aohbet islami chat omegla türk sohbet cinsel sohbet dini chat
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
DİYARBAKIR HABERİ
Mezopotamya’nın binlerce yıllık tarihini sanatsal bir hafızaya dönüştüren “33 Medeniyet” Sergisi, 4-13 Nisan 2025 tarihleri arasında DİTAV Kültür Sanat Evi’nde sanatseverlerle buluşuyor DİYARBAKIR GAZETE– Mezopotamya’nın binlerce yıllık tarihini sanatsal bir hafızaya dönüştüren “33 Medeniyet” Sergisi, 4-13 Nisan 2025 tarihleri arasında DİTAV Kültür Sanat Evi’nde sanatseverlerle buluşuyor. Serginin küratörlüğünü Diyarbakırlı sanatçı...
04.04.2025
Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde tarihi Haburman Köprüsü çevresine dökülen kaçak hafriyat görüntü kirliliğine neden olduğu gibi tarihi dokuya da zarar veriyor. DİYARBAKIR GAZETE- Çermik ilçesinde bulunan tarihi Haburman Köprüsü çevresinde, hafriyatın yasak olan alanlara dökülmesi vatandaşların ve ziyaretçilerin tepkisini çekti. Son zamanlarda tarihi Haburman Köprüsü altında akan Sinek Çayı’na yasak olmasına...
04.04.2025
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü kent genelinde içme suyu kaynaklarını korumak için çalışmaya devam ediyor. DİYARBAKIR GAZETE-  Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, kent genelinde içme suyu kaynaklarını korumak amacıyla fiziki su kayıplarına yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Fiziki kayıp-kaçak ekipleri son olarak, Kayapınar ilçesi Mezopotamya Mahallesi 601....
04.04.2025
Kayapınar ilçesine bağlı Barış Mahallesinde kaldırıma yerleştirilen reklam tabelası araç ve yaya trafiğini tehlikeye sokuyor. DİYARBAKIR GAZETE – Diyarbakır’ın merkez Kayapınar ilçesine bağlı Barış Mahallesi 1025. Sokağın girişindeki otobüs ve minibüs duraklarının olduğu kavşağa konulan reklam tabelası araç ve yaya trafiğini tehlikeye sokuyor. Kaldırıma yerleştirilen tabelanın bir kısmının caddenin içine...
04.04.2025

Bölge Hayvancılığı üzerine…

Bölge Hayvancılığı üzerine…
26.07.2018
0
A+
A-

Bugün Cumhurbaşkanımıza seslenip nasıl bitip tükenen hayvancılığı konuşacağız.

Sayın cumhurbaşkanım hiç bir zaman masa başı ile sorun çözülemeyeceğini en iyi şekilde sizden öğrenmişiz.

Yani asıl sıkıntının inine girildiğinde nasıl sonuçlar Alındıysa.

Aynı bu takım sıkıntılarında inlerine girip sıkıntıyı yerinde tespit etmek gerekiyor.

Hayvancılığı üniversiteliye değil emin ele yani çobana vermek Laz’ım.

Çobana verilseydi dahi şimdiye kadar Hayvancılığı geliştirip et fiyatını düşüreceğine inananlardanım.

Yani bakanlık masa başı ile işi hal edeceğine inanıyor.

İşte maalesef masa başı ile olmuyor. Ve olmadı da.

Sayın Cumhurbaşkanım;

Tarım hayvancılığı zengin marabalığı nasıl bitirdiğini güzler önüne sereceğim.

Kırsalda zenginler ağalar arazileri çok olduğundan tarımla uğraşmakta.

Maraba dediğimiz fakir kesim arazileri yok yada çok az olduğundan hayvancılıkla uğraşmakta.

Dünyanın fıtratında da olduğu gibi daima zengin fakiri sömürdüğü gibi tarımla uğraşan arazi sahipleri yine Burada da ortaya çıkıp arazileri olmayan hayvancılıkla uğraşan köy merasını ekerek,  fakiri ezmekte.

Nasıl derseniz.

Bende derim Gelin hep birlikte analiz edelim:

Arazi sahipleri arazileri çok olduğundan haliyle tarımla uğraşmakta. Arazileri ektikçe güzleri doymaz bu ağaların zenginlerin tarım ekipmanlarının da çoğalmasıyla yasaklı olan meraları da ekip biçmeye başladılar. Yasaklı olmasına rağmen devlet cezai işlem uygulamıyor Ve devlet görevini yapmıyor.

Sonrası bakan çıkıp sorunu yerinde tespit edeceğine çareyi ithalata buluyor.

Ve meralar ekilip biçildikçe hayvancılık zaten otomatikman bitiyor.

Meralar bittikçe fakir maraba yeterince arazileri olmadığından mecburen hayvanını satıp şehre güç etmek zorunda kalıyor.

Ayrıca kente güç etmenin ve mevsimlik işçiliğin da ana sebebi bu meralardır.

Evet, Sayın Bakan eğer hayvancılığı geliştirmek istiyorsan senin desteklemene bile gerek yok sen yeter ki gönülden iste.

Ya da Diyarbakır’ı pilot bölge olarak seçip bu kardeşine bırak.

Her ilin tarım müdürlüklerin bünyesinde oluşturulan mera komisyonu ne diye kurulmuş oturmak için mi?

Yada bekleyip marabanın biri gelip ağayı şikayet edecek sende gidip ceza uygulayacaksın eğer siz bunu  marabadan bekliyorsanız kusura bakmayın daha çok beklersiniz.

Çevreme baktığımda 10 bin sürülü köyler şimdi ise bir sürü dahi kalmamıştır.

Hayvancılığı bu şekil mi geliştireceğiz ya da et fiyatını bu şekilde mi düşüreceğiz.

Hayır! Sayın bakanlar istediğiniz kadar ithalata git istediğiniz kadar hayvancılığı destekle. Asıl sorunun inine girilmedikçe.

Yani meraları hayvancılığa kazandırılmadıkça ne hayvancılık gelişir ne et fiyatı düşer.

Siz önce adeta meraya savaş açın. Görünüz ki hayvancılık nasıl toparlanır, et fiyatı nasıl düşürülür. Hep birlikte görürüz.

Sayın Cumhurbaşkanım; Eğer siz bugün bunu yapmasanız yarın çok geç kalmış olursunuz.

Çünkü şehir hayatına alışan gençler artık çobanlık yapmaz. Bu defa çoban bulamazsınız.

Çoban bulunamasa buda ayrı dert sıkıntı olur hayvancılık adına.

Memleketimizin coğrafyamızın hayvancılık adına bulunmaz bir araziye sahip olmasına rağmen et fiyatının bu denli pahalı olması sıkıntıdır. Fakirin evine yılarca kırmızı et giremez oldu.

Bu sıkıntının acilen giderilmesi gerekiyor.

Tarım il ve ilçeler masa başında oturmamalı birebir çiftçinin hayvancılığın yanında olmalı.

Adeta kriz masası oluşturup birebir sıkıntılarla ilgilenmeli.

Dünyayla rekabet edilebilmeli.

Sayın Cumhurbaşkanım; son yıllarda Hayvancılığı da ikiye ayırtmakta yarar vardır. Yani burada da zengin ve fakir karşımıza çıkmaktadır.

Zengin kısmı tapusu teminatı olup binlerce lira devlet kredisini kullananlar.

Ve Devlet kredisi kesildiğinde hayvancılığı bırakıp sektör değiştirenler.

Birde tabusu teminatı olmayan işin erbabı olan gerçek hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız var. Hayvancılığın Gelişmesi için bari 300 koyun ve benzeri kredilerde bankalar zenginin şartlarını değil fakirin şartlarını baz alınmalıdır. Çobanın tapusu teminatı olsaydı zaten kredi kullanmaya ihtiyacı kalmazdı.

Sayın Cumhurbaşkanım; Son olarak bu göreve talibim. Diyarbakır’ı pilot bölge seçerek hayvancılığı geliştirmekte etkin rol almak isterim. Hayvancılık nasıl gelişir et fiyatı nasıl düşer kanıtlamak isterim.

Tabi yemin bu kadar pahalı olması sıkıntı

Birliklere Akıtılan paralar yeme destek olarak da kullanılabilir.

Saygılarımla

Yorum: Sağkulak Muhtarı Sait YOLDAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Jojobet - Vbet para çekme