Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM), Kürt sorunun çatışmaların gelişmesi ve derinleşmesinde medyanın rolünü tartışmaya açacak. Aralık 2021 tarihinde Diyarbakır’da yapılması planlanan final çalıştayında saha araştırmasının analiz ve raporunun sunulması hedeflediklerini kaydeden Azizoğlu, projenin ABD Ankara Büyükelçiliği tarafından desteklendiğini sözlerine ekledi.
DİTAM, Kürt sorununda çatışmalı durumun gelişmesi, derinleşmesinde medyanın rolününü mercek altına alacak. “Kürt Sorunu Bağlamında Türkiye Medyası” adıyla başlatılan projeyi, Diyarbakır’da bir otelde düzenlediği basın toplantısıyla duyuran DİTAMA Başkan Yardımcısı Mesut Azizoğlu, “Toplumsal alanda çatışmalı konuların çözümünde olduğu kadar, bizzat çatışmalı durumun gelişmesinde ve derinleşmesinde medyanın rolü geçtiğimiz yüzyılın tamamında olduğu gibi bugün de önemli bir tartışma konusudur. Kürt sorunu da hangi boyutuyla ele alınırsa alınsın, medyanın bu sorundaki rolü tartışmanın ayrılmaz bir parçası olmuştur.” dedi.
DİTAM olarak bu konunun az çalışılmış bir boyutunu ele alarak araştırmayı önemli bulduklarını kaydeden Azizoğlu, “Kürt Sorunu Bağlamında Türkiye Medyası konusuna, görece az incelenmiş noktadan eğilmeyi ve başta Kürt yurttaşlarınki olmak üzere, bölgedeki gazetecilerin, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin, hukukçuların ve aktivistlerin Türkiye medyasına ilişkin algısını görünür kılacak bir çalışma yapmayı tasarladık.” diye konuştu.
‘ÇOK YARARLI OLACAĞINI UMUYORUZ’
Projenin nerelerde yürütüleceğine dair bilgi veren Azizoğlu, “Bu amaçla Diyarbakır, Van, Mardin ve Urfa başta olmak üzere bölgede Kürt yurttaşlarla geniş ölçekli bir saha çalışması yürütüyoruz. Saha çalışmamızın, özellikle çözüm sürecinin sona ermesinde Türkiye medyasının rolüne ilişkin Kürtlerin düşüncelerini ve medyaya ilişkin güvensizliklerinin nedenlerini daha derinlemesine kavramak bakımından çok yararlı olacağını umuyoruz. Öte yandan bölgede bu konuyla hak temelli mesleki ya da politik çalışmaları çerçevesinde ilgilenmiş isimlerle derinlemesine mülakatlar gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda ilkini önümüzdeki günlerde Diyarbakır’da yapacağımız üç ayrı çalıştay da düzenleyeceğiz. Bu çalıştaylarda gerek bölgeden gerekse ulusal medyadan temsilciler, hak savunucuları ve ilgili diğer kesimlerle bir araya gelerek çalışmalarımızın ön bulgularını değerlendireceğiz ve konuyla ilişkili deneyimlerin paylaşılacağı bir ortam sağlayacağız.” ifadelerini kullandı.
‘HEDEF MEDYADA NASIL TEMSİL EDİLDİĞİ ANLAMAKTIR’
Projenin sonucu kamuoyu ile paylaşacaklarını dile getiren Azizoğlu, “Bu çalışmalar sonucunda hazırlayacağımız raporda, medyanın Kürt sorunuyla ilişkili rolüne ışık tutmak kadar, bu konuda özellikle 1990’lı yıllardan başlayarak tarihsel hafızayı canlandırma çabalarına katkı sunmayı da hedefliyoruz. En önemli hedefimiz ise, Kürtlerin ve Kürt sorununun bu medyada nasıl temsil edildiği gibi görece daha fazla incelenmiş bir konu yerine, sözü doğrudan kendilerine vermek ve Kürtlerin Türkiye medyası tahayyülünü ya da algısını mümkün olduğunca anlamaktır.” şeklinde konuştu.
‘ÇALIŞTAYLAR DÜZENLENECEK’
Projede saha araştırması yapacaklarını vurgulayan Azizoğlu, araştırmanın nitel ve nicel yönden olmak üzere iki yöntemle yapılacağını dile getirdi. Nitel yönden, Diyarbakır, Van, Mardin, Şanlıurfa gibi bölgedeki illerden STK temsilcileri, gazeteciler, aktivistlerden oluşan 50 kişi ile yüz yüze görüşmeler yapıldığını aktaran Azizoğlu, nicel yönden ise yine Diyarbakır, Mardin, Urfa ve Van büyükşehirlerinde 600 kişiye yönelik rastgele ilkesiyle anket uygulandığını kaydetti. Araştırmanın raporlama çalışmasının sürdüğünün altını çizen Azizoğlu, proje kapsamında çalıştıylar düzenleyeceklerini duyurarak, çalıştaylarda, “Sürecinde Kürtlerin Türkiye Medyası Algısı konulu saha araştırmasının ön bulguları”, “Türkiye’de toplumsal barış ve medya sorunu”, “90’lardan günümüze ve çözüm sürecinde Kürt coğrafyasında Türkiye medyasına ilişkin algıyı birlikte düşünmek”, “Barışın inşasında medyanın rolü-deneyim paylaşımları” konularının ele alınacağını aktardı.
PROJEYİ ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ DESTEKLİYOR
Aralık 2021 tarihinde Diyarbakır’da yapılması planlanan final çalıştayında saha araştırmasının analiz ve raporunun sunulması hedeflediklerini kaydeden Azizoğlu, projenin ABD Ankara Büyükelçiliği tarafından desteklendiğini sözlerine ekledi.