Sur içindeki tarihi Aşefçiler Çarşısında bulunan ve 20 günde yıktırılacağı sözü verilen hasarlı binanın, 45 günde ancak bir katı yıktırıldı.
DİYARBAKIR GAZETE – Sur içindeki tarihi Aşefçiler Çarşısında bulunan ve 20 günde yıktırılacağı sözü verilen hasarlı binanın, 45 günde ancak bir katı yıktırıldı. 45 günden beri bina yüzünden mağdur olan çarşı esnafı, binanın yıktırılmamasından kaynaklı ekonomik kayıplarının giderek arttığının belirterek, Sur Kaymakamlığı’ndan mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti.
Diyarbakır’ın tarihi Aşefçiler Çarşısı esnafı, hem ekonomik krizden, hem de 1.5 aydan bu yana hasarlı binanın yıkılmaması nedeniyle çifte mağduriyet yaşıyor.
Ramazan ayının 3. gününde yıkım ekiplerinin, 20 gün içinde 6 katlı binanın yıkılacağı teminatını verilen ve 45 gün geçmesine rağmen sadece 1 katının yıkılması, zaten ekonomik kriz içinde olan çarşı esnafını ikinci kez zarara uğrattı. Aşefçiler Çarşısı esnafı, mağduriyetlerinin giderilmesi için Sur Kaymakamlığı’na ve il valiliğine çağrıda bulundu. 45 gündür çarşının tek yönlü açık olması nedeniyle büyük sıkıntı yaşadıklarını belirten çarşı esnafı, mağduriyetlerine sebep olan yıkım firmasına da tepki gösterdi.
“Böyle giderse, 6 katlı bina 6 ayda ancak yıkılır”
Aşefçiler Esnafı Abdulselam Düz, esnaf olarak yıkım nedeniyle mağdur olduklarına dikkat çekerek, “Yıkım firması, Ramazan ayının başında dükkanları boşaltmamızı, bayrama yakın dükkanlarını teslim edeceklerini söylediler. Oysa şuana kadar 6 katlı binanın sadece bir katını yıkabildiler. Esnaflar olarak, 1,5 aydır çok mağduruz. Mağduriyetimizin giderilmesi için yıkımın hızlandırılmasını istiyoruz. Bayramdan bu yana yüzde 60-70 oranında bir ekonomik kaybımız oluştu. Burası çok önemli, Diyarbakır’ın kalbi diyebileceğimiz bir çarşı ve sokaktı. Bütün esnaflar çok mağdur. Hasarlı binanın altında 12-13 esnaf vardı. Tümü boşaltmak zorunda kaldı. Onlar bizde daha mağdur oldu. Binanın yıkımı çok ağır yapılıyor. 1,5 ayda 6 kattın sadece bir katını indiriliyorsa, 6 katın tümünü indirmek 6 ayı bulur. Oysa bize en geç 1 ayda bu hasarlı binanın yıkılacağının sözünü vermişlerdi. Ses seda da yok. Mağduriyetimizin giderilmesi için yetkililere sesleniyoruz” diye konuştu.
“Yüzde 70 oranında ekonomik kaybımız var”
Esnaflardan İsmail Bağırmaz ise, yıkım firmasının Ramazan ayına 3 gün kala dükkanları boşalttığını hatırlatarak, “Benim dükkanım da bu binanın altındaydı. Bize 20-25 gün içinde binanın kontrollü yıkımını gerçekleştireceklerinin sözü verildi. Ancak 6 katlı binanın sadece bir katını yıkabildiler. Buradan çok büyük mağduriyetimiz söz konusudur. Yılların çarşısı olan Aşefçiler çarşısında yıllardır sürekli alışveriş yapılıyor. Esnaflar olarak mağduruz, bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Bayramdan bu yana 70’lik bir kaybımız var. Hasarlı binanın altında ve karşısında olan bazı esnaflar dükkanlarını tamamen kapattı. Bunlar yüzde 100 mağduriyet yaşayan esnaflardır. Bu mağduriyetin biran evvel giderilmesini istiyoruz. Ekonomik mağduriyetimizin giderilmesini de istiyoruz” şeklinde konuştu.
“Mağduriyetimizi kim giderecek?”
Esnaflardan Şahin Dal da, 45 günden bu yana yaşadıkları mağduriyetlerin kim tarafından karşılanacağını merak ettiğine işaret ederek, “Ramazan birinci günü bize gelerek, binanın yıkımını Ramazan bayramına 10 günü kala bitireceklerini ve teslim edeceklerini söylediler. 20 yıldır hasarlı binanın karşısında esnaflık yapıyordum. Bizde buna güvenerek bayram hazırlığı için vadeli ürün aldık. Sonra yıkım ekibi hasarlı binanın içine girdiler. Lakin 45 gündür daha bir kat indirdiler. Henüz yıkılmayan 5 kat bulunuyor. Bunun haricinde her ay 15 bin TL kira ödüyorum. Yıkım için bize verilen sözlerden dolayı 600-700 bin TL ürün aldım. Ürünlerin tümü elimde kaldığı gibi, borçlarını ödeyemedim toptancılara karşı da mahcup oldum. Mağduriyetimiz giderilmiyor. İlgilenen kimse yok. Konuyla ilgili resmen mağdur olmayan esnafları tuzağa koydular, bizi kandırdılar. Muhatap da bulamıyoruz. Nereye gidiyorsak, ‘en kısa sürede olacak, çözülecek’ deniliyor. Bu süreç böyle devam ederse, esnaf olarak 3 aylık kiram için 45 bin TL ödemek zorunda kalacağım. 45 bin TL kazanacaktım ancak şimdi cepten yiyorum. Ekonomik kayıplarımızın giderilmesi talep ediyoruz. Sayın kaymakamımıza sayın belediye başkanımıza çağrıda bulunuyoruz. Yıkım firması para kazanıyor, biz esnaflar zarar ediyoruz. Bu etik değildir” ifadelerini kullandı.