, istihdamı, sanayisi var. Bunları biz nasıl daha iyi noktaya taşırız. Gece gündüz biz bunları düşünüyoruz. Vali bey ile irtibat halindeyiz. Vali bey Diyarbakır için büyük bir şans. Yerel yönetim tecrübesinin olması, bir Van depremi tecrübesini yaşamış olması, onun yeniden yapılanması dolayısıyla büyük bir şans,. Belediyecilik hizmetlerine verdiği önem. İkisini birleştiriyor. Valilik görevi ile Belediyecilik görevini şehrin gelişmesinde bizim için bir şans. Sürekli irtibat halindeyiz. Yapacağı çalışmalar ve hizmetlerle ilgili Bakanlıklarla, gerekirse Cumhurbaşkanlığı külliyesi ile görüşüyoruz. Yine Sanayi ve ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya bunun en büyük şahididir. Geliyor, her seferinde bana bir liste ile geliyor. En son geçen Perşembe günü geldi biz EXİMBANK’ın Diyarbakır’da kurulması işinin sözünü aldık, talimatını Ticaret Bakanımız verdi. DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, Borsa Başkanı Engin Yeşil, Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan ile sürekli irtibat halindeyiz.
“SİYASETTE BULUNMANIN TEK GAYESİ DOĞDUĞUM TOPRAKLARA HİZMET ETMEKTİR”
Bizim siyasette bulunmamızın bir tane hedefi ve gayesi var. Allah’ın verdiği imkânı bilgiyi ve kabiliyeti, doğdum topraklarda beslendiğim kültürün insanlarına onların şehrine, onların sorunlarının çözümüne, onların evlatlarının iş bulmasına sadece ve sadece buna dayandırıyorum. Benim siyasette bulunmamın sorumluluğu budur. Bakanlığım döneminde de yaptığı çalışmaların kitabını yayımladım. Diyarbakır’da 10 yılda neler yaptığımı fotoğraflı, belgeli, isimli ortada duruyor. Tarihe belgedir.
“BİR ANNE ÇOCUĞUNA İŞ İSTEMİSİNDEKİ ÇARESİZLİK BENİ YÜREĞİMDEN VURUYOR”
Şimdi burada da bütün şehrin İl ve ilçelerimizin bu manada daha iyi noktaya nasıl taşırız. Benim için en önemli şey şudur; Bir anne çocuğu için iş istiyorsa, bir baba evladı için iş istiyorsa veya kendisi için iş istiyorsa yani o çaresizlik beni inanın yüreğimden vuruyor. Ben en çok o yaralıyor. Bizim coğrafyamızın aslında imkanları var, biz bu imkanlarımızı iyi değerlendirip ve iyi kullanırsak, birlik ve beraberlik içinde olursa, burada huzur ve güven olursa biz elbirliğiyle bütün bu çaresizliklerin hakkından geliriz. Bu yüzden DTSO, DESOB, Borsa, Organize Sanayi bölgesi başkanları bana bir şey getirsinler benden elimden geleni yapacağım diyorum.
“DİYARBAKIR’IN ŞARTLARINI İYİLEŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Biz yıllarca pandemi ortaya çıkmasından sonar online toplantı yapıyoruz. Öncesinde biz onlarla düzenli bir şekilde hepsiyle, Diyarbakır’da ekonomik koordinasyon kurulu topluyorduk. Başta ben olmak üzere diğer AK Parti Milletvekilimiz oluyordu, Vali Bey, Daire Müdürleri ile 4 kuruluşun başkanı katılıyordu. Bazen de STK Temsilcileri de katılıyordu. Ziraat Odaları ile de ayrıca görüşüyoruz. Bu hafta içinde Badem üreticileri geldi. Sayın bakan ile görüştürdüm. Onların taleplerini takip ediyoruz. Sonuçta bütün bunların hepsini biz Diyarbakır’ın şartlarını iyileştirelim. Diyarbakır’ın değerlerini ortaya çıkaralım. Ve Diyarbakır’da işsiz insan bırakmayalım. Gayemiz bu. Herkesin karnı doysun. Cahit Sıtkı Tarancı’nın dediği gibi; “Kış günü herkesin evi barkı olsun. Olursa bir şikâyet ölümden olsun”
Sait BAYRAM’ın Özel Röportajı