Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye’de 8 yılda 494 çocuk işçi çalışırken yaşamını yitirdi.
Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi tarafından “Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü’ne” ilişkin Adli Yardım Hizmet Binası’nda basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda açıklama yapan Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Üyesi Ali Can, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (İLO) ve Birleşmiş Milletler’in çocuk işçiliğinin sonlanması için ortaya koyduğu çeşitli çalışmalara değindi.
‘152 MİLYON ÇOCUK İŞÇİ BULUNUYOR’
Dünya’da 152 milyon çocuk işçi bulunduğunu, bu çocukların 73 milyonunun sağlıklarının ve gelişimlerinin olumsuz yönde etkilediğini belirten Can, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün hazırladığı şu verileri paylaşarak, “Afrika’nın çocuk işçiliğinde 72 milyon ile en yüksek rakamlara sahip olduğu, ikinci sırada ise 62 milyon çocuk işçi ile Asya-Pasifik bölgesinin bulunduğu görülmektedir. Amerika kıtasında 11 milyon, Avrupa ve Orta Asya 6 milyon, Arap ülkelerinde 1 milyon çocuk işçinin bulunduğu bilinmektedir. Çocuk işçiliğinin sektörlere göre dağılımında ise yüzde 71 ile tarım işçiliği açık arayla en büyük paya sahiptir, bu da 108 milyon çocuk işçi anlamına gelmektedir.” diye konuştu.
‘494 ÇOCUK YAŞAMINI YİTİRDİ’
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), Türkiye’de 720 bin çocuk işçi olduğu verisinin gerçeği yansıtmadığını dile getiren Can, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) hazırladığı rapora atıfta bulunarak, 2 milyona yakın çocuğun işçi olarak çalıştırıldığını söyledi. Türkiye’de çocuk işçiliğinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Can, “Türkiye’de çocuk işçi sayısı ile birlikte is¸ sırasında hayatını kaybeden çocuk işçi sayıları da gün geçtikçe artmaktadır. Resmi kayıtlara göre 2013 yılında 59 çocuk, 2014 yılında 54 çocuk, 2015 yılında 63 çocuk, 2016 yılında 56 çocuk, 2017 yılında 60 çocuk, 2018 yılında 67 çocuk, 2019 yılında 67 çocuk ve 2020 yılında 68 çocuk çalışırken yaşamını yitirdi. Mayıs ayı içerisinde 7 yaşında Urfalı Fadime mevsimlik tarım işçisi olmak için gittiği Antalya‘da traktör çarpması,15 yaşındaki Fevzi tarlada çalışmak için gittiği Balıkesir’de traktör devrilmesi, Ağrılı Muhammet sigortasız olarak çalıştığı Marmaris’te bir inşaatta yüksekten düşme sonucuyla hayatını kaybetmişti.” bilgisini paylaştı.
‘PANDEMİYLE EĞİTİMDEN UZAKLAŞTILAR’
Ardından konuşan Feyza Nur Işık ise, Koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası çocukların eğitim kurumlarından bir destek alamadığını ve uzaktan eğitime geçmelerinden dolayı çocukların ekonomik sebeplerden dolayı internet, bilgisayar ve tablete ulaşamadığını dile getirerek, “Pandemi nedeniyle ağırlaşan ekonomik şartlar halihazırda eğitim hakkından mahrum bırakılan çocukları ailelerine destek olmak zorunda bırakmış, böylece çocuk işçi sayısında artış meydana gelmiştir.” ifadelerini kullandı. Çocuk işçiliğinin suç olduğunu ve çocuklardan bağımsız olarak geliştiğini dile getiren Işık, bu konuda yetkili kurumların gerekli önlemlerin alınmasını istedi.