Elçi İnsan Hakları Kürsüsünde 159. Hafta anma etkinliğinde konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, Baro tarafından hazırlanan ve 20 gün önce savcılığa verilen çalışmanın 8 Şubata kadar soruşturma dosyasında bir ilerlemeye yol açmaması durumunda söz konusu çalışmayı kamuoyu ile paylaşacaklarını duyurdu.
Elçi, İnsan Hakları Kürsüsünde 159. Hafta Etkinliği yapıldı. Diyarbakır Barosu eski Başkanı Tahir Elçi, katledilişinin 159. Haftasında da meslektaşları tarafından anıldı. Elçi anmasında konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, Baro tarafından hazırlanan çalışmanın 20 gün önce savcılığa verildiğini ancak soruşturma dosyasında henüz bir ilerleme sağlanmadığını söyledi.
‘8 ŞUBAT 2019’DA BU ÇALIŞMAYI KAMUOYUNA SUNACAĞIZ!’
Etkinlikte konuşan Baro Başkanı Av. Cihan Aydın şunları söyledi; “Baro Başkanımız Tahir Elçi’nin katledilişinin 159. haftasında yine karşınızdayız. Bugün 159 hafta, 37 ay, 1146 gün oldu başkanımızın katledilişi ve soruşturma dosyasında bir ilerleme yok maalesef. Geçmiş haftalarda Baromuzun kişisel çabalarıyla soruşturmaya ilişkin hazırlanan çalışmayı yaklaşık 20 gün önce Cumhuriyet savcısına verdik ve bunun sonucunu bekliyoruz, bu konuda bir ilerleme olmasını bekliyoruz ancak bu konuda da bir gelişme yok. Eğer takvimde bir değişiklik olmazsa 8 Şubat günü bu çalışmayı basınla ve kamuoyuyla paylaşacağız. Dolayısıyla bu tarihe kadar dosyada bir ilerleme kaydedilmesini bir kez daha sizler vasıtasıyla soruşturma mercilerine iletmiş olalım. 8 Şubat 2019’da bu çalışmayı kamuoyuna sunacağız.”
‘LEYLA GÜVEN KRİTİK EŞİKTE’
HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven’in başlattığı açlık grevine vurgu yapan Aydın, açlık grevlerinin birçok cezaevine de sıçradığını belirtti. Aydın, sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda Baromuza gelen, kamuoyundan ve diğer insan hakları örgütlerinden alınan bilgilere göre bu sayı 300’e yaklaşmış durumda. Ne yazık ki bununla beraber cezaevlerinde hak ihlallerinde de bir artış var. Açlık grevine başlayan mahpuslara yönelik kötü uygulamalar var, şekerli ve tuzlu su verilmediği, vitamin desteği verilmediği yönünde bazı şikâyetler var. Diyarbakır Barosu Cezaevi Komisyonu bu hak ihlallerini düzenli olarak takip ediyor ve kamuoyuna duyuruyor ve duyurmaya, hak ihlallerini yapanlardan şikâyetçi olmaya devam edeceğiz. Dolayısıyla 72.gün ve sonuçlarının ağır olmasına yakın bir dönemdeyiz. Açlık grevindeki Leyla Güven’in yaşı da dikkate alındığında gerçekten kritik eşiğe yaklaşmış durumdayız. Türkiye’nin bu konuda çok acı deneyimleri, çok acı bir hafızası var. Bizler bunlara bir kez daha tanıklık etmek istemiyoruz. Dolayısıyla bu sorunun hukuk çerçevesi içerisinde bir an önce çözülmesini beklediğimizi sizler vasıtasıyla kamuoyuna duyuruyoruz. Yasayla korunan bir mahpus hakkı söz konusu bu hakkın yerine getirilmesinde hiçbir yasal engel yok bunu belirtmek isterim.”