Diyarbakır’da bağırsak enfeksiyonu nedeniyle son 3 haftada binlerce çocuk hastanelere kaldırıldı. Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi İzzettin Toktaş, enfeksiyonun rota virüsünden kaynaklandığını söyledi.
Diyarbakır’da 3 hafta bağırsak enfeksiyonunda yaşanan artışlar birlikte binlerce çocuk hastanelere kaldırıldı. Enfeksiyon nedeniyle günde ortalama en az 300-400 çocuğun acil servise kaldırılmasına ilişkin bilgi veren Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor İzzettin Toktaş, ishal ve kusma şikayetiyle kendilerine başvurular olduğunu belirtti.
‘5 YAŞ ALTI ÇOCUKLARDA YAYGIN’
Hastanenin acil servisine günde 800-900 başvuru olduğu bunların yarısının kusma ve ishal şikayetiyle çocuk başvuruları olduğunu kaydeden Toktaş, “Bu şikayetle gelen çocuklar 5 yaş altıdır. Ama bunun ekseriyeti 2 yaş altı çocuklardır. Bunun nedeni, bu çocukların altları değiştirilirken annenin elde yeteri hijyeni sağlamadan çocuğu emzirmesinden kaynaklanıyor. Yeteri hijyen sağlanmadığı için anne çocuğu emzirirken ellere bulaşan rota virüs emzirme yolu ile çocuğa bulaşıyor. Bağırsak enfeksiyonu bulaşan çocuğun gezmesi, başka kişilere temas etmesi bulaşmayı yaygınlaştırıyor.” bilgisini verdi.
‘ACİL SERVİSLERE YIĞILMA UYARISI’
Hastalığın bağırsak enfeksiyonu salgının yayılmasında mevsimin de etkisi olduğunu dile getiren Toktaş, acil servise sıvı kaybıyla şikayetiyle başvurular yapıldığını, bu nedenle hastanede tedavi edilmesi gerekenlerin yatışlarının yapıldığını söyledi. Yatışı yapılan çocuk hastaların oranın fazla olmadığını ifade eden Toktaş, ama acile yapılan başvurular nedeniyle zorlandıklarını söyledi. Polikliniklerde tedavi edilebilecek çocuk hastaların acile kaldırılmasının gerçekten acil müdahale edilmesi gereken hastalara müdahalede gecikmelere neden olduğunu ifade eden Toktaş, çocukların ebeveynlerinin bu konuda hassasiyet göstermesini istedi. Ailelerin hassasiyetlerini anladıklarını dile getiren Toktaş, polikliniklerde müdahale edilebilecek, tedavisi yapılabilecek çocukları acil yerine polikliniklere götürmelerini istedi.
‘HİJYENE DİKKAT’
Hastalığın yeteri kadar hijyen sağlanmamasından kaynakladığını yineleyen Toktaş, enfeksiyondan korunmanın en etkili yolunun gerekli hijyenin sağlanması olduğunu vurgulayarak, “Çocuğun altı değiştirilirken el hijyenine dikkat edilmesi önemli. Özellikle emzirme sırasında anneler mutlaka el hijyenini sağladıktan sonra çocuklarını emzirsinler. Aileler çocuklarının hijyene dikkat etmelidir.” uyarısı yaptı.