Diyarbakırlı tanınmış bir aileden olan ve 35 yıldır hekimlik ve 28 yıldır da Genel Cerrah Uzmanlığı yapan Genel Cerrah Uzmanı Dr. Mustafa Odabaşı, sağlık camiasında ulaşılması güç bir rekora imza atarak, 17 bin adet ameliyat gerçekleştirdi. Meslekte deneyimli bir hekim olan Odabaşı, genç meslektaşlarına, Bu işi severek ve mutlaka hastalarla empati yapmalarını, hastalarını ailesinden biriymiş gibi ağırlamaları yönünde tavsiyelerde bulundu. Dr. Odabaşı, Küçük yaşlarda ailesinin hastanelerde mağdur olması nedeniyle hastalarıyla empati kurduğunun da altını çizdi.
DİYARBAKIR GAZETE- (ÖZEL)- Diyarbakır’da özel bir hastanede görev yapan Genel Cerrah Uzmanı Dr. Mustafa Odabaşı, 35 yıldan bu yana hasta ameliyat ediyor. Mesleğini severek yapan ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki çeşitli illerden hasta potansiyeli bulunan Odabaşı, Genel Cerrah uzmanlığa başladığı 1996 yılından bugüne kadar sağlıkta ulaşılması güç bir rekora imza atarak, 17 bin ameliyat gerçekleştirdi.
En büyük hayali olan doktorluk mesleğini yaptığı için büyük bir mutluluk duyan Dr. Odabaşı, 35 yıllık meslek hayatında yaşadığı üzüntü ve sevinçlerini Diyarbakır Gazete’ye anlattı.
1989 yılında Tıp Fakültesinde mezun olan Odabaşı, tam 35 yıldır yılmadan, usanmadan ve severek hekimlik mesleğini icra ediyor.
Diyarbakır’ın Çermik ilçesine bağlı İncilli Köyü’nde Memur ve 9 çocuklu bir babanın oğlu olan Odabaşı, ilk, orta ve lise tahsilini Diyarbakır’da yaptı. Ailesinin hastanelere ulaşımı konusunda yaşadığı sıkıntıdan dolayı küçük yaşlardan itibaren doktor olma hayali kuran Odabaşı, gece gündüz çalışarak, 1983 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandı.
1989 yılında mezun olan Odabaşı, en büyük hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadı. Mecburi hizmeti sonrası sırasıyla Diyarbakır’da Devlet Hastanesi, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, SSK Hastanesi’nde Genel Cerrah Uzmanı olarak görev yapan Odabaşı, 2017 yılından bu yana Diyarbakır’daki bir özel hastanede çalışıyor.
Hastalarıyla sağladığı empati nedeniyle sevilen Odabaşı, bugüne kadar 17 bin adet ameliyat yaptı.
EN UZUN AMELİYATI 12 SAAT SÜRDÜ
12 saatlik en uzun ameliyat yapan Odabaşı o ameliyatını şöyle anlatıyor;
1996 yılında Elazığ yolu üzerindeki Altındağ Dinlenme Tesislerine yapılan saldırıda ağır yaralanan eczacının ameliyatına girdim. Akşam saat: 20.00’da başlayan ameliyatımız sabah 10.00’da sona erdi. Hastayı kurtarmak için yaptığımız tüm çabalarımıza rağmen yaralı bayan 3 gün sonra vefat etti. Meslek hayatımda beni derinden üzen olaylardan bir tanesi bu oldu”
EN KÜÇÜK HASTASI 4 YAŞINDA
4 yaşındaki en küçük hastasıyla olan anını da anlatan Odabaşı, “En küçük hastam 4 yaşında bir çocuktu. Çocuk Cerrahı meslektaşım apandisit tanısıyla ameliyat almıştı. O ameliyata ben de girdi. Ameliyat sırasında çocuk hastanın bağırsağında kitle tespit ettik. Çocuk Cerrahı Uzmanı meslektaşım, (kalın bağırsağın sağ tarafının alınması) ameliyatını yapamayacağını belirtmesi üzerine ameliyat ben yaptım. Ameliyattan kısa bir süre sonra hastamız taburcu oldu” dedi.
EN YAŞLI HASTASI 94 YAŞINDA
Odabaşı, en yaşlı hastası olan 94 yaşındaki bir vatandaşa safra kesesi ameliyatı yaparak, taburcu ettiğini söyledi.
Başarılı Genel Cerrah Uzmanı Dr. Mustafa Odabaşı, meslek hayatından başından geçen en önemli olayında; Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinde görevli iken, 35 yaşında 6 aylık gebe bir kadının karaciğer kisthidatik patlamasıyla hastaneye gelmesi olduğunu söyledi.
Odabaşı, o anısını da şöyle özetliyor;
“Hasta septik şoktaydı. Dahiliyeden gece 01.00’da beni aradılar. Hastayı acil ameliyata aldık. Hastanın sağlık durumu çok kötü olduğu için hocam Prof. Dr. İbrahim Taçyıldız ile birlikte ameliyat girdik. 3 saatlik ameliyatta çok uğraşmamıza ve müdahalelerimize rağmen hastayı kurtaramadık, ve ilk defa ameliyatımda biri vefat etmişti. Hastanın vefatı beni derinden etkiledi. Ameliyatın hemen ardından Hocamın yanına giderek, “Genel cerrahlığı” bırakacağımı söyledim. Hocam da bana ‘saçmalama sen bu tür vakalarla çok karşılaşacaksın iyi bir cerrah olacaksın’ demişti. Sonradan öğrendiğime göre; Vefat eden kadın hastam Viranşehir’de bir adamın ikinci eşiymiş (kuma). Adam, ilk eşinin adıyla giriş yapmıştı. Eşi bana olayı anlattıktan sonra durumu düzeltmiştik. Bu olay beni derinden etkiledi. Halen de etkisindeyim diyebilirim”
GENÇ MESLEKTAŞLARINA TAVSİYE: EMPATİ KURUN!
Genç meslektaşlarına tavsiye ve önerilerde bulunan Odabaşı, “Genç meslektaşlarımın bu işi severek ve mutlaka hastalarla empati yaparak, onları ailesinden biriymiş gibi ağırlamalarını tavsiye ederim” ifadelerini kullandı.
MUSTAFA ODABAŞI KİMDİR?
1964 yılında Diyarbakır’ın Çermik ilçesine sağlı İncilli köyünde doğdu.
1972 yılında Bağlar Nükhet ve Coşkun ilkokulunda okula başlayan Odabaşı sırasıyla, Atatürk ortaokulu ve Ziya Gökalp lisesinde, 1989 yılında da Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu.
Mecburi hizmet sonra sırasıyla Diyarbakır’da Devlet Hastanesi, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kapatılan SSK Hastanesi’nde görev yaptı. Odabaşı, 2017 yılından bu yana özel bir hastanede görev yapıyor.
Sait BAYRAM’ın Özel Röportajı