Diyarbakır Tabip Odası (DTO) Başkanı Elif Turan, Diyarbakır’da aşı tanımı yapılmış kişilerin yarısının dahi aşılanmadığını söyledi.
DTO, koronavirüsle mücadele kapsamında periyodik olarak düzenlediği raporunu açıkladı. Mart-Nisan ayı raporunu Odada basın toplantısı düzenleyen DTO Başkanı Elif Turan, raporu paylaştı. Sürecin başından bu yana şeffaf bir yönetim biçiminin sergilenmediğini belirten Turan, salgına ilişkin epidemiyolojik verilerin hasta – vaka ayrımı vb yöntemlerle algı yönetimi yapılarak çarpıtıldığını ve hatta yakın bir zamana kadar doğru verilerin paylaşılmadığını ifade etti.
Turan, 1 Mart 2021 tarihi itibariyle yetersiz uygulanan kısıtlamaların büyük ölçüde kaldırılmasıyla kentte günlük 40 bandında seyreden vaka sayılarının, birkaç hafta içinde 10 kat artarak 400’lere yükseldiği, buna paralel olarak kentte kamu ve özel hastanelerinde tedavi gören Kovid-19 hasta sayısının aynı periyotta 20 kat arttığı kaydetti.
‘KOVİD DIŞI HASTALIKLAR ARTTI’
Koronavirüs dışı hastaların takibi ve sağlığa erişimdeki sorunların bu dönemde de devam ettiğine dikkati çeken Turan, “Özellikle sürekli takip gerektiren kronik hastalığı bulunan hastaların tedavi süreçlerinde ciddi aksamalar yaşanmaktadır. Virüs korkusu, yaşlılara yönelik ayrımcı tutumlar nedeniyle yaşlı hastaların sağlık sorunlarında artışlar gözlemlenmektedir. Randevu sisteminde yaşanan sıkıntılar bu sorunun en büyük nedenini teşkil etmektedir. Kardiyak takibi yapılmayan hastalarda ani ölümler artmıştır. Kanser tarama oranlarındaki yüzde 90’lık düşüş ile erken evrede tanı alıp tamamen kür sağlanacak hastaların çoğu ne yazık ki ileri evrede birçok belirtilerle tedavileri gecikmiş bir şekilde hastanelere başvurmaktadırlar.” diye konuştu.
‘AŞI TANIMI YAPILANLARIN YARISI DAHİ AŞILANMADI’
Aşı temininde geç kalındığı ve kamunun sorumluluğunda olan toplumsal bilgilendirme ve aşıya güven duygusunun tesis edilmediğini dile getiren Turan, “Hem sayısal hem de oransal olarak aşılamada ciddi bir başarısızlık ortaya çıkmıştır. İlimizde adına aşı tanımlanmış tüm bireylerin yarısı dahi aşılanamamıştır. Öneri ve uyarılarımıza rağmen gerekli toplumsal doğru bilgilendirme ve özellikle aşılanan yaş grubunda çok önemli olduğunu düşündüğümüz anadilde aşı tanıtım çalışmaları yürütülmemiştir. İlimizde ve tüm ülkede özellikle son 4-5 haftadır Sinovac aşıları için adına aşı tanımlanmış vatandaşlar ASM’lerde, telefonla ve MHRS sistemi üzerinden ilk doz aşı randevusu alamamaktadır. Azalan aşı stokları, randevu verilmeyerek korunmaya çalışılmaktadır. Halkın bağışıklanması geciktirilerek, pandemi yönetmekten çok stok yönetimi yapılmaktadır.” ifadelerini kullandı.