Diyar Galeria enkazında incelemelerde bulunan bilirkişi heyeti raporunu tamamladı. Raporda binanın yıkılmasına yol açan nedenler arasında “KoIonlardaki konum değişikliği mimari planda gösterilen duvarların kaldırılması ve döşemelerde merdiven boşluğu açılması gibi yapıda meydana getirilen düzensizlikler” sıralandı.
DİYARBAKIRGAZETE- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında 13/02/2023 tarihinde görevlendirilen bilirkişi heyeti raporunu yayınladı. Bilirkişi heyeti, enkazda yaptığı incelemeler, enkazdan alınan numuneler ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan alınan belgeleri, verileri detaylı olarak inceleyerek yaptığı değerlendirmeleri raporlaştırdı.
6 Şubat’ta merkez üssü Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen depremde Diyarbakır’ın ili Yenişehir ilçesi Mimar Sinan Caddesi üzerinde bulunan Diyar Galerai İş Merkezi’nin bir bölümü yıkıldı. Galeria’da yıkılan bölümle ilgili kolan kesilmesi ve zeminin yumuşak olduğu iddiaları gündemde geniş yer almıştı.
Dile getirilen iddialar ve binanın yıkılmasına yol açan nedenlerin araştırılması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Başlatılan soruşturma kapsamında görevlendirilen bilirkişi heyeti ise alandaki incelemelerine dair raporunu tamamladı.
‘KOLONLARIN BÜTÜNLÜĞÜNÜ KORUDUĞU…’
89 kişinin yaşamını yitirdiği Diyar Galeria enkazındaki bilirkişi raporunda farklı taşıyıcı elemanlardan alınan numunelere ilişkin yapılan değerlendirmede “Farklı taşıyıcı elemanlarından karot alınması sırasında beton numunelerin kendiliğinden dağıldığı, bazı taşıyıcı elemanlarda ise karot alınamayacak kadar dayanım kaybettiği görülmüştür. Karot numunesi alınabilen farklı taşıyıcı elemanlardan 3 adet beton karot numunesi tarafımıza, 3 adet şahit numune Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına verilmiştir. Farklı taşıyıcı elemanlardan 3 adet çelik donatı örneği tarafımıza, 3 adet şahit çelik donatı örneği Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına verilmiştir. Sahada gözlem yaptığımız 13/02/2023 tarihinde arama kurtarma faaliyetleri devam ettiği için numune alınan taşıyıcı elemanlar enkaz alanı dışına çıkartılarak işlem yapılmıştır. Numune alınan koIonların çoğunlukla bütünlüğünü koruduğu Etriye aralıklarının 20 ve 25 cm olduğu nervürlü ve düz donatının karışık olarak kullanıldığı gözlemlenmiştir.” denildi.
Kaynak: Sur Ajans