Diyarbakır Sur ilçesindeki tarihi Hüsrev Paşa Camii’nin üniversiteye tahsis edildiğini söyleyen Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, burayı İmamı Şafii/Şafii Mezhebi Enstitüsü yapacaklarını açıkladı.
Göreve geldiği günden bu yana sık sık basın mensuplarıyla bir araya gelerek hem çalışmalar hakkında bilgi veren hem de görüş alış verişinde bulunan Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, yine basın mensuplarıyla bir araya geldi.
“ÜNİVERSİTE İLE İLGİLİ HABERLERİ ÖNEMSİYORUZ”
Üniversiteyle ilgili yapılan haberleri önemsediğini dile getiren Rektör Karakoç, çıkan haberleri dikkate alarak dile getirilen sorunları çözme arayışına girdiklerini belirtti. Bir alanda yaşanan sorunun genelleştirilmesinin doğru olmadığını dile getiren Karakoç, “Ama bir servisin bir bölümünde temizlik sorunu oluştuğu zaman ‘Tıp Fakültesi Berbat’ deyip başlık aratsanız iyi bir haber olmaz. Ya da bir fakültemizde oluşan bir sorunu lokal düzeyde haberleştirmek varken ‘Dicle Üniversitesi işe yaramıyor’ şeklinde başlık atarsanız yine haber maksadını aşmış olur.” ifadelerini kullandı.
‘ELDEN PARA ALAN VARSA HABERİMİZ OLSUN’
Dicle Üniversitesi Hastanelerinde mesai dışı muayene ve ameliyatlarda alınan ücret ve bundan kaynaklı hastaların mesai saatlerinde muayene edilmediği yönündeki iddialara değinen Karakoç, “Bizim doktorlarımızdan çok vasıfsız çalışanlarımızdan şikayet geliyor, onun da üzerine gidiyoruz, ayrıca temizlik çalışanlarımızda fazlalık bile var, işini hakkıyla yapsınlar ona da ey vallah ediyoruz. Hocalarımız zaman zaman kısmi bir ücretle fiş karşılığı muayene ediyorlar, bunu da normal görmek lazımdır. Elden para alınmışsa birileri haberimiz olsun, elden para almak ne ahlaki ne de yasal bir durumdur. Ancak nitelikli personel sayımızda sayı itibariyle bir eksiklik var, onu da en kısa zamanda gidereceğimize inanıyorum.” diye konuştu.
‘GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMİ KURMA PROJEMİZ VAR’
Dicle Üniversitesi Basın Müdürüne üniversiteyle ilgili haberlerin basınla paylaşılması talimatı verdiğini dile getiren Karakoç, “Dicle Üniversitesi aylık 30 milyon TL enerjiye para veriyor, bu sorunumuzu çözmek için güneş enerjisi sistemini kurma gibi bir projemiz var, üniversitenin arazisini bir miktar satarak bunu yapmayı düşünüyoruz. Hala beklediğimiz fiyatı araziye veren olmadı, ama bu projeyi önemsiyoruz. Lice’de Eshabül Kehf, Silvan’da Kılıçarslan’ın mezarının bulunması şehrimizin tanıtımı ve turizmi açısından önemlidir. Yakında Silvan ve Lice sempozyumlarını gerçekleştireceğiz. Eshabül Kehin Lice’de olduğunu dünyaya duyuracağız. 28 Mayıs günü valilik, belediye, üniversite, sivil toplum kuruluşları halkımızla birlikte Ehabül Kehf ziyaretini gerçekleştireceğiz.” şeklinde konuştu.
‘İMAM ŞAFİİ ENSTİTÜSÜ KURACAĞIZ’
Üniversitenin yapacağı çalışmalarla şehrin imajına katkıda bulunacağını vurgulayan Karakoç, üniversitenin şehrin tanımına yapacağı diğer katkıları şöyle sıraladı: “Sur içinde Hüsrev Paşa Camisi üniversitemize tahsis edildi, orayı İmamı Şafii/Şafii Mezhebi Enstitüsü yapacağız, ayrıca kıraat ve divan dersleri orada verilecek. Bazen turistik turlar düzenleniyor, sizi 10-15 yeri gezdiriyorlar, ama o gittiğiniz yerlerin daha fazlası Suriçi’nde mevcuttur, fakat tanıtımını yapamıyoruz. Mesela Sur için ‘Namazgah’ var, belki bir çoğumuz bilemiyoruz, çünkü ben de daha yeni öğrendim. Yani camilerin yanı sıra bir de namazın orada kılındığı açık alan. Tabi bu pandemi hastalığı öğrencilerle bir araya gelmemizi engellediği için yapmayı düşündüğümüz birçok faaliyeti yapamıyoruz. Silvan Barajı faaliyete girerse ürün çeşitliliği ve bilinçli tarım alanında binlerce insanımızı bilgilendirmeliyiz. Bu konuda Ziraat Fakültemiz bir hazırlık içindedir. Her fırsatta halk ile temas kurmak için çaba sarf ediyoruz. Dicle Üniversitesi iyi çalışmalar yaparsa şehrimizin de imajına katkısı olur diye düşünüyorum.”