Memur-Sen Diyarbakır İl Kadın Komisyonu Başkanı Hatice Çelik 28 Şubat darbesiyle mağdur edilenlerin haklarının ödenmesini istedi.
Memur-Sen Diyarbakır İl Kadın Komisyonu Başkanı Hatice Çelik, sendika binasında 28 Şubat darbesine ilişkin partilerle düzenlediği basın toplantısında 28 Şubat darbesiyle mağdur edilenlerin haklarının geri ödenmesini istedi. Üzerinden 24 yıl geçen 28 Şubat darbesinin post modern darbe olarak niteleyen Çelik, “28 Şubat askeri müdahalesi, o meşum Milli Güvenlik Kurulu toplantısının tarihiyle anılsa da, 90’lı yılların başında başlamış, bir vesayet sürecidir.” dedi.
’28 ŞUBAT VAHŞİ TOPLUM MÜHENDİSLİĞİDİR’
Darbeyi millete bakan yönüyle vahşi toplum mühendisliği olarak tanımlayan Çelik, “Devlete bakan yönüyle de ülke varlığını talan etme yolsuzluğunun adıdır. Milletin içinden çıkan inançlı kadroların iktidara gelmesini hazmedemeyenlerin, şuursuz intikam hırsıyla; 6 milyon kişi hukuksuz fişlemelerle sakıncalı ilan edildi. Binlercesi haksız soruşturma ve kovuşturmalarla mahkûm edildi. Öğrenciler okullarından, kamu görevlileri memuriyetten, işçiler işlerinden ihraç edildi. Şirketler, yeşil sermaye kumpasıyla ekmeklerinden edildi. Sivil toplum kuruluşları kapatıldı. Yöneticileri hapse atıldı.” diye konuştu.
‘7 YIL İÇİNDE DARBECİLERE HADLERİ BİLDİRİLDİ’
Dönemin bir askeri yetkilisinin 28 Şubat’ın bin yıl süreceğine dair sözlerine atıfta bulunan Çelik, “Bin yıl sürecek denen darbe düzeni, çok şükür ki; millet iradesine çarptı. Millete ayar vermek isteyenlere gerçek ayarı, millet verdi. Ve çok değil, 7 yıl içinde darbecilere hadlerini bildirdi. Türkiye’de bir ilk olarak darbecilere ve vesayetçilere yargı eliyle yaptıklarının hesabı soruldu. 21’i müebbet hapisle cezalandırıldı. Tedricen de olsa, vesayet düzeni ve düzenlemeleri bütün yasaklarla birlikte ortadan kaldırıldı.” ifadelerini kullandı.
‘DÜZENLEMEYLE MAĞDURİYETLER ORTADAN KALDIRILMALI’
Darbe döneminde birçok kişinin mağdur edildiğine, hukuki ve eğitim haklarının ellerinden alındığına vurgu yapan Çelik, hak mağdurlarına yönelik yasal düzenleme yapılması çağrısında bulundu. Yapılacak düzenleme ile mağdurlara verilen cezaların yok kabul edilmesine dair yasal düzenleme yapılmasını isteyen Çelik, şöyle konuştu: “Haklarında verilen idari kararlar ile idari yargı kararlarına yönelik hukuki yollara başvuru nedeniyle yapılan giderler, ödenen ücretler güncellenmek suretiyle ilgililere ödenmelidir. Adli ve idari soruşturma ve kovuşturmalarla taciz edilmeleri dolayısıyla mağdurlara manevi tazminat ödenmelidir. Eğitim hakkından mahrum edilenlerin maddi ve manevi zararlarını belirlemeye yönelik komisyon oluşturulmalı, komisyon tarafından yapılan çalışma sonucunda belirlenecek kişilere vesayet tazminatı ödenmelidir. Dönem soruşturmalarıyla başörtüsü başta olmak üzere inanca dair hassasiyetleri nedeniyle devlet memurluğundan çıkarılanların açıkta geçen sürelere ilişkin maaşları, ücretleri, diğer mali ve sosyal hakları kendilerine emsalleri esas alınarak hesaplanmalı ve güncelleme yapılarak kendilerine ödenmeli ve zararları karşılanmalıdır.”
Darbe mağdurlarının mağduriyetinin ortadan kaldırılması için yapılmasını gerekenleri sıralayan Çelik, bu iradenin gösterilmesi için yetkili ve ilgili herkesi sorumluluk almaya çağırdı.